Când pică Paștele Ortodox și Paștele Catolic în 2024

De Raluca Vițu, pe

Paștele Ortodox și cel Catolic se sărbătoresc, aproape în fiecare an, la o săptămână distanță. Dar 2024 va fi o excepție, pentru că va fi unul dintre anii în care distanța dintre cele două sărbători va fi mult mai mare.

Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă și în jurul căreia se fixează alte sărbători religioase importante, precum Rusaliile.

Citeşte şi: Filme de Paște pe care să le vezi pe Netflix, la televizor sau în cinematografe

Când pică Paștele Ortodox și Paștele Catolic în 2024?

În anul 325, în cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, Biserica a stabilit ca Paștele să fie serbat întotdeauna duminica. Paștele poate cădea cel mai devreme pe 4 aprilie și cel mai târziu pe 8 mai. În ultimele două decenii, creștinii au sărbătorit de 16 ori Paștele în luna aprilie și de 4 ori în luna mai.

Cum se calculează data la care se sărbătorește Paștele

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele depinde de două fenomene, unul cu dată fixă –   echinocțiul de primăvară, ce are loc pe 21 martie, iar altul cu dată variabilă  – luna plină.

Citeşte şi: Drob de miel pentru Paște, după rețeta lui Florin Dumitrescu. Juratul de la „Chefi la cuțite” adaugă un ingredient care îi sporește savoarea

Paștele Ortodox este sărbătorit în duminica imediat următoare a lunii pline după echinocțiul de primăvară. Dacă această duminică se suprapune Paștelui Iudeilor, atunci sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Paștele Ortodox se serbează la o dată diferită față de Paștele Catolic, deoarece este calculat după calendare diferite. În timp ce Biserica Ortodoxă calculează echinocțiul de primăvară după calendarul iulian, pe stil vechi, catolicii se raportează la echinocțiu în funcție de calendarul gregorian.

Citeşte şi: 5 zodii care vor avea noroc la bani după Paște. Ei sunt nativii care dau lovitura în următoarea perioadă

Când pică Paștele Ortodox în 2024

Dacă în 2023 Sărbătorile Pascale au fost pe data de 16 aprilie, în 2024, vor pica abia în luna mai. Paștele Ordotox din 2024 se sărbătorește pe 5 mai.

După aceea, va mai exista un singur an, între 2025 – 2030 când Paștele va fi serbat în luna mai.  

Când pică Paștele Catolic în 2024

Anul acesta, catolicii au sărbătorit Paștele pe 9 aprilie, cu o săptămână înaintea Paștelui Ortodox. În 2024, distanța dintre cele două sărbători va fi simțitor mai mare. Paștele Catolic din 2024 se va serba pe 31 martie, cu mai mult de o lună înaintea celui Ortodox.

Foto – Pixabay

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter