Ministrul de Externe: felul în care România a gestionat criza refugiaților este un argument că merită să intre în Schengen

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 07 decembrie 2022, 12:28

Ministrul de Externe al României a spus că felul în care a gestionat criza refugiaților din Ucraina dovedește că țara noastră este pregătită să intre în spațiul Schengen.

Precizările ministrului român de Externe Bogdan Aurescu au fost făcute luni, 9 mai, în cadrul deschiderii dezbaterii cu tema „15 ani de la aderarea României la UE. Contribuţia României la UE şi rolul său în consolidarea Uniunii”.

„Modul în care România a gestionat situaţia refugiaţilor veniţi din Ucraina este încă un argument puternic că ţara noastră acţionează deja ca un stat membru Schengen şi că merită să se alăture de jure spaţiului de liberă circulaţie”, a spus Bogdan Aurescu, citat de Agerpres. „În actualul context de criză, statele asociate din vecinătatea Uniunii au arătat că doresc să se dezvolte în pace şi securitate, în conformitate cu valorile europene”.

El a adăugat, conform Libertatea: „Din această perspectivă, depunerea de către Ucraina, Republica Moldova şi Georgia a cererilor de aderare la UE arată voinţa fermă a acestor state de a face parte din Uniune, un obiectiv pe care România îl sprijină cu putere. Ele se adaugă celorlalte state din Balcanii de Vest aflate deja în diverse stadii ale procesului de aderare, un proces care trebuie dinamizat şi dus la bun capăt”.

Citește și: Vladimir Putin, semne de slăbiciune la parada militară: și-a acoperit picioarele cu o pătură. „Există motive să ne îngrijorăm pentru el”

Citește și: Klaus Iohannis: „Republica Moldova are nevoie de asistență financiară directă substanțială

Citește și: Volodimir Zelenski a lansat o campanie globală de finanțare pentru Ucraina: „Doar împreună avem posibilitatea de a opri războiul şi de a reconstrui ce a distrus Rusia”

Citește și: Agenția Europeană pentru Aviație: unele avioane civile ar putea deveni, din greșeală, ținta unor rachete, în contextul războiului din Ucraina

Totodată, Aurescu a spus că relația transatlantică și parteneriatul strategic al UE cu NATO constituie „cheia depășirii” unor provocări majore, asemenea celor din ultimele luni. „Războiul cumplit care se poartă în apropierea graniţelor noastre estice, cu atâtea victime nevinovate din rândul civililor, victime ale crimelor de război, ale crimelor contra umanităţii şi de genocid comise de trupele ruse, ne arată din nou cât de important este să continuăm să ne întărim rezilienţa strategică, atât în interiorul ţării, cât şi la nivelul UE şi împreună cu partenerii noştri în cadrul alianţelor şi parteneriatelor regionale şi internaţionale din care facem parte în mod activ”, a zis ministrul de Externe.

Acesta a mai afirmat că România contribuie în mod semnificativ la efortul de a gestiona situația de la frontiera externă a Uniunii Europene și de primire a refugiaților. De când a început războiul din Ucraina, România a ajutat 927.000 de refugiați, dintre care 89.000 au decis să rămână în țara noastră.

Dacă România ar intra în spațiul Schengen, ar exista mai multe avantaje, conform MAE:

  • Eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
  • Set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
  • Armonizarea condițiilor de intrare și a normelor privind vizele și cooperarea consulară;
  • Cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
  • Cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale;
  • Crearea și dezvoltarea Sistemului de Informații Schengen.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter