Părerile străinilor după ce vizitează România: „În ce an suntem? 2018?”

De Oana Savin, pe
Fie că sunt turiști ce vin în concediu, fie că sunt români plecați în afară ce vin să își viziteze familiile, străinii pleacă din România cu un gust amar.

Prima surpriză pe care o au când intră în țară este lipsa toaletelor publice pe autostrăzi.

Cu toate că a fost inaugurată în urmă cu șase ani, autostrada București-Ploiești, nu are nici până în prezent spații pentru pauza șoferilor.

Odată intraţi în ţara noastră din Vest, turiştii care opresc la intrarea pe autostrada ce leagă Deva de Sibiu dau cu nasul de primul popas: aici, două toalete publice sunt închise de două săptămâni, iar apa e oprită.

Cei mai presaţi merg în tufişul de la marginea parcării. În apropiere mai există o toaletă ecologică, într-o benzinărie, dar şi aceasta e închisă.

Cum spuneam, în ce an suntem? 2018? Aduceţi-mi aminte! Opriţi lumea! Vreau să cobor, vorba aceea! Tot ce am vrut a fost nişte apă, o toaletă curată!”, a afirmat un turist britanic pentru Pro TV.

Citește și: Turiștii stârnesc revoltă printre localnicii de pe litoral. Care este motivul scandalului

Un alt șofer, român plecat în străinătate de mai mulți ani, se declară dezamăgit de situație.

„Acum copilul într-o situaţie delicată, trebuie schimbat, trebuie spălat puţin, cald, nu avem unde. Mie mi se pare ceva dezgustător, eu trăiesc în afară de 12 ani, dar nu am văzut nicăieri aşa ceva”, a spus acesta.

„Ni s-a spus că doar 15 kilometri mai încolo putem găsi o toaletă în condiţii normale”, a continuat românul.

De pe autostrada A3 toaletele publice lipsesc cu desăvârşire.

În vestul ţării sunt daţi în circulaţie 247 de kilometri de autostradă. Pe toată lungimea, şoferii pot găsi doar 12 spaţii de servicii, cu toalete şi parcări.

Potrivit reprezentanților CNAIR, dacă pe autostradă există prea multe toalete aproape una de cealaltă, crește riscul de producere a accidentelor.

Pe de altă parte, o jurnalistă din Franța, care a petrecut câteva zile la Cluj, s-a declarat încântată de muzeele şi de vechile clădiri încărcate de istorie, dar a rămas surprinsă de faptul că românii construiesc peste tot biserici, în timp ce spitalele sunt vechi şi neîngrijite.

Anne Kerjean, jurnalist la Charente Libre din Angouleme, a vizitat în ultimele zile Clujul, Turda, Câmpia Turzii şi mai multe sate din preajma acestor oraşe, la invitaţia Asociaţiei T9 şi a Consiliului Judeţean.

Aceasta și-a început călătoria prin România cu peripeții. Mai întâi municipalitatea din Turda a refuzat să-i pună la dispoziţie o invitaţie pentru a putea participa la ceremonia oficială de deschidere a zilelor oraşului, motivând că „nu mai are locuri”.

Citește și: O femeie ministru din Noua Zeelandă a mers cu bicicleta la spital pentru a naște

Apoi, autoritățile din Turda i-a comunicat lui Anne că trebuie să se acrediteze la Primăria Turda, prin completarea unui dosar cu cinci documente, pentru cele numai 40 de minute cât a durat ceremonia oficială.

Totuși, jurnalista franceză a fost încântată de obiectivele turistice vizitate, însă a remarcat şi faptul că peste tot în drumul ei a întâlnit numeroase biserici noi, unele dintre acestea aflate încă în construcţie. În schimb, Anne a observat şi starea deplorabilă a spitalelor.

Eu vorbesc de un mod de gândire în general care mie mi se pare un paradox şi de neconceput. Nu pot întelege. Pe de-o parte un spital vechi, pe de alta foarte multe biserici aurite, fastuoase şi încă în construcţie. Chiar mă gândesc că  persoanele mai sărace ar putea să meargă să doarmă în ele, sunt frumos colorate, au încălzire, iluminat puternic  şi au covoare groase pe jos”, a declarat Anne Kerjean, citată de Info Arieș.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter