De ce nu devine Regină Principesa Margareta și ce titulatură va primi, de fapt

De Mădălina Manole, pe Ultimul update Luni, 18 iulie 2022, 14:56
Ținând cont de succesiunea la tron anunțată de Casa Regală a României ne-am aștepta ca Principesa Margareta, prima fiică a Regelui Mihai, să preia statutul de Regină. Însă, situația, se pare, nu va sta în acest fel.

Din regulile aprobate de către Regele Mihai în 2007 se înțelege clar că Principesa Margareta ar trebui să devină Regină și, totodată, să aibă dreptul deplin de a decide ce să facă cu averea Casei și Familiei Regale:

Imediat după decesul Şefului Casei Regale a României, fără vreo proclamaţie ulterioară, Moştenitorul Evident sau Moştenitorul Prezumptiv, în funcţie de cine va fi în viaţă şi primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul şi apelativul de Rege sau Regină, indiferent de poziţia Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare şi indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ.” – extras din Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României, text publicat pe site-ul oficial al Casei Regale a României.

Însă, se pare că, în realitate, situația nu va fi așa, iar Principesa Margareta va folosi titulatura de Custode al Coroanei sau Șef al Casei Regale, explicația fiind dată, conform evz.ro, de Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale. Acesta susține că nu poate fi Regină a României din simplul motiv că România nu este o monarhie și, implicit, Margareta nu ar putea fi încoronată:

“Statutul Casei Regale e la ora actuală privat și exprimă voința șefului Casei Regale cu privire la o eventuală sccesiune în cazul în care România ar reveni la forma de guverământ monarhie. Câtă vreme Romania este o Republică, nimeni nu poate spune că ar fi Regele sau Regina României. Margareta este Șefa Casei Regale a României și ne putem opri aici cu apelativele” – a declarat Adrian Vasiliu.

Citește și – Linia de succesiune. Cine va prelua conducerea Casei Regale a României

Citește și – Ce s-a întâmplat aseară la reședința Regelui Mihai din Elveția. A apărut prima imagine de la căpătâiul său

Sursă foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter