Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Europei

De Unica.ro, pe

Klaus Iohannis, președintele României, a transmis un mesaj de Ziua Europei, sărbătoarea anuală a păcii și a unității în Europa. Cu această ocazie, șeful statului a declarat că Rusia ar putea rămâne o amenințare pentru siguranța euroatlantice și în următorii ani.

Astăzi, 9 mai, de Ziua Europei, Klaus Iohannis a vorbit despre efectele războiul de pe teritoriul Ucrainei asupra Europei, dar și despre pace.

Citește și: Bianca Drăgușanu este însărcinată? Cum s-a dat de gol

Detalii din culisele relației dintre Alina Sorescu și Alexandru Ciucu. Ce a dus la despărțirea cuplului

Vlăduța Lupău, experiență neplăcută cu un medic în timpul sarcinii: „Mi-a luat și o căruță de bani”

Mira și Levi Elekes și-au confirmat relația. „Omul care scoate tot ce e mai frumos din mine”

Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Europei

Ziua Europei ne găsește anul acesta într-un context complet redefinit. După provocarea majoră a pandemiei de COVID-19, trăim în aceste zile realitatea războiului la granițele Uniunii Europene, care a generat cea mai mare criză umanitară din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Trăim vremuri fără precedent în existența Uniunii, când este pusă la încercare însăși capacitatea noastră de a ne apăra valorile fundamentale, centrate în jurul conceptului pe care s-a clădit construcția europeană: pacea. (…)

Din păcate, unda de șoc a războiului neprovocat și ilegal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, în vecinătatea imediată a României, ne pune în fața unei realități radical diferite de cea în care am acționat până în prezent, a transmis Klaus Iohannis, potrivit Digi24.

Președintele României susține că Rusia ar putea fi o amenințare la adresa securității euroatlantice și în următorii ani.

Amenințarea Federației Ruse la adresa securității euroatlantice poate rămâne o realitate pentru anii următori. Europa trebuie să devină mai puternică, mai vocală, mai capabilă și astfel mai bine pregătită, prin consolidarea cooperării transatlantice, dezvoltarea interoperabilității capabilităților și mobilizarea eforturilor în deplină complementaritate cu NATO.

Uniunea trebuie să ofere un sprijin susținut pentru întărirea rezilienței Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei, care se confruntă cu provocări dramatice pentru securitatea și stabilitatea lor. Sprijinul și susținerea partenerilor din Balcanii de Vest rămâne, de asemenea, o prioritate.

Klaus Iohannis: „În absența principiilor democratice, nu poate fi asigurat un viitor stabil”

Klaus Iohannis a mai spus că pregătirea pentru un viitor sigur presupune investiții semnificate în educație, în dezvoltarea aptitudinilor digitale, în noile tehnologii din domeniul energiei nucleare și producerea de energie regenerabilă, întărirea securității energetice, valorificarea resurselor din Marea Neagră, mobilizarea efortului pentru a avea un mediu sănătos, asigurarea securității alimentare.

Actualul război este și unul îndreptat împotriva tuturor principiilor și valorilor europene care constituie esența și liantul construcției europene – democrația, statul de drept și drepturile fundamentale. Lecțiile învățate din istoria noastră ne-au arătat că, în absența principiilor democratice, nu poate fi asigurat un viitor stabil, prosper și pașnic, a mai spus președintele României.

Klaus Iohannis a amintit în discursul său de faptul că în 2022 se împlinesc 15 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter