Ce este și cum funcționează friteuza cu aer cald. Cele mai populare modele

De Sofia Ionescu, pe Ultimul update Vineri, 21 octombrie 2022, 10:45

Friteuza cu aer cald sau air fryer este, mai nou, unul dintre cele mai folosite aparate de bucătărie. Asta pentru că, eliminând prăjelile, te poți bucura de unele dintre cele mai râvnite preparate pe care, în mod normal, tinzi să le eviți din cauza conținutului ridicat de grăsimi și nu numai. Cine nu-și dorește să se bucure de cartofi prăjiți delicioși, care, de fapt, să nu fie prăjiți și să nu aibă nici atât de multe calorii? Iată cum funcționează o friteuză cu aer cald și care sunt cele mai apreciate modele de pe piață:

  • Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă veți comanda online produse din magazinele promovate, un procent din valoarea achiziției intră în contul de afiliere al Unica.ro. Mai multe detalii despre marketingul afiliat, pe profitshare.ro sau 2performant.

Cuprins

Cum funcționează friteuza cu aer cald sau air fryer

O friteuză cu aer este un aparat de bucătărie popular folosit pentru a face alimente prăjite, cum ar fi carne, produse de patiserie, cartofi, pește, doar că procesul de gătire are loc prin circularea aerului cald în jurul alimentelor. Astfel, se obține o textură crocantă, dar fără ca alimentele să fie efectiv prăjite în ulei,

Mai exact, o friteuză cu aer cald sau un air fryer este, de fapt, un mic cuptor cu convecție conceput pentru a simula prăjirea, dar fără scufundarea alimentelor în ulei. Un ventilator circulă aerul cald la viteză mare, producând astfel un strat crocant alimentelor prin reacția Maillard. Reacția Maillard este o reacție ce are loc între aminoacizi și zaharide reducătoare, fiind reacția în urma căreia se obține aroma specifică a produselor alimentare coapte.

Alimentele prăjite cu aer sunt prezentate ca o alternativă sănătoasă la alimentele prăjite, datorită conținutului mai scăzut de grăsimi și calorii.

În loc să scufunzi complet alimentele în ulei, prăjirea cu aer nu necesită deloc ulei sau poate maximum o linguriță de ulei (doar în cazul unora dintre friteuze) pentru a obține un gust și o textură similare cu alimentele prăjite.

Pe lângă faptul că prăjirea în ulei vine la pachet cu mai multe grăsimi și calorii, poate crea compuși potențial periculoși precum acrilamida, despre care studiile arată că poate fi cancerigenă.

Gătirea alimentelor cu aer cald în loc de ulei poate ajuta la scăderea conținutului de acrilamidă. De fapt, un studiu a demonstrat că prăjirea cu aer a redus acrilamida cu până la 90%, în comparație cu prăjirea tradițională.

Friteuza cu aer cald Tefal

Atunci când ești în căutare de o friteuză cu aer cald cu adevărat performantă, cele de la Tefal pot fi o variantă ideală. Există mai multe opțiuni, în funcție de preferințe și buget.

Friteuza Tefal Easy Fry & Grill 2 în 1 cu temperatură ajustabilă și o capacitate de 4.2L. Are 8 programe, funcție grill cu grătar încorporat, funcție pentru deshidratare, tehnologie Extra Crisp. Astfel poți combina beneficiile unei friteuze cu aer cald cu cele ale unui grătar pentru ca tu să poți prepara rețete delicioase cu o cantitate foarte mică de ulei.

Friteuză cu aer cald Tefal
Friteuză cu aer cald Tefal

O altă friteuza cu aer cald este Tefal ActiFry Genius. Are 9 programe de gătire și, spre deosebire de friteuze, aceasta are și in sistem de amestecare ușoară a alimentelor, astfel că nu va fi nevoie să mai faci tu asta.Cele 9 programe presetate ajustează automat temperatura de gătit, timpul și mișcarea paletei. Îți permite să gătești orice tip de ingredient, proaspăt sau congelat, fără niciun pic de ulei sau, în unele cazuri, cu doar câteva picături.

Friteuza cu aer cald în oferta eMAG

Dacă îți dorești o friteuză cu aer cald și ai un buget redus, poți achiziționa o friteuză Heinner FryChef. Este o friteuză cu review-uri foarte bune, are o capacitate de 3l, temperatură ajustabilă și temporizator. În acest fel, nu faci rabat la calitate, dar scoți mai puțini bani din buzunar.

Xiaomi Mi Smart Air Fryer este, de asemenea, o friteuză cu aer cald foarte populară. Are temperaturi reglabile de la 40°C la 200°C și 2 setări ale vitezei ventilatorului, puteți dezgheța, usca și fermenta, prăji, coace. În plus, aplicația pentru mobil este un plus ce vine la pachet și cu o mulțime de rețete pe toate gusturile.

Cele mai bune friteuze cu aer cald

Pe lângă cele menționate deja, în topul celor mai bune friteuze cu aer cald se numără alte câteva modele care merită investiția dacă îți dorești un airfryer performant.

Friteuza Philips Airfryer XXL este una foarte încăpătoare. Frige, coace sau chiar rumenește mâncărurile preferate, pentru mese rapide și delicioase în familie. În plus, și în acest caz, aplicația pentru mobil este plină de sfaturi, tutoriale și rețete ușor de urmat

Friteuza Philips Airfryer XXL
Friteuza Philips Airfryer XXL

De asemenea printre cele mai apreciate friteuze se numără și Breville Air Fryer și asta pentru că este mai mult decât o simplă friteuză, este un mic cuptor în care poți face chiar și pui rotisat. De asemenea, poți coace inclusiv gustări dulci: brioșe, prăjituri, plăcințele, brownies, banana bread sau preparate la cuptor: carne, cartofi wedges, cartofi prăjiți sau legume.

Breville Air Fryer- friteuza cu aer cald
Breville Air Fryer.

Electrolux Digital Air Fryer se numără și ea printre cele mai apreciate modele de friteuze cu aer cald. Are opt programe presetate ce ușurează obținerea unor rezultate delicioase. Indiferent că prepari brioșe, frigi un pui sau prăjești legume, friteuza cu aer cald Explore 6 este rapidă și ușor de folosit.

Te-ai gândit vreodată că poți face cu ușurință frigărui la friteuză? Ei bine, Cosori Air Fryer are chiar și o ustensilă specială pentru a le face cu și mai multă ușurință. Are 11 funcții de gătire presetate și este în topul celor mai populare friteuze din lume, după recenziile cumpărătorilor.

Cosori Air Fryer
Cosori Air Fryer

Cu un preț mai accesibil, dar cu recenzii foarte bune, friteuza cu aer cald Heinner SnowDrop răspunde multor exigențe în ceea ce privește gătitul rapid și mult mai sănătos. Dispune de un coș pentru gătire extrem de încăpător, cu o capacitate de 5L. Astfel, pe lângă faptul că te vei bucura de mâncăruri gătite mai sănătos, fară ulei, vei reuși să prepari porții suficiente într-o singura rundă pentru întreagă familie.

Indiferent care este friteuza cu aer cald pe care o vei alege, în funcție de capacitate, buget și preferințe, important este că aceasta îți va face viața mai ușoară. Timp mai scurt de gătit și alimente mai sănătoase, fără prăjeli, multe grăsimi și calorii în exces. În plus, te poți juca cu tot felul de rețete, de la banalii cartofi prăjiți, până la deserturi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter