Ce se întâmplă în Iran. Femeile își taie părul și își ard hijaburile pe străzi

De Andreea Catrina, pe Ultimul update Joi, 22 septembrie 2022, 12:24

Mii de persoane au ieșit pe străzile din Iran, în mai multe orașe, pentru a protesta după ce o tânără de 22 de ani a fost omorâtă de Poliția Moralității, pentru că nu purta corect vălul islamic.

Mahsa Amini a fost arestată în urmă cu câteva zile, în timp ce era în vizită cu fratele ei la Teheran, pentru că hijabul ei nu ar fi fost corect așezat și ar fi lăsat la vedere prea multe șuvițe de păr. În Iran, femeile nu au voie să meargă pe străzi cu capul descoperit. Tânăra a fost luată de lângă fratele ei și a fost închisă într-un centru de reeducare al Poliției, iar câteva zile mai târziu a murit din cauza rănilor pe care le avea la cap. Oficial, ea ar fi făcut un infarct, deși familia a declarat ulterior că tânăra nu avea probleme cu inima, iar rănile pe care le avea la cap erau dovada clară că fusese bătută cu bestialitate.

Conform BBC, comandantul Poliției din Teheran, Hossein Rahmini neagă toate aceste acuzații aduse forțelor de ordine și spune că moartea tinerei Mahsa Amini a fost doar un „incident nefericit”.

Ca urmare a morții sale, mii de femei și bărbați au ieșit în stradă, în mai multe orașe, pentru a protesta față de abuzurile autorităților.

Pe rețelele de socializare iranienii cer ajutorul comunității internaționale și mediatizarea cazului, deoarece cred că autoritățile le vor tăia accesul la internet, în viitorul apropiat.

Femeile își taie părul și își ard hijaburile pe străzi, în semn de protest, și mulți strigă „Moarte dictatorului!”, distrugând afișe cu Ali Khamenei, liderul suprem al țării.

Proteste feministe într-o țară musulmană

Imaginile cu protestele din Iran s-au viralizat rapid pe rețelele de socializare, cu precădere pe TikTok, și datorită componentei emoționale. Într-o țară musulmană, în care femeilor le sunt încălcate drepturile de bază, aceste proteste ies în evidență și prin anvergura lor, dar mai ales prin natura lor feministă.

De altfel, mii de femei de jur împrejurul lumii s-au unit în a le susține pe femeile din Iran și spun mai departe povestea Mahsei Amini pe rețelele de socializare.

Foto – Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter