Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit la 91 de ani

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 31 august 2022, 00:02

Mihail Sergheevici Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a încetat din viață, marți 30 august 2022, la vârsta de 91 de ani. Era internat la începutul lunii iulie, cu dializă.

Între 1985 și 1991, el a fost conducătorul Uniunii Sovietice. Reforma sa politică  (Perestroika) a dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. Mihail Gorbaciov primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Citeşte și: Bodyguardul Prințesei Diana, singurul supraviețuitor al accidentului din ’97, în public după o lungă absență. Cum arată și ce face acum

În 1985, Gorbaciov a declarat că sistemul economic sovietic era osificat și că reorganizarea lui era imediat necesară. La început, reformele lui au fost cunoscute ca „uskorenie” (accelerare), dar, mai apoi, termenul „perestroika” (reconstrucție) a devenit mult mai popular.

Prima reformă importantă introdusă de Gorbaciov a fost așa-numita „reformă a alcoolului”, concepută să lupte împotriva alcoolismului răspândit la scară națională în Uniunea Sovietică. Prețurile la vodcă, vin și bere au crescut în mod semnificativ, iar vânzările au fost limitate, notează wikipedia.

Foto – Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter