Alex Dima, despre cât de pregătită este România pentru un cutremur puternic: „Ne uităm înmărmuriți”

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 07 februarie 2023, 17:00

Alex Dima a tras un semnal de alarmă, după ce un cutremur puternic a lovit Turcia și Siria, lăsând în urmă mii de morți. Jurnalistul a explicat că nici România nu stă foarte bine la capitolul infrastructură, atunci când vine vorba de un seism puternic.

Alex Dima a explicat pe rețelele de socializare că, dacă un cutremur puternic ar lovi acum țara noastră, românii nu ar avea prea multe șanse de supraviețuire.

Alex Dima, despre cât de pregătită este România în caz de cutremur

După ce două seime cu magnitudine peste 7.5 au lovit Turcia și Siria, Alex Dima și-a amintit despre o investigație pe care a făcugt-o anul trecut, cu privire la acest subiect. Și a ajuns la concluzia că România nu ar avea nicio șansă în cazul unui cutremur puternic.

„Ne uităm înmărmuriți la imaginile din Turcia. Și? Și ce facem? Păi, nimic. Anul trecut, fix pe vremea asta filmam un material despre cât de pregătiți suntem noi românii pentru cutremur. Deloc”, a scris jurnalistul pe rețelele de socializare.

„Pozele astea sunt din centrul Capitalei. În primele imagini este o clădire în care funcționează Sindicatul constructorilor din România. Într-o clădire care cade. Cam pe aici suntem”, a spus Alex Dima, care a postat câteva fotografii pe Facebook, cu câteva clădiri aflate în paragină din București.

Citește și: Ce trebuie să faci și să nu faci în caz de cutremur. Recomandările specialiștilor

Citește și: Reacția lui Mircea Lucescu după ce a fost surprins de cutremur în Turcia: „Am simțit tot”

„În primăria Capitalei funcționează un departament pentru situații de urgență. N-am reușit să dau de el. Primarul Nicușor Dan avea ceva planuri… Nici măcar nu-i era prea clar care sunt primii pași pe care trebuie să îi facă când ne lovește o nenorocire. Agențiile înființate de fostul primar Gabriela Firea au consoilidat doar câteva fațade. Firea a refuzat să vorbească pe acest subiect. Multe clădiri au fost reabilitate termic, fisurile au fost acoperite cu polistiren”, a continuat Alex Dima.

De asemenea, jurnalistul a povestit că a mers să vadă cum se desfășoară un exercițiu de salvare, în cazul unui cutremur devastator.

„Am fost la un exercițiu de salvare cu câțiva voluntari. Cam singurii din București. Le-a luat ceva până s-au hotărât cum să scoată victima din dărâmături. Pe Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, l-am găsit relaxat. M-am gândit imediat la acel „avem de toate”. Realitatea este că nu suntem pregătiți! Și nici nu facem nimic. Dar chiar NIMIC”, a subliniat Alex Dima.

„Tu cât de pregătit ești? Ai un rucsac de urgență? Ai stabilit cu familia unde vă puteți adăposti, un loc de întâlnire după nenorocire?”, și-a întrebat el urmăritorii.

Un nou cutremur a lovit Turcia

După ce în cursul zilei de luni Turcia a fost lovită de două cutremure puternice, în cursul zilei de marți, un nou seism s-a produs în aceeași zonă. Acest seism a avut o magnitudine de 5.7.

Cutremurele de luni, care au făcut zeci de mii de victime, au fost urmate de sute de replici.

Citește și: Otilia Bilionera, primele declarații după cutremurul din Turcia, țară unde locuiește iubitul ei: “M-am întors acum două zile de acolo”/ Exclusiv

Citește și: Este România afectată de cutremurele din Turcia? Ce spune profesorul Gheorghe Mărmureanu: „Nu am mai văzut aşa ceva”

Potrivit Digi 24, cele mai multe victime s-au înregistrat în Turcia, peste 3.400 de morți și 21.000 de răniți.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență pentru următoarele trei luni, în zonele afectate de cutremure.

Sursă foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter