Klaus Iohannis: „După 15 mai se renunţă la obligaţia de a sta acasă”

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Miercuri, 13 mai 2020, 16:48

Președintele Klaus Iohannis a anunțat care vor fi obligațiile românilor după relaxarea restricțiilor.

„În primul rând, aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai. Sunt lucruri simple, dar foarte importante. Primul lucru, devine obligatoriu portul măştii atunci când ne găsim în spaţii interioare, de exemplu când suntem la magazin sau în mijloacele de transport în comun. Este obligatorie, nu este o recomandare, păstrarea unei distanţe, de 1,5 metri, adică distanţa a două braţe. Igiena mâinilor devine obligatorie, trebuie să ne spălăm pe mâini cât de des posibil”, a spus președintele.

Citește ediția de mai a revistei Unica. O găsești AICI. Un format nou, digital, accesibil gratuit din chioșcul online Ringier

Iohannis a anunțat că anumite magazine, saloanele de înfrumusețare, muzeele și parcurile se vor redeschide după data de 15 mai. De asemenea, șeful statului a menționat faptul că după relaxarea restricțiilor, românii nu vor mai avea nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a ieși din case.

„Se va redeschide parţial comerţul şi anume magazinele cu acces direct din stradă, saloanele de îngrijire şi muzeele. Recomandăm autorităţilor locale să redeschidă parcurile. În privinţa la ceea ce se renunţă, se renunţă la obligaţia de a sta acasă şi la obligaţia unei declaraţii atunci când ne deplasăm în interiorul localităţii. Deci, ne deplasăm în interiorul localităţii fără declaraţie. Totuşi, nu trebuie să exagerăm. Ce rămâne obligatoriu: este interzisă deplasarea în afara localităţii. Sigur, cu excepţii, iar ele vor fi enumerate în decizia CNSSU. Sunt excepţii naturale, pentru a merge la seviciu, pentru muncile agricole, pentru sporturi individuale. Totuşi, când ieşim din localitate, este nevoie de o declaraţie, mai puţin în zonele metropolitane, cum sunt localităţile din jurul Bucureştiului. Aici nu va fi nevoie”, a declarat Iohannis.

Citeşte şi: Vești bune de la Marcel Vela: „După 15 mai, puteți merge și la iarbă verde, și la plajă. Oriunde doriți”

Cât despre slujbele religioase, acestea se vor putea ține doar în curtea bisericilor.

„Servicile religioase cu credincioşi pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii, în exterior. Credincioşii vor purta obligatoriu mască şi vor păstra distanţă. În a doua şi a treia etapă, aceste condiţii vor fi rediscutate”, a mai precizat şeful statului.


sursa foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter