Președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență în România. Care sunt măsurile propuse

De Oana Savin, pe Ultimul update Luni, 16 martie 2020, 15:16
Președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență în România, pe fondul pandemiei de #coronavirus. Țara se va afla sub aceste măsuri timp de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire.

Cum se decretează starea de urgență

Președintele decretă starea de urgență și prezidează CSAT-ul. Premierul și ministrul de Interne, care sunt vicepreședinți CSAT contrasemnează decretul care, în termen de cinci zile va fi aprobat sau respins de Parlament.

După ce a fost decretată stare de urgență, ministrul de Interne va gestiona Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, va prelua unele atribuții ale autorităților locale și va emite ordine obligatorii.

Ce presupune starea de urgență. Măsurile propuse de președinte

Delcrațiile președointelui Klaus Iohannis:

Ne aflăm într-o situație cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă. Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri și înțelegem cu toții că severitatea lor este pe măsura gravității perioadei pe care o traversăm.

Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile.

Pandemia cauzată de răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale, care au dovedit că au efecte pozitive în țările grav afectate de evoluția virusului. Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale și economice, dar vizează, deopotrivă, și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale.

Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă, viețile celor de lângă noi!

Este extrem de important ca oamenii să fie corect informați și de aceea vreau să spun românilor ce înseamnă instituirea stării de urgență pe teritoriul țării noastre potrivit decretului pe care l-am semnat astăzi, ce efecte va produce asupra vieții fiecăruia dintre noi și în ce măsură ni se schimbă viața în următoarea perioadă.

Astfel, școlile vor fi închise, pentru protejarea copiilor, elevilor și studenților, activitatea din învățământul preuniversitar și universitar se suspendă pe perioada stării de urgență. Salut efortul cadrelor didactice, dar și al tuturor celor care au propus și oferă soluții de pregătire academică alternativă, fie online, fie prin intermediul televiziunii, pentru ca elevii să traverseze această perioadă dificilă cu cât mai puține lacune”

De asemenea, președintele a anunțat că se permite interzicerea graduală a circulației rutiere.

„Mpsurile sunt temporare și au rolul de a ne apăra de un rău mai mare”, a mai spus Iohannis.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter