Relaxarea restricțiilor de sărbători. Liber la petreceri de Crăciun și de Revelion

De Unica.ro, pe

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, marți seara, 7 decembrie 2021, hotărârea 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând din 9 decembrie. De asemenea, CNSU a propus și relaxarea restricțiilor de sărbători.

CNSU a aprobat măsurile de relaxare pentru perioada sărbătorilor de iarnă, astfel că de Crăciun și Revelion se vor putea organiza petreceri. De asemenea, se vor ridica restricțiile de circulație pe timp de noapte, iar masca de protecție nu va mai fi obligatorie în spațiile deschise.

Citește și: Prin ce dramă trece Niko Delinescu, fosta iubită a lui Cătălin Cazacu: „A murit la mine în brațe. Viața e ciudată”

Ce vedete vor participa la „Survivor 2022”

Lidia Buble, despre Cuza de la Noaptea Târziu: „Aștept să mă ceară”

Ce diagnostic a primit Liviu Vârciu după mai multe zile de spitalizare: „M-au văzut vreo 20 de medici”

Relaxarea restricțiilor de sărbători

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a anunțat că românii se vor putea bucura de relaxarea restricțiilor de sărbători. Pentru a intra în vigoare, propunerile CNSU vor trebui adoptate de Guvern și pot suferi modificări.

Pentru nopţile de Crăciun şi Anul Nou – noaptea de 24 spre 25 şi 31 spre 1 – nu vor fi restricţii referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor funcţiona operatorii economici. Deci pot fi pe toată durata nopţii, dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate şi cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat. Totodată, la unităţile de cazare unde nu există limită la capacitate, până acum erau permise doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală, acum se introduc şi persoanele testate, a declarat Raed Arafat.

Evenimentele în aer liber vor fi permise, dar organizatorii trebuie să se asigure că vor fi respectate măsurile de siguranță.

Se permite să fie activităţi specifice nopţii de An Nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică: masca şi alte măsuri de sănătate publică. Nu există acolo impus un număr maxim. (…) La restaurant nu avem cum să purtăm mască. Asta se ştie foarte bine. Capacitatea va fi de 50% maxim, dar cu certificat de vaccinat, trecut prin boală sau testat, a mai precizat el.

Principalele măsuri de relaxare

Iată care sun principalele măsuri de relaxare pe perioada sărbătorilor de iarnă:

  • eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor în cursul nopții;
  • eliminarea purtări măștii în spațiile deschise neaglomerate;
  • intrarea în mall-uri se va putea face și pe bază de teste negative de COVID-19;
  • la magazinele mai mici de 200 mp nu va mai fi necesar certificatul verde, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană;
  • permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor şi parcurilor comerciale, și pe baza rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • se va permite accesul publicului în cinema, teatre, activități sportive, până la 50% din capacitate, cu vaccin, test sau trecerea prin boală;
  • de Crăciun și în noaptea de Revelion restaurantele pot rămâne deschise la 50% din capacitate pentru persoanele vaccinate, cele care au trecut prin boală sau au un test negative de COVID-19;
  • permiterea cazării în structurile de primire turistice şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • va crește intervalul orar în care este permisă desfăşurarea activităţilor cu publicul pentru toţi operatorii economici, inclusiv pentru competiţiile sportive şi activităţile cultural artistice între 05:00 -22:00.

Vezi AICI hotărârea CNSU privind măsurile de relaxare propuse pentru perioada sărbătorilor.

 Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter