Zeci de morți și sute de răniți în Harkov, Ucraina, în urma bombardamentelor violente ale Rusiei

De Unica.ro, pe

Luni, orașul Harkov din Ucraina a devenit ținta unor bombardamente masive ale forțelor ruse, chiar în timpul negocierilor de pace ținute la granița cu Belarus.

Duminică, atacul tripelor speciale ruse în Harkov a fost respins de forțele ucrainene. Atacul a început dimineața, și au urmat ore de confruntări armate pe străzi. Localnicii au fost sfătuiți să răkmână în case și în adăposturi, în timp ce soldații ucraineni cu arme automate și lansatoare de grenade au fost surprinși adăpostindu-se după ziduri și după copaci înainte să deschidă focul.

După ore de luptă, guvernatorii ucrainei ai regiuni au anunțat că atacul a fost respins și că Harkov a rămas sub control ucrainenilor. Cu toate astea, luni au fost reluate bombardamentele invadatorilor ruși în Ucraina. Au apărut clipuri video din oraș, unul dintre ele fiind postat pe Twitter de canalul Nexta.

„În acest moment, propaganda rusă spune că nu trage în populația de civili, ci doar în facilitățle militare”, arată Nexta. „Acest video va fi dovada celor mai cumplite crime de război ale regimului lui Putin. Trebuie pedepsit!”

Citește și: Efectele sancțiunilor Vestului asupra Rusiei: „Realitatea economică a Rusiei s-a schimbat considerabil”

Citește și: Putin ar fi trimis la Kiev mercenari din Africa pentru a-l asasina pe președintele Zelenski

Citește și: Președintele Ucrainei și liderii de la Kiev, mesaj din miezul asediului: „Suntem aici să aparăm independența noastră, aparăm Ucraina”

Citește și: Sacrificiu suprem: un inginer din armata Ucrainei a aruncat în aer podul pe care se afla, pentru a opri tancurile rusești

Anton Herașcenko, consilier al minsitrului de Interne, a scris pe Facebook că trupele rusești au bombardat luni zone rezidențiale cu rachete Grad. „Zeci de oameni au fost uciși și sute răniți”, a zis el, citat de Libertatea. BBC precizează că informația furnizată de oficialul ucrainean nu a putut fi verificată.

Între timp, oficialul ONU Michelle Bachelet a anunțat că cel puțin 102 civili au fost uciși până acum în Ucraina, iar alte 300 de persoane au fost rănite. Bachelet a precizat că cifrele sunt estimative, și că numărul real de victime colaterale ale războiului stârnit de Putin în Ucraina ar putea fi mult mai mare.

„Cei mai mulți civili au fost uciși de arme explozive cu un impact pe zonă mare, inclusiv bombardamente executate de artileria grea și de sisteme de rachete și raiudiri aeriene”, a zis Bachelet. „Cifrele reale sunt, mi-e teamă, mult mai mari”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter