O femeie a murit în timpul unei proceduri de fertilizare in vitro

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 26 octombrie 2022, 17:46

O femeie de 23 de ani a decedat în timpul unei proceduri de fertilizare in vitro. Tânăra era căsătorită și mai avea o fetiță de patru ani.

Femeia a mers la o clinică din Delhi, India, pentru o procedură de fertilizare in vitro. Nimeni nu se aștepta ca în timpul acestei proceduri la care apelează o mulțime de femei ce nu pot avea copii pe cale naturală, tinerei să i se oprească inima.

În timp ce i se recoltau ovulele, inima femeii a încetat să mai bată și nu a mai putut fi resuscitată, notează HeraldSun.

Autopsia a dezvăluit că decesul a survenit din cauza sindromului de hiperstimulare ovariană (SHSO), despre care Organizația Mondială a Sănătății spune că afectează între 0.2 și 1% din pacientele ce apelează la fertilizare in vitro.

Mai exact, este vorba de o reacție adversă la medicamentele pentru fertiliate ce sunt utilizate în aceste tratamente și au rolul de a stimula creșterea numărului ovulelor.

La o treime din pacienți, aceste medicamente pot duce la dezvoltarea exagerată a ovarelor ce au ca reacții adverse greață și disconfort.

Pe de altă parte, pacienții care se confruntă cu sindromul de hiperstimulare ovariană dezvoltă cheaguri de sânge în plămâni și picioare, ceea ce poate duce la o acumulare fatală de lichid în plămâni.

Femeia era sănătoasă înaintea procedurii de fertilizare in vitro

Un raport al morții femeii, ce a fost publicat în jurnalul științific Autopsy Case Reports, arată că tânăra era sănătoasă înainte de începerea tratamentului.

După ce a conceput în mod natural primul copil, tânăra a ales să apeleze la fertilizare in vitro pentru al doilea. Așadar a început stimularea ovariană pentru a crește numărul de ovule pe care le produc ovarele.

După 11 zile de tratament, femeia a mers la spital pentru a-i fi colectate ovulele, moment în care medicii au observat că avea pulsul și tensiunea în limite normale.

Însă, după ce a fost sedată, tensiunea, bătăile inimii și nivelul de oxigen au scăzut rapid. Medicii au abandonat procedura și au încercat să o resusciteze, însă nu au reușit să o readucă la viață.

Autopsia a arătat că femeia avea ovarele de trei ori mai mari decât sunt în mod normal, iar în plămânii ei exista lichid.

Experții au ajuns la concluzia că a decedat din cauza unui edem pulmonar acut – o acumulare de lichid în plămâni, ce este cauzată de un cheag de sânge. Acesta a condus la stop cardio-respirator.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter