Părintele Calistrat, filmat în timp ce lovește o femeie. Scandalurile în care a fost implicat de-a lungul timpului / VIDEO

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 10 noiembrie 2022, 15:18

Părintele Calistrat Chifan (57 de ani), de la Mănăstirea Vlădiceni din județul Iași, este implicat într-un nou scandal, după ce în presă a apărut într-o filmare lovind o femeie, de față cu mai mulți enoriași, în curtea unei biserici. Potrivit reprezentanților IPJ Iași, contactați de Libertatea, incidentul a avut loc miercuri seara. Două femei au depus deja plângeri penale, acuzându-l pe preot de agresiuni.

În filmarea scandaloasă, apar mai multe persoane certându-se în curtea Mănăstirii Vlădiceni, iar la un moment dat, preotul Calistrat lovește puternic o femeie, care, ulterior, cade la pământ. Lângă părinte se mai observă doi călugări. Pe fundal, se aude o femeie care îl apostrofează pe preot pentru agresiunea comisă.

Filmarea cu părintele Calistrat lovind o femeie nu e singura! Controversele în care a fost implicat de-a lungul timpului.

Vezi filmarea cu părintele Calistrat surprins în timp ce lovește o femeie AICI.

La data de 09 noiembrie a.c., în jurul orei 18.00, polițiștii Secției nr. 5 Poliție Iași au fost sesizați de către o femeie, despre faptul că atât ea cât și sora sa au fost agresate de către un bărbat, în timp ce se aflau la un lăcaș de cult. În cauză, polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt și luării măsurilor legale – a declarat, pentru Libertatea, Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Iași.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au fost înștiințați de incident și au declarat că vor începe cercetările în acest caz.

Am primit aceste imagini video și, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât și contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iași nu s-a primit nici un fel de reclamație. În orice caz, este absolut regretabil, condamnabil și categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest.

Omenește vorbind, fiecare dintre noi avem limite și neputințe. Creștinește este însă să căutăm a răbda până la capăt și să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluții care să fie și legale, și nesmintitoare – a precizat preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, potrivit aceleiași surse.

Joi, 10 noiembrie, părintele Calistrat a avut o primă reacție cu privire la acest incident. Duhovnicul a precizat că nu s-a pus problema ca el să lovească femeile apărute în filmare, însă este vorba despre câteva persoane care au intrat în conflict cu credincioșii care merg la lăcașul de cult să se roage.

Mare problemă nu s-a întâmplat. Acolo este un cimitir într-o coastă, unde mai vin enoriaşi din afară şi îşi iau locul. Iar fetele astea, au 2-3 locuri, şi cred că au deviaţii de comportament sau puţină isterie. Pentru că de când au luat locurile de acolo, au început să creeze un conflict printre credincioşii de la biserică. Şi eu le-am spovedit de câteva ori, că au mama moartă de Covid. Şi s-au dus la un preot mai tânăr, frumușel, dar cuminte… Și eu i-am zis să aibă grijă cu ele. Apoi el s-a dus la o mănăstire şi a stat vreo săptămână acolo că era răcit, şi s-au dus după el. L-au căutat și acasă, la mama lui.

Eu le-am interzis, în paraclis cât stau eu aici şi spovedesc, voi nu mai aveţi ce căuta aici. Eu le-am provocat la discuţii, să vorbim corect. (…) Eu le-am zis, călugării nu se însoară, nu fac copii, să se ducă, că mai sunt bărbați în oraș.

Şi au zis că mă dau în judecată că le-am stricat imaginea. Una a zis că mă dă în judecată, că e magistrat din ăsta… Şi apoi au început să scoată oamenii din Biserică.

Mi-e jenă de ele, că sunt două femei cu probleme de comportament… Dumnezeu să le lumineze!

Părintele Calistrat, filmat în timp ce lovește o femeie. Scandalurile în care a fost implicat de-a lungul timpului / VIDEO

Părintele Calistrat Chifan este celebru în mediul online pentru sfaturile oferite enoriașilor, el având circa 800.000 de urmăritori pe canalul său de Youtube.

Calistrat Chifan, acuzat de pedofilie și homosexualitate

Preotul a fost în ultimii ani implicat în diverse controverse și scandaluri, unele foarte grave, ajungând chiar să fie de sub canonul bisericesc, interzicându-se să oficieze slujbe religioase pentru șase ani.

Totul s-a întâmplat în 2003, când Calistrat Chifan a fost acuzat de pedofilie și homosexualitate.

Acuzațiile de pedofilie și homosexualitate aduse preotului Calistrat Chifan de la Mănăstirea Bârnova ar putea fi cercetate și de Parchet. În funcție de rezultatul anchetei Mitropoliei, Parchetul s-ar putea autosesiza în cazul cunoscutului duhovnic, căruia i se va deschide, astfel, dosar penal. Călugarul Calistrat este acuzat de practici homosexuale și de pedofilie de către trei dintre ucenicii săi – scria Ziarul de Iași, în urmă cu 19 ani.

După 6 ani, duhvnicul a fost mutat la Mănăstirea Vlădiceni, din Iași și și-a reintrat în drepturi. La momentul respectiv, au existat și proteste ale unor credincioși legate de cazul său.

În cei șase ani i-a fost interzis să oficieze ceremonii religioase și sfintele taine. Cazul călugărului a făcut mare vâlvă în 2003, când a fost acuzat de neascultare fata de ierarhi, tunderea în monahism a unor tineri minori fără respectarea canoanelor bisericești, folosirea necanonica a bunurilor aduse mănăstirii de către credincioși, clevetirea și discreditarea ierarhilor și a preoților.

Judecarea lui Calistrat de către Consistoriul monahal a prilejuit revolte ale credincioșilor săi, la Catedrala, ajungându-se la tulburarea unor slujbe religioase – mai nota presa, la momentul respectiv.

Părintele Calistrat, filmat în timp ce lovește o femeie. Scandalurile în care a fost implicat de-a lungul timpului / VIDEO

Părintele Calistrat, afirmații deplasate în direct

În urmă cu doi ani, invitat într-o emisiune online difuzată pe Facebook de publicația bzi.ro, părintele Chifan a folosit, în direct, un limbaj pestriț la adresa persoanelor în vârstă la care s-a deplasat acasă pentru a le împărtăși. Totul s-a petrecut în contextual începutului de pandemie de COVID-19, când în România a fost decretată starea de urgență, iar autoritățile au impus o serie de restricții pentru prevenirea infectării cu SARS-COV-2.

Cine a vrut să-l caute pe Dumnezeu l-a găsit. Și la bătrânelele astea expirate, care deja sunt stafide sfințite și deja au moaștele mișcătoare și vii, la astea ne-am mai deplasat acasă. Avem adeverința respectivă.

Le-am dus un pachețel de pâine, câteva semințe, niște iaurturi, niște pachete cu unt, niște măsline. Le-am împărtășit și-am plecat sănătoși acasă – a spus Chifan în tipul emisiunii live.

Tot atunci, el a mai avut o inițiativă controversată cerând autorităților ca “tinerii să poată merge la slujba de Înviere, măcar o oră”, în circumstanțele în care era necesară distanțarea socială, iar aglomerația în spațiile închise trebuia evitată.

Citeşte și: Care este cea mai veche propoziție din lume. A fost descoperită pe un pieptăn de fildeș

Citeşte şi: Cine este bărbatul care a aruncat cu ouă în Regele Charles și în regina consoartă: „Țara a fost construită pe sângele sclavilor”. Video

Citeşte şi: Diana Bart și soțul ei investesc mii de euro în educația fiicelor: „Am ales o școală britanică, de la grădiniță până la liceu”

Citeşte şi: Cătălin Botezatu își mai dorește copii. „M-am gândit. Cum ar fi să am o fetiță?”

Părintele Calistrat Chifan și scandalul cărților de identitate

Un an mai târziu, în 2021, duhovnicul a ținut să se implice și în scandalul cărților de identitate. Totul s-a petrecut după ce Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat că pe noile cărți electronice de identitate ar urma să fie trecut “genul” posesorului, și nu “sexul” cum era până atunci. Reprezentanții Bisericii au reacționat atunci la decizia lui Bode și, în cele din urmă, i-au obligat pe guvernați să dea înapoi și să înlocuiască “gen” cu “sex”.

Legat de ceea ce spune România cu legislația europeană noi când am intrat în legislația europeană îmi amintesc bine atunci că s-au stabilit niște criterii să păstrăm tradiția, culturalismul, naționalismul, valorile culturale. Acuma că ăștia vin să transforme sexul în gen și toate celelalte nebunii, nu știu cât sunt de vină cei care manipulează sau manevrează o toate aceste idei și le tot împing de la spate și le scot în față ca păduchele în frunte. Eu aș merge tot singură întrebare.

Ce or se spună acești politicieni care vor merge la lada de gunoi a istoriei că s-au lăsat manipulați pentru bani comisioane și capace şi fac tot felul de compromisuri ieftine în patru ani cât sau la guvernare, iar după aia mai ies și cu fruntea sus și arată că au fost miniștrii parlamentari, deputați, senatori – a declarat Calistrat Chifan, acum un an, potrivit Antena 3.

Părintele Calistrat, filmat în timp ce lovește o femeie. Scandalurile în care a fost implicat de-a lungul timpului / VIDEO

Calistrat Chifan, atac la adresa Anamariei Prodan

Preotul s-a implicat și în scandalul anului Prodan-Regecampf. După conflictul violent petrecut între Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf, în urmă cu două luni, duhovnicul Chifan a acuzat-o pe impresară că este “foarte impulsivă și se comportă ca un bărbat”.

Ce înțelege acest copil când vede acest circ mediatic ieftin care nu face altceva decât să-i descalifice? Gândindu-mă la mama acestei fete care a fost o cântăreață admirată, iar dânsa se poartă ca un adolescent neîmplinit și face aceste crize de isterie și simte nevoia să fie și mediatizate. Ai dat divorț, lasă omul în pace, vezi-ți de treaba ta, copilul să nu simtă distanța dintre voi și să crească frumos.

Care e educația dată acestui prunc? Că el când va fi mare să facă ca părinții lui? Probabil sunt persoane mondene care simt să arate societății că există și atunci creează aceste circării artificiale care atrag atenția. Este foarte impulsivă, ceea ce nu-i stă frumos unei femei să se comporte ca un bărbat – a spus duhovnicul.

Preotul Chifan i-a luat apărarea lui Visarion Alexa

Chifan a comentat și cazul de agresiune sexuală în care a fost implicat preotul Visarion Alexa. În urmă cu câteva luni, mai multe enoriașe au povestit presei cum, de-a lungul anilor, ar fi fost agresate și abuzate, în biserică, de preotul Alexa. El și-a recunoscut acuzațiile de abuz sexual și a scăpat doar cu o plângere penală, până când Parchetul va lua următoarea decizie în cazul său și a fost suspendat din funcția de paroh.

După acest caz, Calistrat Chifan a spus că a trecut și el prin situații în care s-a întâlnit cu enoriașe “îndrăznețe”.

Şi eu am trecut prin chestia asta. Am avut suficiente enoriașe din astea. Nu obraznice, oleacă de îndrăzneală si au aruncat tot felul de aluzii sau tot felul de chestiuni. Acum eu cred următorul lucru, părerea mea personală: nu știu în ce măsură a greșit părintele, mai ales că e om însurat cu soție, cu copii. Nu cred că era neapărat pentru dânsul, cheia principală, ca să facă el avansuri persoanei respective, treaba lor ce or fi vorbit. Auzisem ceva că erau prieteni de doi ani și vorbeau permanent la telefon.

Foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter