Echinocțiul de toamnă 2020. Astăzi ziua este egală cu noaptea

De Unica.ro, pe
Astăzi, 22 septembrie 2020, are loc echinocțiul de toamnă 2020. Ziua va fi egală cu noaptea, moment ce marchează începutul toamnei astronomice.

Echinocțiul de toamnă 2020 reprezintă încheierea oficială a sezonului de vară, odată cu trecerea Soarelui din emisfera nordică în emisfera sudică, aspect care se petrece, anul acesta, pe data de 22 septembrie, la ora 16.30.

Acum începe toamna astronomică, iar zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi. Scurtarea zilei se continuă până la solstițiul de iarnă, care anul acesta va avea loc în data de 21 decembrie, când va fi cea mai lungă noapte din an.

Există două astfel de fenomene pe an: echinocţiul de primăvară (în luna martie) şi echinocţiul de toamnă (în luna septembrie).

Citește online gratuit numărul de septembrie al revistei Unica

Echinocțiul de toamnă 2020

Echinocţiul de toamnă reprezintă momentul în care Soarele va trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, astfel ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Singurele diferențe se înregistrează în zona Polului Nord și Sud.

Astfel, la Polul Nord, odată cu echinocțiul de toamnă începe lunga noapte polară, iar la Polul Sud, Soarele va sta deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară. Totodată, în emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii, potrivit astro-urseanu.ro.

Echinocțiul de toamnă nu se produce la aceeaşi dată în fiecare an, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), fenomenul s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter