Interviu: De ce vine Ethan Hawke în România?

De Unica.ro, pe

Pe 26 iunie, Ethan Hawke și regizorul Richard Linklater vor fi în București pentru a susține imporțanta educației timpurii și pentru lansarea ultimului lor film, Before Midnight (Înainte de miezul nopții).

Evenimentul va avea loc la Palatul Copiilor, iar fondurile obținute vor sprijini programul Fiecare Copil în de Grădință al Asociației Ovidiu Ro, fondată de către mama lui Ethan, Leslie Hawke împreună cu Maria Gheorghiu. Numele evenimentului  – “Before It’s Too Late” (Înainte sa fie prea târziu) – inspirat de titlurile seriei Before…  (Sunrise, Sunset, Midnight), atrage atenția asupra importanței dezvoltării intelectuale timpurii înainte să fie prea târziu pentru a avea un impact asupra succesului școlar.

1. În Iunie vii în Bucureşti pentru premiera filmului tău „Before Midnight” şi pentru evenimentul organizat de Asociația OvidiuRo, în vederea strângerii de fonduri pentru copiii săraci ce nu au acces la educaţie. Fiind părinte a patru copii norocoşi, ce anume ţi se pare copleşitor din poveştile acestor copii nefericiţi?

Ceea ce mi se pare copleşitor este vârtejul săraciei. Când te naşti sărac, este atât de dificil să răzbaţi la suprafață. Aceşti copii nu-și vor atinge niciodatăpotenţialul cu care s-au născut. Mie mi se pare tragic, atât pentru ei, cât şi pentru restul lumii, care nu va beneficia de ceea ce ar fi putut acești copii deveni, dacăaveaumai multe șanse. Majoritatea copiilor săraci au părinţi ce au fost săraci la rândul lor. De multe ori aceștia pur și simplu nu ştiu ce să facă pentru a-şi ajuta copiii să aibă o viaţă mai bună decât a lor. Am întâlnit părinţi foarte săraci care trăiau în ghetouri şi am fost uimit de dorinţa lor de a face ce este mai bine pentru copii, ca și mine, de altfel. Numai că ei nu ştiu exact cum să facă să le fie bine şi sfârşesc prin a face multe greşeli.
2. În copilărie, cât de mult iţi plăcea să-nveţi, să mergi la şcoală? Sau ar trebui s-o-ntrebăm pe mama ta?

Marea frustrare a mamei în legătură cu mine a fost tocmai faptul că nu luam învățătura în serios. Am fost un copil foarte iubit și destul de alintat, prin urmaremă purtam ca și cum multelucruri mi s-ar fi cuvenit.

3. Îţi aduci aminte prima dată când ai ajutat o persoană necunoscută?

Când eram în liceu, am lucrat într-un adăpost pentru animale unde le curăţam cuştile. Era oribil, dar mă simţeam minunat când mă uitam în ochii lor.

4. Având în vedere că evenimentul din 26 Iunie se numeşte Before It’s Too Late („Înainte să fie prea târziu”), mă întreb oare când, în viaţa ta, ai simţit că  a fost prea târziu să mai faci ceva?

A fost un moment, în timpul primei mele căsnicii când am ştiut că e prea târziu să ne salvăm. Când se-ntâmplă îţi doreşti așa de mult să nu fie adevărat… şi te încearcă un sentiment oribil de neputinţă.

5. De câte ori ai fost în România până acum? Ai numărat?
De patru ori. Prima dată la cateva luni dupa ce mama a venit în România, a doua oară cu Rick Linklater, cel care regizat filmele„Before Sunset”, „Before Sunrise” și„Before Midnight” Apoi am venit de doua ori la Balul de Halloween organizat de Asociatia OvidiuRo si a cincea oara voi veni sa sustin cauza educatiei timpurii a copiilor saraci in cadrul evenimentului Before It’s Too Late, care va include si premiera filmului Before Midnight, pe 26 iunie, la Palatul Copiilor. Vă aștept să stăm de vorbă acolo.Mai multe puteți afla de pe site-ul asociației, www.ovid.ro.

6. De la „Before Sunset” şi pâna la „Before Midnight”, au trecut 9 ani. Viaţa unui om se poate schimba complet în 9 ani. Până şi istoria se poate schimba. În ce măsură s-a schimbat viaţa ta de la apariţia filmului din 2004 pâna la apariţia celui din 2013? Cât de diferit eşti acum?

Cea mai importantă schimbare este că am doi copii în plus acum. În sinea mea, mă simt aceeași persoană, puţin mai nesigur şi mult mai capabil de recunoștință.
Biletele la Premieră, Q&A cu invitații și After-Party costă 150 de lei și pot fi cumpărate aici. Pentru a participa și la Cocktailul VIP, biletul costă 300 de euro și poate fi cumparat scriindun mail aici la adresa simona@ovid.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter