Descoperire uimitoare la Castelul Corvinilor. Ce au găsit arheologii în timpul lucrărilor de restaurare

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 04 noiembrie 2022, 09:41

Castelul Corvinilor din Hunedoara se află în plin proces de restaurare. În timpul lucrărilor s-a făcut o nouă descoperire la care nimeni nu se aștepta.

Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai impunătoare castele din România și este vizitat anual de sute de mii de oameni. Acesta a se află acum în proces de restaurare, lucrări care costă nici mai mult, nici mai puțin de cinci milioane de euro.

În timpul lucrărilor, arheologii au descoperit aici o nouă încăpere, notează G4media. Se pare că această încăpere ar fi făxcut parte, în perioada de glorie a castelului, din sistemul său de apărare.

„A apărut un subsol, cel mai probabil parte dintr-o construcție de mare amploare din secolul al XV-lea, subsol care, cel mai probabil, se leagă cu ceea ce se găsește actualmente sub pardoselile Sălii Cavalerilor. Iată deci că monumentul este departe de a fi cunoscut, ne ascunde încă multe detalii privind istoria lui”, a declarat arheologul și managerul Muzeului Castelului Corvinilor, Sorin Tincu, pentru sursa citată anterior.

Descoperire uimitoare la Castelul Corvinilor. Ce au găsit arheologii în timpul lucrărilor de restaurare

„Poate aceste detalii care vor ieși la iveală în cursul lucrărilor de restaurare, sperăm să le putem reintegra în circuitul expozițional și vizitatorii castelului, la fel ca și noi, de altfel, să descopere noi și noi elemente interesante privind legenda Transilvaniei”, a mai spus Tincu.

„Înspre Turnul Neboisa, în capătul Galeriei suspendate, în momentul de față a devenit vizibil ceea ce în trecut puteam observa în special din reprezentările de epocă. Este vorba de o poartă de mari dimensiuni și o întreagă construcție, ceea ce pare a fi un turn de poartă. Toate aceste elemente ne sugerează din nou faptul că cei care se preocupă de Evul Mediu și de monumentul din Hunedoara, implicit, mai au încă elemente importante de descoperit aici, la Hunedoara”, a subliniat arheologul.

Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai frumoase castele din lume

Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”. 

Descoperire uimitoare la Castelul Corvinilor. Ce au găsit arheologii în timpul lucrărilor de restaurare
Foto: Facebook/ Muzeul Castelul Corvinilor

Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști.

Construcția a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări, servind atât drept punct strategic întărit, cât și drept reședință feudală.

Există două mari legende legate de acest castel impunător: cea a fântânii și cea a corbului.

Legenda fântânii

Se spune că fântâna din curtea Castelului Corvinilor a fost săpată de trei prizonieri turci, pe care Ioan de Hunedoara îi ținea în castel. Acesta le-a promis că îi va elibera dacă vor săpa o fântână cu apă bună.

Prizonierii, animați de speranță eliberării, sapă în stânca timp de 15 ani și la 28 de metri adâncime reușesc să găsească prețioasă apa.

Doar că, între timp, Ioan de Hunedoara murise, iar soția sa, Elisabeta Szilagyi, a decis să nu îi elibereze pe cei trei turci. Mai mult, ea a decis să îi comande uciderea lor.

Ca ultimă dorință, prizonierii au cerut permisiunea să scrie pe cheile fântânii o inscripție: „Apă ai, inima nu”, ca un reproș pentru promisiunea făcută și nerespectată.

De fapt, inscripția descifrata de Mihail Guboglu spune: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”. Caracterele vechi arabe conținute de inscripție o datează la mijlocul secolului al XV-lea.

Legenda corbului

Pe blazonul familiei Corvinilor apare un corb ce ține în cioc un inel de aur. Acest simbol are în spate o legendă.

Se spune cã Ioan de Hunedoara, cel care a și fost proprietar la Castelul Corvinilor, era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasă femeie din Țara Hațegului, pe nume Elisabeta. Pentru a o feri de necinste, regele îi dă de soț pe unul din vitejii săi, Voicu, dăruindu-i totodată și un inel ca și dar pentru copilul nenăscut.

Scopul era de a fi recunoscut atunci când va crește și va merge la curtea regală. În timpul unei călătorii făcută de familia lui Voicu, poposind pentru a prânzi, inelul este uitat pe o margine a ștergarului pe care erau puse merindele.

Un corb, atras de strălucirea inelului îl fură încercând să plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc și sageteazã corbul, recuperând astfel inelul. Atunci când crește și ajunge la curtea regală, povestește aceastã pățanie.

Regele, impresionat de această istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor sã fie corbul cu inel de aur în cioc.

Sursă foto: Profimedia, Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter