Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a murit

De Unica.ro, pe

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez a decedat, marţi, la Caracas, a anunţat vicepreşedintele Nicolas Maduro la televiziunea publică. Autorităţile venezuelene au expulzat doi funcţionari ai ambasadei americane, aceştia fiind suspecţi de „conspiraţie”. Hugo Chavez suferea de cancer în regiunea pelviană încă din 2011.
„Am primit informaţia cea mai grea şi cea mai tragică pe care am putea-o anunţa poporului nostru. La ora 16.25 (22.55 ora României), astăzi 5 martie, a murit comandantul nostru preşedintele Hugo Chavez Frias”, a declarat Maduro, potrivit Mediafax.
Aflat la putere din 1999, Hugo Chavez fusese reales pentru un mandat de şase ani în octombrie 2012, înainte de a fi operat din nou pe 11 decembrie în Cuba.
În urmă cu puţin timp, Guvernul din Venezuela anunţase că „duşmanii” ţării i-au provocat cancerul preşedintelui Hugo Chavez, expulzându-l pe ataşatul militar american de la Caracas, David Del Monaco, împreună cu un alt funcţionar al ambasadei americane, ambii fiind acuzaţi de conspiraţie.
Chavez, în vârstă de 58 de ani, a revenit la Caracas în urmă cu două săptămâni şi a fost internat imediat în spitalul militar din capitală după ce a fost spitalizat timp de două luni la Havana, unde a suferit, în decembrie, o a patra intervenţie chirurgicală de cancer, cu care a fost diagnosticat în 2011 în regiunea pelviană.
Personaj controversat, Hugo Chavez s-a impus ca un puternic om politic în Venezuela încă de la prima sa alegere în funcţia de preşedinte, în 1998, provocând controverse, atât pe plan intern, cât şi în străinătate, cu „revoluţia sa socialistă” şi stilul exuberant.
Hugo Chavez a ştiut să dea dovadă de pragmatism, nesuspendând niciodată livările de petrol către Statele Unite, în pofida criticilor sale acerbe împotriva „imperialismului yankeu”.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter