Trasee cu mocănița în România. Din Transilvania în Maramureș!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 21 decembrie 2022, 13:56

Descoperă cele mai frumoase trasee cu mocănița pe care le poți parcurge în vacanțele de vară! Din Transilvania, spre Bucovina și Maramureș, poți admira peisaje de poveste și locuri pitorești, neschimbate de ani de zile pe cele mai interesante trasee cu mocănița.

Cuprins

România se poate mândri cu unele dintre cele mai frumoase trasee cu mocănița din Europa. Ne putem bucura de peisaje inedite, munți și păduri sălbatice, sate pitorești și locuri de o frumusețe rară unde nu se poate ajunge cu mașina.

Mocănițele, trenurile cu aburi îndrăgite de turiști

Trasee cu mocănița în România. Din Transilvania în Maramureș!
Mocănița din Vișeu

Mici locomotive cu aburi, mocănițele și-au primit numele de la mocani, așa cum se numeau pe vremuri țăranii înstăriți din regiunile de munte ale Transilvaniei. Locuitorii se ocupau în mod deosebit de creșterea animalelor, dar mulți dintre ei lucrau și pe munte la prelucrarea lemnului și foloseau trenurile cu ecartament îngust care puteau ajunge în zonele sălbatice.

Mocănițele serveau drept transport pentru lemne, pentru diverse mărfuri, ba chiar și animale în regiunile greu accesibile. Localnicii le prețuiau în secolele trecute pentru funcția lor utilitară, iar azi sunt iubite deopotrivă de oamenii locurilor și de turiști pentru amintirile frumoase pe care ți le oferă.

O plimbare cu mocănița te poartă în vremuri apuse și te încântă cu zgomotul sacadat al roților. Linia îngustă șerpuiește de-a lungul apelor repezi de munte, pe lângă vechi gospodării din lemn, întâlnește în cale cărări abrupte, mici cascade și poienițe îmbietoare sau turme de oi ca pe vremea bunicilor.

Vara, în vagoanele înguste de lemn fără geamuri, simți aerul răcoros de munte și mirosul proaspăt de brad. Este imposibil să te plimbi cu mocănița și să nu pleci cu zâmbetul pe buze, chiar dacă vagoanele rudimentare te zgâlțâie pe alocuri.  

Cele mai cunoscute mocănițe din România

Mocănița de pe Valea Vaserului (județul Maramureș)
2. Trenul Oravița – Anina (județul Caraș Severin)
3. Mocănița Sibiu – Agnita (județul Sibiu)
4. Mocănița Covasna – Comandău (județul Covasna)
5. Mocănița Huțulca din Moldovița (județul Suceava)
6 . Mocănița de la Sovata (județul Mureș)
7 . Mocănița de pe Valea Arieșului ( Munții Apuseni)
8 . Mocănița de la Brad (județul Hunedoara)
9 . Mocănița de la Abrud la Câmpeni (județul Alba)

Cele mai frumoase trasee cu mocănița din țară

Țugul sau mocănița de pe Valea Vaserului

Este cea mai cunoscută și cea mai îndrăgită mocăniță din România, dar ironia face să fi fost salvată de un elvețian, îndrăgostit de Maramureș. Linia îngustă a mocăniței de pe Valea Vaserului pleacă din Vișeul de Sus și urcă agale pe munte spre granița cu Ucraina, cale de 56 km.

Trasee cu mocănița în România. Din Transilvania în Maramureș!

Stația terminus pentru turiști este Paltin, acolo unde mocănița se odihnește aproape o oră, iar turiștii au timp de poze cu pădurea falnică de brad. Mocănița din Vișeu merge pe valea râului Vaser și a fost construită în anul 1932. Ea deservea inițial la transportarea lemnului din pădure, dar azi transportă turiștii pe unul dintre cele mai frumoase trasee de munte din țară, pe unde nu poți ajunge cu mașina.

Mocănița, care are multe vagoane fără geamuri, circulă în perioada caldă a anului, din luna martie până la primele zăpezi din noiembrie. În gara mocăniței din Vișeu au fost amenajate și spații de cazare într-un tren cu 20 de compartimente de dormit.

Mocănița de pe Valea Arieșului din Apuseni

Acest trenuleț pe ecartament îngust, așa cum sunt mocănițele tradiționale, a fost înființat în 1912 și a funcționat până în 1988. Ruta lui pleca din Turda spre Baia de Arieș, Câmpeni și la final Abrud, în Țara Moților. Traseul Mocăniței de Arieș are 94 km și pe vremuri îl parcurgea în 6 ore. De multe ori, mecanicul mergea domol pe lângă sate pentru că mulți localnici se urcau aproape din mers.

Din păcate, zeci de ani mocănița din Apuseni a fost lăsată de izbeliște de către CFR, linia ferată a fost surpată pe alocuri, dar și furată. Până la urmă a fost restaurată și pusă în funcțiune de un austriac, Georg Hocevar, cunoscut drept ”salvatorul de mocănițe”. În prezent, mocănița circulă pe un traseu de numai 10 km între Lunca Arieșului și Sălciua, dar există promisiuni că traseul va fi extins până în  Baia de Arieș. Chiar dacă este un traseu îngust, el cuprinde celebrul tunel dintre Lunca Arieșului și Poșaga.

Mocănița din Sovata

Trasee cu mocănița în România. Din Transilvania în Maramureș!

Mocănița din județul Mureș constituie una dintre principalele atracții pentru turiștii care vin la Praid și la Sovata. Ea circulă pe un traseu de 14 km între Sovata și Câmpu Cetății. Mica locomotivă are motor din Polonia, dar multe alte componente au fost făcute în România, la Reșița, unde au mai fost construite și alte mocănițe.

Pe timpul verii, mocănița circulă zilnic, în afara zilelor de luni, și pleacă din Gara mică din Sovata. Din septembrie, ea este lăsată să se odihnească peste iarnă. Plimbarea până la Câmpu Cetății și înapoi durează aproximativ două ore.

Mocănița Transilvaniei

Trenul numit Mocănița Transilvaniei face un tur de 35 km care leagă localitatea Teaca din Bistrița-Năsăud de Râciu în județul Mureș. Plecările pornesc de la ora 10:00, din stația Teaca. Trenul poate transporta maximum 60 de persoane și minim 20. Pe traseu, opririle se fac pe Valea Lupului și în stația Ocnița. La Comlod, turiștii pot vizita Castelul Teleki.

Mocănița din Covasna

Cunoscută și drept mocănița din Valea Zânelor, acest trenuleț străbate unul dintre cele mai frumoase trasee de mocăniță din România. Ea pornește din Covasna, în dreptul Hotelului Clermont, dar are un traseu foarte scurt, până în satul Comandău. Cu toate acestea turiștii și copiii o îndrăgesc foarte mult și vara este solicitată. Iar peisajul merită întreaga excursie.

Mocănița de pe Valea Hârtibaciului

Inițial, calea ferată îngustă unea Sibiul de Sighișoara, dar în prezent au fost restaurați doar 7 km între Hosman și Cornățel. Fosta cale ferată dintre Sibiu și Agnita a fost construită între anii 1895 – 1910, avea 64 km lungime, a fost închisă multă vreme și restaurată din 2007. Proiectul va continua, dar deocamdată traseul mocăniței este scurt. Însă turiștii o iubesc și se plimbă între stațiile Hosman și Cornățel.

Huțulca, Mocănița din Bucovina

Trasee cu mocănița în România. Din Transilvania în Maramureș!
Huțulca, mândria localnicilor din Moldovița

Linia de la Moldovița a fost folosită până în anul 2001 pentru transportul lemnelor. Începând cu iulie 2005, linia este administrată de Asociația pentru Conservarea Liniilor Înguste din România. Iniţial, traseul mocăniţei avea 23,9 kilometri, de la Moldoviţa la Rososa. Acum are doar 11,5 kilometri. Ea reprezintă o atracție pentru turiștii care merg în Suceava și trece prin zone de poveste, de-a lungul Obcinelor Bucovinei. Este unul dintre cele mai frumoase trasee cu mocănița în România!

Traseul începe din Moldovița, din imediata apropiere a Hotelului Oana, merge de-a lungul cursului râului Moldovița și se oprește în Rașca. Pe vremuri ea lega Moldovița de Argel. În prezent, călătoria durează 3 ore dus – întors, dar trece în anumite zone chiar pe lângă porțile caselor, pe lângă gospodăriile frumoase ale bucovinenilor și ale huțulilor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter