Lege adoptată de Parlament: românii vor avea acces la servicii de internet de mare viteză pe tot teritoriul țării

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 11 mai 2022, 19:12

Legea privind asigurarea accesului la servicii de internet de mare viteză pentru persoanele fizice a fost adoptată de Senatul României.

Proiectul a fost inițiat de parlamentarii PNL George Tuță și Sabin Sărmaș și a fost semnată de 150 de senatori și deputați de la toate partidele parlamentare. Legea merge la promulgare către președintele Klaus Iohannis.

Internetul, definit ca serviciu universal, va fi disponibil la viteze mari pentru toți românii, indiferent de unde se află ei pe teritoriul țării. Deputatul PNL George Tuță: „Pentru mine un computer care nu este conectat la internet mereu l-am considerat defect”.

Acesta a adăugat mai apoi următoarele, după cum relatează Digi24: „Însă astăzi suntem în postura de a face pasul important pentru a asigura accesul pentru toţi românii la internet de mare viteză, chiar şi în zone defavorizate”.

Legea va oferi acces mai ales comunităților rurale la internet de bandă largă. Astfel, afacerile din zonele defavorizate vor avea ocazia să identifice mai ușor șanse de intrare pe piețe, mai ales în domenii precum agricultura.

Citește și: Gazele naturale s-au scumpit cu 85% în ultimul an. Cu cât a crescut prețul la alimente

Citește și: Studiu: încrederea rușilor în televiziuni a scăzut în ultimele două luni, în timp ce social media câștigă teren

Citește și: Demisii în masă în rândul guvernatorilor din Rusia: „Trebuie să lăsăm locul tinerilor”

Citește și: Ministrul de Externe: felul în care România a gestionat criza refugiaților este un argument că merită să intre în Schengen

„Să vă amintesc câteva aplicaţii probabil mai puţin intuite ale internetului fix de bandă largă în cadrul comunităţilor rurale, cele care azi sunt cele mai defavorizate”, a spus George Tuță. „În primul rând agricultura, cea care se bazează pe aproximativ 30% din populaţia activă a României. Agricultura de precizie sau agricultura smart îşi bazează sporirea eficienţei pe integrarea soluţiilor IoT cu ajutorul internetului. Senzori şi soluţii automate pot citi starea unei culturi şi indica dincolo de priceperea agronomului soluţiile optime de intervenţie. Utilaje conectate, irigaţii adaptive, senzori de sol, toate se bazează pe internet solid şi stabil”.

Mai apoi, parlamentarul a spus: „Al doilea exemplu este dat de nomazii digitali. Vorbim de cei nativi, care îşi duc întreaga viaţă profesională pe un computer legat la internet, dar şi de cei izvorâţi din pandemie. Multe locuri de muncă s-au transformat rapid în activităţi la distanţă şi sunt semnale că trendul se stabilizează. Toţi aceşti lucrători cu mare valoare adăugată pot fi încurajaţi să se deplaseze către zone rurale sau limitrof urbane în care să găsească terenuri convenabile, impozite mici şi evident condiţii de conectare care să îi facă prezenţi pe piaţa muncii la distanţă. Ideea este că internetul la punct fix poate contribui la dinamizarea unor comunităţi întregi de români”.

Tuță a mai afirmat: „Până la urmă acesta este rostul nostru, să creăm succesiv acele condiţii care să ajute în mod natural iniţiativa privată, economia digitală, integrarea comunităţilor şi, foarte important, inovaţia sistemică în ţară”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter