Vrei un acvariu cu peşti? De ce ai nevoie pentru un acvariu ideal

De Maria Anton, pe Ultimul update Vineri, 06 ianuarie 2023, 11:36

Un acvariu cu peşti poate reprezenta o plăcută experienţă acasă la tine. Acvariul poate aduce un sentiment de calm şi linişte în casa ta, în plus faţă de plăcerea pe care o poţi avea urmărind peştii când înoată în voie. Există numeroase motive pentru care ar trebui să ai un acvariu cu peşti acasă, începând de la relaxare şi educaţie, până la ocazia perfectă de a petrece timp împreună cu familia. În acelaşi timp, un acvariu poate fi obiect de decor minunat şi interesant în orice casă. Acvariile sunt populare printre iubitorii de animale, copii şi adulţi, si pot oferi o experienţă relaxantă şi plăcută.

  • Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă veți comanda online produse din magazinele promovate, un procent din valoarea achiziției intră în contul de afiliere  al Unica.ro. Mai multe detalii despre marketingul afiliat, pe profitshare.ro sau 2performant.ro.

Cuprins

Din ce este compusă o instalaţie pentru acvariu

Ca să te bucuri de acest hobby, este necesar sa cunoşti componentele unui acvariu pentru acasă. Un acvariu adecvat este alcătuit de obicei dintr-un un vas de stocare, un filtru, un încălzitor, un aerator, luminiţe, decor şi plante.

Vasul de stocare sau acvariul propriu-zis este componenta principală a acvariului, fiind cel care va ţine apa şi toate elementele. Acesta poate fi din sticlă sau plastic şi poate fi găsit în diferite forme şi dimensiuni.

Filtru de acvariu este, de asemenea, esential pentru a menţine apa proaspătă şi curată. Filtrele sunt submersibile şi externe si pot fi utilizate pentru a îndepărta particulele şi bacteriile.

Un încălzitor este necesar pentru a menţine temperatura apei la nivelul corespunzător. Acesta poate fi reglat pentru a oferi temperatura de confort a peştilor.

Un aerator, de asemenea, poate fi instalat pentru a furniza oxigen în apă şi pentru a păstra un mediu sănătos pentru peşti.

Luminiţele îţi permit să vezi peştii şi plantele din interiorul acvariului şi pot fi achiziţionate în diferite culori si intensităţi.

Substratul este necesar pentru a oferi un mediu fertil şi nutritiv pentru plantele din acvariu. Acesta joacă, totodată, un rol important în menţinerea pH-ului apei la nivelul potrivit.

În cele din urmă, plantele sunt necesare pentru a crea un mediu natural şi pentru a oferi spaţiu peştilor să se ascundă.

Cu toate aceste componente, vei putea crea un acvariu frumos şi funcţional pentru acasă. Acesta oferă o experienţă placută şi relaxantă, care poate fi împartaşită cu întreaga familie.

Vă prezentăm în continuare câteva idei pentru a-ţi realiza propriul acvariu la tine acasă.

Acvariu

Important este să stabileşti dinainte cât de mare vrei să fie acvariul tău. Dacă te-ai gândit la unul nu foarte mare, poţi opta pentru Acvariu din sticlă cu colţuri rotunjite 37 de litri. Toate muchiile acvariului sunt şlefuite dând o valoare estetică mai mare acvariului. Totodată, se elimină riscul de a te zgâria sau tăia în muchiile de sticlă. Este un acvariu de bună calitate, cu nivel de transparenţă ridicată, confecţionat din sticlă rezistentă. Dimensiunile sunt de 45cm (lungime) x 28cm (lăţime) x 33cm (înălţime).

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Acvariu 37 litri
Acvariu din sticla cu colturi rotunjite 37 litri

Un acvariu mai mare, dar cu aceleaşi avantaje, este Acvariu sticlă cu colţuri curbate 57 de litri.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Acvariu 57 litri
Acvariu sticla cu colturi curbate 57 litri

Cu o formă diferită şi cu o capacitate şi mai mare, Acvariu sticlă Ocean Free 81 de litri este o soluţie de luat în considerare. Dimensiunile lui sunt de 60 cm (lungime) x 30 cm (lăţime) x 45 cm (înălţime).

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Acvariu Ocean Free 81 litri
Acvariu sticla Ocean Free 81 litri

Filtru

Filtrele sunt piese importante pentru acvariul tău şi de aceea este bine să alegi unul de calitate. O filtrare corespunzătoare este vitală atunci când vine vorba de menținerea unui acvariu sănătos. Să ai un filtru de apă bun este ca o gură de aer proaspăt pentru “prietenii” tăi acvatici.

Astfel, Filtru acvariu intern Tetra Tetratec pentru acvarii, 600 l/h poate fi piesa potrivită pentru o capacitate de 50-100 de litri. Este un filtru intern pentru acvarii de apă dulce, cu sistem de direcţionare şi reglare a debitului de apă şi sistem reglabil de aerare. Cartuşul filtrant poate fi decuplat individual pentru a fi curăţat. Unitatea de pompare poate să ramană fixată în acvariu. Acesta  este împarţit în două camere pentru medii filtrante – poate fi spalată doar o parte a mediilor filtrante pentru a evita pierderea coloniilor de bacterii benefice.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Filtru Tetra Tetratec
Filtru acvariu intern Tetra Tetratec pentru acvarii, 600 L/h

Pentru un acvariu mic, poţi folosi Filtru intern de burete BF Baby. Această soluţie ieftină asigură o filtrare biomecanică si nu creează curenţi de apă. Este recomandat pentru acvarii de până la 40 de litri.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Filtru burete BF Baby
Filtru intern de burete BF Baby

Dacă îţi doreşti o soluţie profesională, Filtru acvariu extern JBL Cristal Profi e402 Greenline este de luat în considerare. Volumul filtrului este de 4,6 litri, cu o mare putere de filtrare şi necesită o curăţare rară. Este recomandat pentru acvarii de 40-120 de litri.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Filtru JBL Cristal Profi e402
Filtru acvariu extern JBL Cristal Profi e402 Greenline

Pompă de aer

Deși pompele de aer nu sunt întotdeauna necesare, există foarte puține situații în care acestea nu ar fi benefice pentru un acvariu. Unele specii de pești, cum ar fi betta, preferă apa liniștită, iar prezența unei pompe de aer îi poate agita. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, pompele de aer sunt benefice pentru pești, permițându-le să respire mai mult oxigen.

Pompa de aer Resun Air-500 face parte dintr-o serie de aeratoare profesionale concepute pentru a manevra rezervoarele de acvariu. Datorită utilizării tehnologiei moderne, acest produs consumă puţină energie electrică, menţinând în acelaşi timp o funcţionare eficientă şi silenţioasă.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Pompă de aer Resun Air-500
Pompa de aer, Resun, Air-500, 30 L/h, Negru/Gri

Pompa de aer Miniboost 100 Aquael este caracterizată printr-o dimensiune foarte mică şi un consum redus de energie, păstrând în acelaşi timp eficienţa ridicată. Este recomandată pentru acvarii de până la 100 de litri.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Pompă de aer Miniboost 100
Pompa de aer Miniboost 100, Aquael, 1.8 W, 100 l/h, Negru

Kitul de aerisire SunSun are un consum de energie de 4W şi permite menţinerea unei cantităţi potrivite de oxigen şi CO2 în acvariu.

Vrei un acvariu cu peşti? De ce ai nevoie pentru un acvariu ideal
Kit de aerisire, SunSun, 13,3 x 7 x 6,6 cm

Încălzitor

Dacă acvariul conține pești tropicali, de exemplu, temperatura apei ar trebui să fie mult mai mare decât temperatura aerului din cameră. Pentru întreținerea uniformă a apei, trebuie să instalezi un încălzitor de acvariu cu un termostat special. Acesta din urmă este echipat cu un senzor care încălzește apa la o temperatură predeterminată, după care oprește elementul de încălzire. Când temperatura apei începe să scadă, termostatul pornește din nou dispozitivul.

Încălzitorul acvariu JBL ProTemp S50 este potrivit pentru încălzirea unui acvariu cu un volum cuprins între 30 şi 80 de litri. Încălzitorul este complet submersibil, are o garda de plastic care protejează peştii de căldura degajată şi se opreşte automat dacă nivelul apei scade sau dacă este scos din apă.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Încălzitor acvariu JBL ProTemp S50
Incalzitor acvariu JBL ProTemp S50

Încălzitorul cu thermostat Happet AquaT 75W are indicator de temperatură şi led de control incorporate care indică modul de operare pornit/oprit, precum şi ventuze care facilitează montarea pe peretele acvariului. Este o soluţie pentru acvarii de 40-80 de litri.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Încălzitor cu termostat Happet AquaT
Incalzitor Cu Termostat Happet AquaT 75 W Pentru Acvariu 40-80 l G075

Încălzitorul acvariu Nuochong 50W este potrivit pentru acvarii de până la 75 de litri, iar intervalul de reglaj al termostatului este cuprins între 20 şi 34 de grade Celsius.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Încălzitor acvariu Nuochong
Incalzitor acvariu, Nuochong, 50 W

Lumini

Lampa leduri submersibilă 50 cm lumina alba are un consum scăzut de energie electrică şi o durată mare de viaţă. Lampa are 45 leduri albe de generaţie recentă cu luminozitate ridicată şi consum mic de energie electrică, de numai 2,5W.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Lampă leduri submersibilă 50cm
Lampa leduri submersibila 50 cm lumina alba

Lampa acvariu submersibilă 20 cm cu lumină albă are 18 leduri şi un consum de 1W. Lungimea cablului de alimentare este de 117 cm şi poate fi pusă imediat în funcţiune.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Lampă acvariu submersibilă 20cm
Lampa acvariu submersibila 20 cm lumina alba cu 18 leduri

Lampa acvariu AquaLED Max color 10W 30-40 cm are nouă programe de iluminare. Lampa are posibilitatea de a schimba culoarea luminii. Poate fi folosită ca iluminat primar, dar şi ca lampă cu accent, care va evidenţia culorile frumoase ale plantelor şi pestilor.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Lampă acvariu AquaLED Max color
Lampa acvariu AquaLED Max color 10W 30-40cm

Decoraţiuni

Pentru a-l face mai atractiv pentru peşti şi mai plăcut de privit, este indicat să îţi decorezi acvariul cu diverse obiecte. De exemplu, Decor Happet navă naufragiată 8,5 cm pentru acvariu este un obiect frumos, creat pentru iubitorii de acvarii.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Decor Happet navă naufragiată
Decor Happet nava naufragiata 8.5 cm pentru acvariu R101

Decor acvariu JBL Cocos Cava 1/1 M este un loc ideal pentru peştii care vor să se ascundă sau pentru reproducere şi este confecţionat dintr-un material natural fără toxine.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Decor acvariu JBL Cocos Cava
Decor acvariu JBL Cocos Cava 1/1 M

Decor acvariu casă de piatră cu acoperire de moss reprezintă o casă veche părăsită, pe acoperişul căreia a fost aplicat un strat de moss artificial şi reprezintă un peisaj inedit în acvariu.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Decor acvariu casă de piatră cu acoperiş de moss
Decor acvariu casa de piatra cu acoperis de moss

Plante naturale

Planta naturala de acvariu Limnobium Laevigatum ajută la prevenirea înmulţirii algelor în acvariu şi indică prezenţa substanţelor nutritive în apă. Limnobium Laevigatum, originară din America de Sud, este o plantă decorativă plutitoare, potrivită în special pentru acvariile deschise. Are o înălţime de 1-5 cm şi frunze de 5-15 cm lăţime. Este bună şi în acvariile clasice, deoarece rădăcinile fine, lungi şi decorative oferă protecţie gouramiilor şi altor peşti de suprafaţă cărora le plac rădăcinile plantelor plutitoare. Dacă în apă există suficienţi nutrienţi şi intensitatea luminii este bună, vor apărea frunze noi deasupra suprafeţei apei. 

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Plantă Limnobium Laevigatum
Planta naturala de acvariu Limnobium Laevigatum

Planta naturală de acvariu Alternanthera reineckii ‘Mini’ se caracterizează printr-o creştere compactă şi o rată de creştere mai lentă. Este în mod deosebit pentru acvarii mici sau ca plantă de prim-plan în peisaje acvatice mai mari. Printr-o tăiere atentă, este posibil să se creeze un covor dens, de culoare roşie-violetă, cu o inalţime de aproximativ 5 până la 10 cm.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal ă Plantă Alternanthera reineckii
Planta naturala de acvariu, Alternanthera reineckii ‘Mini’ Tropica 5 cm

Limnophila Sessiliflora este o plantă puţin pretentioasă din Asia de sud-est. Tulpinile cresc rapid până la 40 cm înaltime şi 3-4 cm lăţime.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Plantă Limnophila sessiliflora
Planta naturala de acvariu, Limnophila sessiliflora blister

Substrat

Pietrişul de acvariu natural policrom este un substrat de acvariu ieftin şi de o calitate deosebită şi este recomandat pentru cei ce prefera pietriş ca substrat în acvariu. A fost atent selecţionat din mediul natural nepoluat şi este de o calitate deosebită pentru folosirea în acvariu ca substrat.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Pietriş acvariu natural policrom
Pietris acvariu natural policrom punga 5 kg granulatie 6-10 mm

Substratul river JBL Sansibar este, de asemenea, un material natural fără aditivi artificiali, cu o granulaţie de 0,4-1,4 mm, fiind adecvat şi pentru încălzitoarele de substrat.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Substrat river JBL Sansibar
Substrat river JBL Sansibar, 10 kg

Pietrişul colorat mix 1 kg este special conceput pentru acvariu şi nu se decolorează în timp. Colorarea acestui pietriş decorativ a fost realizată prin ceramizare, fiind practic imposibil de a-şi pierde culoarea.

Acvariu cu peşti - ce ai nevoie pentru un acvariu ideal - Pietriş colorat mix
Pietris colorat mix 1 kg granulatie 10 mm

Acvariile sunt un mod minunat de a aduce culoare şi veselie în viaţa ta. Acestea produc momente de relaxare şi bucurie, fiind o modalitate ideală de a te conecta cu natura. Acvariile sunt o sursă de bucurie pentru toţi, fie că eşti  începător sau un specialist experimentat. Cu siguranţă, acest hobby este unul de încredere, care va rămâne cu tine pentru mult timp. Cu o atenţie adecvată şi cu un echilibru corect, acvariul tău poate fi un loc minunat pentru a te relaxa şi a te bucura de frumuseţea vieţii subacvatice.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter