Spania oferă tratament de fertilitate gratuit femeilor singure

De Ioana Ilie, pe
Femeile singure vor beneficia de tratament de fertilitate gratuit, printr-un program de sănătate publică aprobat de către guvernul spaniol, care va intra in vigoare începând cu luna ianuarie, 2019.

Legilația spaniolă a oferit și în trecut tratamente gratuite pentru fertilitate femeilor singure sau celor cu o orientare diferită de cea heterosexuală, însă fostul guvern spaniol, condus de Mariano Rajoy, a modificat programul pentru sănătate publică în anul 2014. De atunci, doar cuplurile formate dintr-un bărbat și o femeie, cu unul dintre parteneri având afecțiuni conexe sterilității puteau accesa programul de tratament pentru fertilitate în spitalele publice spaniole, în timp ce femeilor singure le rămânea doar opțiunea de a plăti, în medie, 1000 de euro pentru înseminare artificială și peste 7000 de euro pentru fertilizare in vitro, în cadrul clinicilor private. Decizia luată în 2014 a fost criticată de opinia publică și grupurile activiste din Spania ca fiind una homofobă și sexistă, iar specialistul în sănătate publică, José Martínez Olmos, a clasificat-o ca fiind o mișcare ideologică, pentru excluderea din sistemul de sănătate publică a cuplurilor gay.

Prin reluarea programului care oferă tratament de fertilitate gratuit femeilor singure sau femeilor cu o orientare sexuală diferită, actualul guvern spaniol își declară sprijinul pentru grupurile LGBT+ din Spania, iar decizia a fost comunicată în urma unei întâlniri de guvern care a coincis cu manifestațiile organizate în Madrid cu ocazia paradei Pride.

Spania se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate ale natalităţii din Europa. În 2017, numărul total al deceselor a depăşit numărul naşterilor, fiind înregistrată cea mai scăzută rată a natalității din 1941, când au fost întocmite primele statistici.

Sursă: Reuters

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter