Regizorul Lucian Pintilie a murit la 84 de ani

De Mădălina Manole, pe
Lucian Pintilie, unul dintre cei mai importanți cineaști români, a murit la vârsta de 84 de ani. Acesta se afla internat la secția de terapie intensivă a spitalului Elias din Capitală.

Lucian Pintilie fusese internat zilele trecute în stare gravă: ”Domnul Lucian Pintilie, în vârstă de 84 de ani, s-a internat duminică, 13 mai 2018, La Spitalul de Urgență Elias, în stare foarte gravă, în contextul acutizării unor afecțiuni cronice. A fost ținut în Secția Terapie Intensivă unde a necesitat intervenții medicale, monitorizare și tratament de specialitate. S-a stins din viață azi, 16.05. 2018, la ora 21” – se arată în comunicatul transmis de reprezentanții spitalului Elias.

Lucian Pintilie se afla internat la terapie intensivă alături de regretatul comentator sportiv Cristian Țopescu, care a murit pe 15 mai, la vârsta de 81 de ani.

Lucian Pintilie  s-a născut la data de 9 noiembrie 1933, în Tarutina, Basarabia de Sud, pe atunci, parte a României, azi, în Ucraina. A absolvit Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București și a semnat o serie de capodopere precum “Reconstituirea”, “De ce trag clopotele, Mitică” sau “Balanța”. Încă de la început nu a fost pe placul regimului comunist, pentru cel de-al doilea film regizat, “Reconstituirea”, primind interdicția de a mai profesa în România.  Astfel, regizorul a părăsit țara  în 1975 și a continuat să lucreze în străinătate. A pus în scenă piese pentru teatre din Paris, Washington sau Minneapolis (SUA), dar și spectacole de operă pe diverse scene de profil ale lumii, revenind în țară abia după 1990. Dintre filmele realizate ulterior amintim “O vară de neuitat”, “Prea târziu”, “Terminus Paradis” și “După-amiaza unui torționar”. În anul 2007, Lucian Pintilie a primit Premiul Gopo pentru întreaga sa activitate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter