Oficial rus: „Am protestat la autoritățile române!” De ce îi cere Rusia explicații Ministrului de Externe al României

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 03 martie 2022, 10:57

Rusia a trimis o notă Ministerului de Externe al României în care cere explicații cu privire la anumite presupuse încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși. Valeri Kuzim, ambasadorul Rusiei în România, a transmis informația la postul de televiziune Rusia 24, notează TASS.

Desigur, am protestat la autoritățile române, am trimis o notă corespunzătoare Ministerului de Externe al României. Ni s-a cerut să le punem la dispoziție cazuri concrete de încălcare a drepturilor cetățenilor ruși – a relatat diplomatul.

Oficialul rus a spus că sunt “relative puțini” cetățeni ruși în România, dar unele bănci refuză să le ofere servicii acestora.

Aici, situația este destul de tensionată. Cum, de altfel, este și în majoritatea țărilor UE și NATO. În acest sens, avem de-a face cu o țară membră NATO și UE. Au fost deja cazuri repetate în care cetățenilor ruși care se află acolo în rezidență permanentă, de exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare – bănci precum „Raiffeisen”, „Transilvania” sau BRD. Motivul invocat de bănci a fost adesea: „Pentru că aveți pașaport rusesc” – a transmis Kuzim

Este adevărat, există și unele precedente mai pozitive, când, ca răspuns la solicitările urgente de clarificare a problemei, unor clienți li s-a permis pur și simplu să scrie o declarație și li s-au deblocat conturile – a continuat ambasadorul.

Citeşte şi: Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, amenință NATO: „Al Treilea Război Mondial va fi nuclear”

Citeşte şi: Serviciile secrete din SUA: „Putin nu mai este ca înainte. S-a izolat. A fost pus la colț!”

Citeşte şi: Când va lua sfârșit invazia rușilor în Ucraina? Răspunsul ministrului rus al Apărării, Serghei Shoigu

Citeşte şi: Președintele SUA, Joe Biden, gafă de proporții în discursul pentru sprijinirea Ucrainei

Valeri Kuzim a adus în discuție și un incident petrecut la graniță.

O familie de cetățeni ruși care se întorcea din regiunea Herson de la înmormântarea unei rude, la punctul de trecere a frontierei, un reprezentant al autorităților române a spus că Președintele României ar fi emis un decret conform căruia bunurile cetățenilor ruși, în special mașinile, să fie supuse sechestrului. I-am explicat acestuia că președintele României nu a dat astfel de ordine. Nu am auzit nimic de acest gen în mod oficial, deși știm că unii profită de apele tulburi, pentru a obține niște avantaje din asta – a mai spus Kuzim.

În plus, ambasadorul a adăugat că există și presiuni prihice asupra studenților ruși de la noi:

Din nefericire, au fost câteva cazuri când stundenții din școlile intrnaționale din București care au pașaport rusesc au fost persecutați, cu “îngăduința” proferosrilor, ca să spun așa.

Conform Libertatea.ro, Ministerul Afacerilor Externe confirmă, într-un comunicat de presă, primirea unei Note verbale din partea Ambasadei Federației Ruse la București (înregistrată la MAE la data de 2 martie), prin care aceasta din urmă informează asupra unor „acțiuni nefondate” nespecificate prin care s-ar fi încălcat „drepturile sociale și de proprietate” ale unor cetățeni ai Federației Ruse rezidenți în România.

„Ambasada solicita MAE luarea de măsuri pentru încetarea și prevenirea acestor acțiuni. Nota în cauză nu prezintă caracteristicile unei note de protest. Întrucât Nota verbală respectivă nu conținea niciun fel de informație concretă privind cazuri de încălcări, MAE a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federației Ruse, în dimineața zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care să ajute la înțelegerea situației și la stabilirea eventualelor demersuri necesare. Până la acest moment, precizările solicitate nu au fost primite la MAE”, precizează MAE.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter