Nicolai Tand, de la dormitul pe străzi la o carieră închinată momentelor din copilărie: „Am mâncat și conservă de pisici” / Video

De Oana Savin, pe Ultimul update Luni, 15 mai 2023, 15:30

Nicolai Tand este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari români, însă nu mulți știu că până să ajungă la statutul de acum, celebrul chef a avut o viață ca scoasă din povești. A dormit pe străzi, a mâncat mâncare de pisici, însă se mândrește cu fiecare lucru pe care l-a făcut în viața lui.

Învățat de mic cu munca, Nicolai Tand are o poveste de viață extraordinară. A plecat din Maramureș, un loc al tradițiilor și al spiritualității și a ajuns să facă de toate pentru a câștiga bani pentru familia lui. Cu multă trudă și bunăvoință a ajuns un bucătar de succes.

Nicolai Tand, poveste de viață extraordinară

„Am avut mereu curajul să încerc.”, dezvăluie Nicolai, cel care, în lumea vedetelor pariziene a descoperit că perfecțiunea stă în gusturile simple, iar gusturile simple sunt cele ale copilăriei, formate în bucătăria mamei.

Îndrăgitul bucătar a fost invitat în podcastul „Fain și Simplu” al lui Mihai Morar, unde a povestit cum a ajuns să doarmă în case abandonate din Paris, să mănânce la o cantină socială și să facă duș la băile comunale din capitala franceză.

A trecut printr-o mulțime de aventuri, însă niciodată nu și-a pierdut zâmbetul și voia bună. A existat, însă, un moment în viața sa, în care lumea i-a fost dată peste cap.

„Muncea zi și noapte tata. (A murit la) 49 de ani. Dintr-o dată lumea s-a oprit. Mi s-a schimbat viața efectiv. În momentul în care atata murit, lucrurile s-au schimbat în viața mea”, a afirmat Nicolai Tand, care avea doar 12 ani în momentul în care tatăl lui a decedat.

Citește și: Tarte cu mere. Rețeta ultrarapidă lui Chef Nicolai Tand, din doar 5 ingrediente

Care e numele din buletin al lui Nicolai Tand

Toată lumea îl știe drept Nicolai, însă se pare că nu acesta este numele din buletin al simpaticului chef.

„Suntem patru frați: Ion, Anuța, Zaharia și Nicolai. În buletin sunt Niculai. Și eu am pus Nicolai într-o poveste, la Paris. Pentru că la Paris îmi ziceau Nicolas tot timpul și când spălam vase la cantină eram cu încă un tip care muncea cu mine, făceam același lucru, și el era francez-evreu și zicea Nicolas. Și am zis eu nu sunt Nicolas, eu sunt Nicolai. E mai ușor de reținut. Și artunci am zis rămâne Nicolai, nu Niculai”, a povestit invitatul lui Mihai Morar.

„Dar în acte sunt Niculai”, a precizat el.

Citește și: Chef Nicolai Tand s-a însurat. Imagini de la fericitul eveniment

„Nu știu să fac bani decât muncind”

Nicolai Tand a învățat de mic să muncească, copilăria petrecând-o ajutându-și părinții la treburile din gospodărie.

„Dacă eu am avut un model în familie în care a muncit tata, crăpa lemne toată ziua, noaptea făcea geamuri și uși pentru o casă, mama a crescut patru prunci cu pământul pe lângă, de dimineață până seara s-a muncit. Noi, ca și copii, ne făceam parte în familie. Dacă voiam să mă duc la scăldat trebuia să mă duc cu mieii, cu vacile, trebuia să mă duc să aduc mâncare la miei și la vaci”, a mărturisit bucătarul.

„Noi copiii făceam parte din familie, nu eram niște răsfățați. Mergeam la școală și când veneam acasă tăiam lemne. Nu știu să fac bani în viața mea, altfel decât muncind”, a precizat Tand.

Acesta a explicat că a învățat de la mama sa un lucru extrem de important: atunci când muncește o face pentru el și nu pentru altcineva.

„Eu am învățat un lucru de la mama: tot ce faci în viață, pentru oricine muncești, tu nu muncești pentru ei, tu muncești pentru tine. Toată munca pe care o faci pentru alții, tu o faci pentru tine. Tu o faci ca să avansezi tu ca om. Așa te clădești tu ca om”, a explicat el.

Citește și: Secretul lui Chef Nicolai Tand pentru cele mai pufoase și delicioase găluște cu prune

Cum a cunoscut-o pe soția sa

Nicolai Tand este însurat cu Monica, pe care a cunoscut-o în timp ce se afla la Paris.

„Amândoi avem aceeași poveste. Ea a câștigat un concurs în România de manechine, avea vreo 16 ani. A plecat prin Italia, Franța, mama ei a ajutat-o foarte mult. Monica e o tipă care are încredere în ea. Eu am plecat la 20 de ani spre Franța. Pe ea am cunoscut-o după 6-7 ani”, a dezvăluit Nicolai Tand.

Cei doi au mai fost căsătoriți cu alte persoane înainte de a ajunge să formeze o familie.

„Ea era cu un francez și eu cu o franțuzoiacă. M-am căsătorit la 25 de ani cu Helene. Era mai tânără ca mine. Ea lucrase într-un restaurant, eu lucram atunci pe șantier. M-am căsătorit pentru că nu prea aveam acte atunci. Ne-am căsătorit din dragoste, eram tineri, ne plăceam unul pe celălalt. Mi-am făcut acte și am început să lucrez pe ambulanță. Doi ani de zile. Șofer. Am făcut un stagiu de cursuri de prim ajutor și am început să muncesc”, a povestit chef-ul, care a precizat că a ajuns să divorțeze din cauza mediului diferit în care lucrau el și soția sa de atunci.

„Eu eram divorțat deja (când am cunoscut-o pe Monica). Lucram deja la cantină. Deja începusem să fiu responsabil pe sală”, a mai spus el.

În prezent, Nicolai are, împreună cu Monica Tand, doi copii: Ilona, de 12 ani, și Iancu, de 10 ani.

Cât câștiga Nicolai Tand în Franța

Cu multă muncă și pasiune pentru bucătărie, Nicolai Tand a ajuns manager de restaurant, în Paris. Iar salariul lui a fost și unul pe măsura muncii sale.

„4.500 euro luam net. Era un salariu foarte mare pe vremea aia”, a dezvăluit Nicolai Tand, care a precizat că cel mai mare bacșiș pe care l-a primit a fost de 1.800 de euro.

„1.800 de euro la o masă. Dar eu făceam bacșiș foarte mult. Când m-a pus din ospătar director, m-am supărat că nu mai luam bacșiș”, a spus bucătarul.

Citește și: A renunţat la cariera de manechin pentru a-l urma. Uite cât de frumoasă e soţia lui Nicolai Tand!

Viața lui Nicolai Tand pe străzile din Franța

Înainte de a cunoaște succesul în lumea gastronimiei, Nicolai Tand a lucrat pe oriunde a găsit un loc pentru a se putea întreține și avansa în viață.

„Eu am mâncat și conservă de pisici. Mâncam, când am stat în Italia, ca să trec din Italia în Franța, eram abonat, aveam un ecuson de la o asociație care ne dădea mâncare gratis. Aveam o caserolă, ne dădeau un iaurt, un fruct, dormeam în niște parcări de mașini abandonate”, a povestit el în podcastul lui Mihai Morar.

„Am avut perioade în care n-am avut ce să mănânc. Știu că mergeam la Paris la un moment dat și vindeam ziare, am stat într-o casă părăsită. Casă părăsită înseamnă casă în care nu mai locuiește nimeni, abandonată, se tăia curentul și nu o revendica nimeni. Se tăia curentul, noi îl puneam la loc și până se prindeau vecinii noi stăteam o lună, două. Nu aveam un loc fix”, a spus Nicolai Tand.

„Și ziua vindeam ziare. Făceam baie la baia comunală”, a continuat bucătarul.

Deși trecea printr-o perioadă grea a vieții sale, Nicolai Tand nu a uitat nicio clipă de Dumnezeu.

„Duminica mergeam la biserică, dar înainte ne duceam să ne spălăm (la baia comunală)”, a precizat îndrăgitul chef.

Vezi în Galeria FOTO de mai sus mai multe imagini cu Nicolai Tand

Sursă foto: Captură video, Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter