Școlile se redeschid în condiții normale. Ce măsuri de prevenție trebuie să ia elevii și profesorii

De Oana Savin, pe Ultimul update Joi, 05 ianuarie 2023, 16:28

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că școlile se redeschid în condiții normale. Acesta a făcut câteva recomandări de prevenție a gripei, în contextul în care elevii vor reveni la școală începând de luni, 9 ianuarie.

Ministrul Sănătății a precizat că nu va declara stare de epidemie pentru gripă, însă a venit cu câteva recomandări pentru evitarea răspândirii virusului în unitățile școlare și preșcolare.

Ce măsuri de prevenție trebuie să ia elevii și profesorii

Alexandru Rafila a emis o stare de alertă epidemică și a impus respectarea câtorva măsuri de evitarea răspândirii virusului gripal în unitățile școlare.

Măsuri recomandate la nivelul unităților școlare și preșcolare

  1. Realizarea triajului zilnic – mai exact, cadrele didactice sau medicale din interiorul școlii/grădiniței vor avea responsabilitatea de a verifica dacă vreunul dintre copii prezintă simptome specifice virozelor
  2. Utilizarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către copii
  3. Informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii – în cazul în care vreun copil prezintă vreun simptom specific virozelor respiratorii precum tuse, nas înfundat/curgător, stare febrilă, cadrele didactice vor informa părinții pentru ca elevii să se întoarcă acasă cât mai repede
  4. Asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și suprafețelor – atât elevii, cât și cadrele didactice vor fi nevoiți să dezinfecteze cât mai des băncile și celelalte suprafețe cu care intră în contact. De asemenea, se recomandă spălarea mâinilor, cât mai des posibil.
  5. Aerisirea periodică a încăperilor
  6. Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea unei batiste de unică folosință – elevii trebuie să își sufle nasul în batiste de unică folosință și să le arunce imediat după folosire. De asemenea, este recomandat ca aceștia să se spele pe mâini imediat după ce au aruncat batista de unică folosință.

Citește și: Care este diferența dintre gripă, răceală și Covid. Recomandările medicului Adrian Marinescu, în prag de epidemie

Citește și: Studiu: vaccinul antigripal ar putea reduce efetele severe ale COVID-19

Ligia Deca: „Nu încurajăm neparticiparea la cursuri”

La rândul ei, Ligia Deca a precizat că încurajează participarea la ore pentru că nu există niciun motiv pentru închiderea școlilor în acest moment.

„Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri, considerăm că după doi ani pandemici elevii trebuie să participe. Accentul trebuie să fie pe prevenție, există o serie de măsuri recomandate. Recomandăm, nu este obligatoriu, purtarea măștii de către cadrele didactice și chiar de elevi”, a afirmat Ligia Deca, Ministrul Educației.

„Recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional”, a subliniat aceasta.

Citește și: Risc de „dublă pandemie” în Europa, odată cu creșterea cazurilor de gripă

Citește și: Gripa spaniolă din 1918. Imagini tulburătoare din vremea pandemiei care a izbucnit la începutul lunii martie

Măsuri de prevenție pentru gripă

Gripa afectează tot mai mule persoane, astfel că este foarte important să știm cum ne putem proteja. Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, ne-a spus care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a evita infectate cu virusul gripal.

„Măsurile de prevenție le cunoaștem foarte bine și trebuie doar să ni le reamintim: măsurile de igienă, evitarea contactului cu persoanele care au simptome. În momentul în care am simptomatologie nu voi intra în colectivitate, nu trimit copilul la școală, nu mă duc la locul de muncă. În spațiile închise nearisite recomandarea este să purtăm mască, pentru că e un risc de infectare”, a explicat medicul, pentru UNICA.RO.

Totuși, spune acesta, cea mai bună măsură de prevenție este vaccinarea.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter