Românii, oamenii cu cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană

De Unica.ro, pe

Studiile arată că speranța de viață a românilor este în scădere și este cea mai mică din Uniunea Europeană.

Eurostat arată că bărbații din România trăiesc în medie doar șase ani după ce ies la pensie. Prin comparație, ceilalți europeni sunt mai longevivi. Spre exemplu, polonezii depășesc cu opt ani vârsta la care ies la pensie, pe când germanii cu 11 ani, iar spaniolii cu 12 ani și jumătate.

Stilul de viață nesănătos crește riscul de deces și scade speranța de viață și mai mult, conform medicilor. În acest sens, Digi24 a dat exemplu localitate Jugăstreni, din Maramureș, cel mai mic sat din România, unde oamenii trăiesc fără magazin și fără magazin alimentar.

Întrebat de Digi24 cum ajunge la medic, Viorel Suciu, un localnic în vârstă de 72 de ani, a spus: „Dacă prind o mașină, dacă nu, pe jos, că ce să fac? Cu stomacul am probleme, mă doare pe piept. Tensiunea îi oscilabilă la mine”.

Citește și: Peste 65% dintre români cred că pandemia COVID-19 a fost provocată de elite globale

Citește și: În 2021 am generat deșeuri electronice cât greutatea Marelui Zid Chinezesc

Citește și: Scandal de proporții: un ginecolog este tatăl biologic a cel puțin 21 de copii ai căror mame au apelat la tratamentele lui de fertilitate

Citește și: Papa Francisc: fake news-urile despre COVID-19 și vaccinuri reprezintă o încălcare a drepturilor omului

În timpul pandemiei, speranța de viață a scăzut în România cu un an și patru luni, dublu față de media europeană. Localnicii intervievați de Digi 24 au spus că „ne putem pune noi cu țările occidentale, că e alt nivel de trai” și că „Stresul, ziua de mâine, ce va fi mâine, criza, sărăcia” le afectează viața.

Totodată, obiceiuri de tipul consumului în exces de alcool, fumatul, alimentația nesănătoasă și activitatea fizică redusă scurtează viața oamenilor. Medicul de familie Călin Man a vorbit despre cum ne afectează acestea.

„Din păcate, stilul nostru de viață nu este un stil adaptat unor măsuri preventive, adică să luăm măsurile înainte de a apărea boala”, a zis el. „Dacă am adapta sau am adopta un stil de viață sănătos și în care să ne gândim la prevenție, aceste boli ar fi descoperite din timp și tratate, iar speranța de viață sigur ar crește”.

În România, un pacient din patru este hipertensiv, iar unul din patru români suferă de afecțiuni ale circulației periferice.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter