Tradiții de nuntă la români. Obiceiuri și superstiții din toate zonele țării

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 26 ianuarie 2023, 15:13

Cele mai frumoase tradiții de nuntă la români, colorate cu tot felul de superstiții haioase, sunt menite să le poarte noroc mirilor când fac primii pași în viața conjugală. Multe obiceiuri și tradiții de nuntă au rămas doar în lumea satului, dar unele dintre ele se mai păstrează azi și la nunțile moderne de la oraș.

Cuprins

Toate miresele respectă cel puțin câteva tradiții de nuntă obligatorii, care aduc un strop de magie în ziua nunții lor. Prin toate zonele țării sunt tradiții și obiceiuri deosebite, pentru nași, pentru miri și nuntași menite să protejeze căsnicia tinerilor.

Nunta este considerată cel mai important prag pe care îl trecem la începutul maturității și marchează o etapă nouă, cu totul diferită în viața mirilor. Cele mai frumoase tradiții de nuntă se păstrau la sate, unde familiile mai înstărite făceau nunți cu mare fast, cu sute de invitați, cu alai de lăutari. La orașe, limuzinele și baloanele colorate au luat locul căruțelor și brazilor împodobiți cu flori, dar unele tradiții se respectă pentru valoarea lor simbolică.

Orice mireasă este încântată să fie gătită de mama și de nașa ei, să primească buchetul de la mire și să poarte văl, măcar în biserică, oricât de sofisticată ar fi coafura de nuntă.

Tradiții și obiceiuri de logodnă

Înainte de a menționa cele mai importante tradiții de nuntă la români, trebuie să amintim și de logodnă, o etapă deosebit de importantă în viața mirilor. În vechime, mirele trebuia să ceară mireasa de la părinții ei. Fără acordul tatălui, mirele nu avea nicio șansă, decât dacă își fura mireasa și fugea cu ea din sat.

Logodna și binecuvântarea părinților

Dar logodna și nunta erau discutate din timp de către părinții tinerilor care se gândeau la zestre și la cheltuieli înainte de toate.

Logodna se pecetluia în familie, mirele dăruia un inel miresei, după care mergeau la biserică să ceară și binecuvântarea preotului paroh.

Alegerea nașilor, părinții spirituali ai mirilor

Conform tradiției, tinerii logodnici își alegeau mai întâi nașii, apoi alegeau data nunții și mergeau cu nașii la preot pentru a confirma cununia religioasă. Abia apoi se ocupau de toate celelalte pregătiri, de invitați, de rochie și voal, de costumul de mire sau de organizarea petrecerii.

Nașii au obligația să plătească voalul miresei, lumânările de cununie și preotul. Tot nașii se spune că trebuie să ofere darul cel mai mare la nuntă, după socrii. În trecut, nașii mirilor tineri erau nașii părinților lor sau erau aleși dintre oamenii mai în vârstă cu stare. Dar vremurile s-au mai schimbat, iar tinerii de azi preferă să își aleagă nași tineri dintre prietenii apropiați.

Tradiții de nuntă. Cununia civilă și cununia religioasă

Cununile destinate mirilor la biserica semnifica uniunea lor in fata lui Dumnezeu
Cununile destinate mirilor la biserica semnifica uniunea lor in fata lui Dumnezeu

Românii aveau obiceiul de a organiza cununia civilă și cununia religioasă în aceeași zi. Dar tot mai mulți tineri preferă în zilele noastre să meargă la cununia civilă cu o zi sau două mai devreme.

Cununia civilă este însoțită și ea de o mică petrecere în familie, acasă sau la restaurant, la care sunt invitate rudele și prietenii cei mai apropiați. Dar marea petrecere de nuntă se organizează după cununia religioasă la care participă nu doar invitații, ci oricine îi cunoaște pe miri și vrea să fie alături de ei.

Cum începe ziua nunții pentru mire

Tânărul mire trebuie să fie ajutat de cavalerul lui de onoare să se bărbierească și să se îmbrace în costumul de cununie. Este un ritual care marchează trecerea de la statutul de flăcău la statutul de bărbat însurat, matur și responsabil, pregătit să își întemeieze o familie.

Mirele, cu un mic alai de prieteni și rude, pleacă apoi la casa nașilor. În unele zone ale țării, mirele este însoțit și de lăutari, iar cavalerul lui poartă un brad împodobit cu flori și beteală.

Mirele îi oferă nașei buchetul de flori, iar nașului o cravată sau un papion pentru costumul de gală.

Conform tradiției, nașii au obligația să servească alaiul mirelui cu mici gustări și cu un pahar de vin. Apoi se pregătesc să meargă la casa miresei.

Cum începe ziua nunții pentru mireasă

Tradiția spune că mireasa este ajutată de mama ei și de domnișoarele de onoare pentru a se îmbrăca în dimineața nunții. Sigur că fiecare mireasă merge la salon pentru un machiaj profesional și pentru o coafură specială. Dar acasă se îmbracă în rochia de mireasă, ajutată fiind de mama ei, de surori sau prietene.

Când sosește nașa, aceasta trebuie să îi prindă voalul pe cap în acordurile celebrului cântec ”Ia-ți, mireasă, ziua bună!” Apoi, pregătită pentru biserică, mireasa primește buchetul de la mire și întregul alai pornește la cununia religioasă.

În unele zone, nașa și femeile mai în vârstă din familie rup o turtă deasupra capului miresei, înainte de a pleca din casă. Acest gest semnifică desprinderea tinerei fete de familie și de părinți, de copilărie și de casa părintească.

Fetele care o însoțesc se prind în horă și joacă dansul miresei, iar tânăra mireasa le prinde în piept nuntașilor cocardele de nuntă, începând cu mirele, cu nașii și părinții.

Tradiții de nuntă la biserică. Cele mai importante momente

În biserică, mirele se așează la dreapta miresei, nașul stă lângă mire, iar nașa lângă mireasă. În dreapta și în stânga se așază cavalerul și domnișoara de onoare care țin lumânările de cununie aprinse tot timpul.

Lumânările de cununie cu flacăra lor vie sunt martori în plus ai uniunii dintre cei doi tineri, care se își închină viața și căsnicia lui Dumnezeu.

În spatele mirilor sunt invitați părinții, apoi tot alaiul de nuntași.

Preotul începe slujba adresând câteva cuvinte de bun venit tuturor și povețe tinerilor miri. Cel mai important moment al slujbei este încoronarea mirilor cu cele două coroane de cununie. Împreună cu preotul și cu nașii, mirii încoronați înconjoară de trei ori tetrapodul, iar din acest moment cununia lor este consfințită pe viață.

Cununile pe care le poartă mirii la biserică reprezintă uniunea lor, demnitatea, cinstea și mândria de a se căsători în casa Domnului, alături de nași și de părinți. Mirii trebuie să cinstească aceste cununi toată viața lor și să ducă împreună o viață cinstită, curată și demnă, așa cum au fost cununați în fața lui Dumnezeu.

Un alt moment important în timpul cununiei religioase este degustarea vinului din aceeași cupă. Cei doi miri primesc de la preot un pahar cu vin din care trebuie să guste împreună. Vinul roșu simbolizează în acest caz viața și dragostea care îi unește pe amândoi pe vecie.

Tradiții de nuntă. Obiceiuri vechi și noi la petrecere!

traditii de nunta la petrecere

Mirii trebuie să ajungă primii la salonul sau localul unde se desfășoară petrecerea și să întâmpine fiecare invitat cu un pahar de șampanie. Invitații sunt conduși la mesele lor fie de miri, de părinții mirilor sau de domnișoara de onoare.

Petrecerea se deschide cu dansul mirilor, obicei mai nou, împrumutat din cultura Occidentală. Lângă miri, vin să danseze nașii, apoi toți invitații. Petrecerea continuă cu dans, cu voie bună, cu preparate culinare moderne și sofisticate, dar și cu tradiționalele sarmale.

În timpul petrecerii, când mirele nu este atent la mireasa lui, câțiva nuntași mai îndrăzneți îi fură mireasa și negociază apoi răscumpărarea ei pe bani, pe sticle de șampanie sau pe vreun obiect de valoare pe care îl are mirele.

Spre finalul petrecerii, se servește tortul mirilor, moment care adună în jurul tinerilor căsătoriți toți nuntașii. Se cântă tradiționalul ”La mulți ani!”, iar mirii taie prima felie din care se servesc unul pe altul, apoi taie feliile de tort destinate nașilor.

După tort, nașa îi schimbă voalul miresei cu o pălărie frumoasă, un obicei care marchează trecerea tinerei din rândul fetelor, în rândul femeilor căsătorite. După obicei, mireasa se preface că refuză pălăria de trei ori, dar în cele din urmă acceptă să îi fie pusă pe cap. Apoi aruncă buchetul către tinerele necăsătorite de la petrecere. Cine prinde buchetul se spune că se va mărita prima în acel an.

Conform tradiției, fata care prinde buchetul va primi în dar și voalul miresei pe care trebuie să îl păstreze cu grijă până la nunta ei.

De asemenea, nașul va da jos cocarda mirelui, iar mirele o va arunca spre tinerii flăcăi invitați la nuntă. Tânărul care prinde cocarda se spune că se va însura primul după mire.

Tradiții și superstiții de nuntă la români

Bradul împodobit care însoțește alaiul mirilor la biserică este pus apoi la casa lor, în poartă sau chiar pe acoperiș. Bradul semnifică tinerețea, sănătatea, vigoarea și bucuria de care trebuie să se bucure cei doi miri în căsnicia lor. Bradul se ține la poartă câteva săptămâni până se usucă, apoi este aruncat pe foc să lumineze casa celor doi miri.

La oraș, tradiția de a avea un brad împodobit a fost înlocuită cu florile care decorează mașina. Aceste aranjamente florale se mai păstrează și ele câteva zile după nuntă pentru norocul mirilor.

La ieșirea din primărie, unde are loc cununia civilă și de la biserică nuntașii aruncă asupra mirilor cu boabe de grâu sau de orez, să le fie viața îmbelșugată și să aibă parte de noroc și bunăstare. Tot la ieșirea din biserică, un invitat mai îndrăzneț trebuie să arunce o găleată cu apă spre picioarele mirilor, pentru că și apa înseamnă belșug, sănătate și prosperitate.

Superstiții pentru mireasă

manichiura pentru mireasa

Se spune că fiecare mireasă trebuie să poarte ceva albastru la nuntă, să îi poarte noroc, și ceva împrumutat de la nașa ei, de la mama sau de la o prietenă bună. Obiectul împrumutat poate fi gentuța, o bijuterie, voalul, pantofii sau o jartieră, iar acesta îi va aduce miresei norocul pe care l-a avut posesoarea lui.

Mireasa trebuie să poarte cât mai mult alb în ziua nunții, să fie protejată, binecuvântată, sănătoasă și norocoasă în căsnicie. Albul semnifică totodată sentimentele ei puternice și sufletul curat pe care îl dăruiește viitorului soț.

Orice mireasă este bine să se ferească de perle, de cale și de argint la nunta ei. Se spune că aceste lucruri poartă ghinion.

Nicio mireasă nu trebuie să vadă altă mireasă în ziua nunții ei, pentru că amândouă vor avea parte de zile rele cu bărbații lor.

Mireasa nu trebuie să se uite în urmă când pleacă de acasă și nici nu trebuie să se uite în spatele ei la biserică, să nu îi pară rău că se căsătorește.

În biserică, mireasa trebuie să îl calce ușor cu pantoful pe picior pe mire, ca să fie sigură că ea va fi stăpâna casei lui toată viața.

La ieșirea din biserică, mireasa trebuie să iasă prima, ca să fie mereu prima în viața bărbatului ei.

Dacă îi pică voalul miresei în timpul nunții sau dacă scapă buchetul este semn rău, care anunță despărțire.  

Mireasa nu este bine să își facă poze singură în ziua nunții, deși acest lucru se întâlnește frecvent. Mireasa trebuie să fie însoțită mereu de mire, de nași sau de părinți.

Mireasa nu trebuie să poarte pantofi decupați la nuntă, să nu i se risipească norocul printre degete, și nici nu trebuie să schimbe pantofii, că își schimbă norocul.

Mireasa trebuie să poarte un bănuț în pantof de la o femeie norocoasă, pentru a avea și ea noroc în căsnicie.

Superstiții pentru mire

Mirele trebuie să aibă grijă să pregătească inelul de logodnă și verighetele din aur. Acest metal prețios garanta o căsnicie de succes și prosperitate lângă mireasa lui.

Dacă mirele scapă verighetele la biserică sau dacă le scapă preotul căsnicia va fi sortită eșecului.

Mirele trebuie să aibă grijă să fie nedezlipit de mireasă tot timpul nunții, ca să fie uniți toată viața.

Dacă îi este furată mireasa, mirele trebuie să cedeze ceva de preț pentru a o primi înapoi, altfel va avea parte de ghinion în căsnicie.

Tânărul mire trebuie să își scrie numele pe pantoful miresei ca să fie sigur că ea va fi a lui toată viața.

Mirele trebuie să aleagă o floare din bughetul miresei și să o prindă în piept, alături de cocardă. Floarea respectivă îi va purta mereu noroc în dragoste lângă femeia pe care a ales-o.

Mirele trebuie să taie prima felie de tort cu mireasa lui, dar el trebuie să țină mâna pe cuțit peste mâna miresei. Tot mirele este cel care îi dă miresei prima bucată de tort.

Superstiții și obiceiuri care dau culoare nunților

Mirii au parte de noroc și belșug, dacă se aruncă boabe de grâu și de orez la nunta lor
Mirii au parte de noroc și belșug, dacă se aruncă boabe de grâu și de orez la nunta lor

În ziua nunții, mirii nu trebuie să vadă paianjeni sau pisici negre, șerpi sau ciori sau pentru că le poartă ghinion.

Este bine să plouă la nuntă, dar numai dacă se înseninează până seara. Altfel, ploaia poate aduce ghinion.

Verighetele trebuie să fie pline, grele și rezistente. Verighetele subțiri, cu modele în dungi sau modele decupate anunță despărțire.

Nașa nu trebuie să fie gravidă la nuntă, că altfel căsnicia finei ei va fi grea.

Dacă se sting lumânările de cununie în ziua nunții este semn rău pentru miri.

Buchetul de mireasă nu se pune niciodată pe jos când se fac poze, pentru că mirii se vor despărți.

Nu este bine să faci nunta în luna mai sau de ziua ta, pentru că nu va rezista căsnicia.

Mireasa nu trebuie să probeze rochia și voalul în același timp. Voalul se pune doar în ziua nunții, de către nașă.

Mirii nu trebuie să danseze desculți la petrecerea lor, ca să nu sărăcească.

Mirele care va adormi primul în noaptea nunții va fi și primul care va deceda dintre cei doi.

Dacă mireasa sau mirele cad în ziua nunții (deși nimeni nu își dorește așa ceva!), vor avea parte de un mare noroc în viață.

Mirele trebuie să își treacă mireasa peste prag în prima zi când vin acasă. Astfel, el o va proteja și o va iubi toată viața.

Tradiții de nuntă mai puțin știute din diverse zone ale țării

În Moldova, mirii pot alege mai multe perechi de nași, să fie nunta mare și căsnicia cât mai bogată.

Tot în Moldova, mirii rup o turtă frumos pregătită la masa de petrecere, din care se împarte câte o bucată nuntașilor.

În Muntenia, se pregăteau bradul nașilor și bradul mirilor, amândoi frumos împodobiți cu flori și beteală. La petrecere, o femeie trebuie să danseze cu o găină în fața nașului, iar acesta din urmă trebuie să negocieze un preț pentru găină. A doua zi, găina ajunge la soacra mică din care aceasta face ciorba acră pentru a se drege invitații după chef.

În Oltenia, nașii mirilor sunt nașii de botez ai tânărului care se căsătorește. După nuntă, se obișnuiește ca mireasa să ude bradul de la nuntă cu apă din fântână și să rupă crenguțe mici pe care le oferă nuntașilor.

În Ardeal, la plecarea alaiului de nuntă către mireasă, se pune o sfoară în drum să blocheze calea mirelui. Mirele trebuie să fie pregătit să taie sfoara pentru a ajunge la mireasa lui. Tot în Ardeal, mirii mănâncă mai întâi simbolic din aceeași strachină cu lapte la începutul petrecerii, pentru a avea copii frumoși și sănătoși.

În Bucovina, mirele trebuie să treacă de trei uși închise pentru a-și lua mireasa din casa părinților ei. Iar după cununie, mireasa trebuie să se așeze în genunchi pe o pernă cu fața spre răsărit. Mirele stă în picioare lângă ea, cu mâna pe umărul ei. Astfel, viața lor împreună va fi lină și ușoară ca o pernă.

Vezi şi dansul mirilor – tot ce trebuie să știi!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter