Elevii ar putea fi mustrați de profesori în fața clasei. Noile modificări propuse de Ministerul Educației

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Joi, 22 decembrie 2022, 17:58

Propunere controversată venită din partea Ministerului Educației. Astfel, statutul elevilor ar putea fi modificat după Crăciun, iar elevii ar putea fi sancționați în fața clasei de profesori, de față cu alți colegi.

În plus, elevii care creează probleme ar putea fi mutați disciplinar la o altă școală.

Proiect controversat: Elevii ar putea fi mustrați de profesori în fața clasei

În prezent, mustrarea elevilor în fața clasei este complet interzisă, însă ar putea fi permisă prin modificarea alin. (6) a art. 16, în modul următor: „Sancţionarea elevilor sub forma mustrării se poate face în faţa colectivului clasei” – notează edupedu.ro.

Citeşte şi: Ministerul Educației va impune noi reguli pentru elevi, după valul de violențe din școli

Momentan, elevilor care greșesc li se poate face observație, pot fi mustrați în scris, li se pot retrage bursele sau, în situații complicate, li se poate scădea nota la purtare. Iar elevii care au mai mult de 40 de absențe, pot fi mutați la o altă unitate de învățământ.

Documentul inițial, fără noile propuneri, prevede conform urmează:

(4) Sancţiunile ce pot fi aplicate elevilor sunt:

a) observaţie individuală;

b) mustrare scrisă;

c) retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit, a bursei sociale, a sprijinului financiar Bani de liceu, Bursa profesională;

d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi unitate de învăţământ;

e) mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, care dispune de resursele necesare pentru remedierea situației disciplinare și școlare a elevului sancționat, în baza aprobării inspectoratului școlar, cu respectarea prevederilor Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar;

f) scăderea notei la purtare sub 6 cu declararea nepromovabilității anului de studiu respectiv.

g) preavizul de exmatriculare, în cazul elevilor din învățământul postliceal;

h) exmatriculare, în cazul elevilor din învățământul postliceal.

În plus, potrivit aceluiași ordin, dacă există mai mult de două situații pe an școlar, în care se aplică sancțiunea de a muta elevul la o clasă paralelă din aceeași școală, atunci elevul va fi mutat la o altă unitate de învățământ.

Elevii care adună 20 de absențe nejustificate la diferite discipline de studiu, riscă să fie mutați la o clasă paralelă, în aceeași unitate de învățământ. La fel se poate întâmpla și cu cei care înregistrează 3 situații/an școlar în care este aplicabilă mustrarea scrisă.

Elevilor li s-ar putea impune uniforme școlare

Ținutele elevilor au intrat și ele în atenția ministrului Educației. Potrivit unei noi modificări, elevii nu se mai pot îmbrăca așa cum își doresc, iar lipsa elementelor de identificare cu școala se va putea sancționa.

Aceste modificări ar fi trebuit să fie discutate de Comisa de Dialog Social în cursul zilei de joi, 22 decembrie, dar Ordinul a fost retras de pe ordinea de zi și va fi dezbătut după Crăciun.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter