Poveștile cutremurătoare ale refugiaților din Ucraina. Un copil de 13 ani, al cărui tată a rămas în urmă: „Și eu aș fi făcut la fel”

De Unica.ro, pe

Zeci de mii de familii din Ucraina trec prin drama războiului și a despărțirii de familii din cauza războiului provocat de Rusia.

Autoritățile de la Kiev au decretat legea marțială, care prevede că bărbații care își pot apăra țara nu au voie să treacă peste granițe. Astfel, au rămas multe familii incomplete în căutare de refugiu și cu lacrimile în ochi. De aproape 24 de ore, trec granița mii de femei, uneori însoțite de copii și de părinți vârstnici.

Un reportaj Digi24 a arătat poveștile mai multor refugiați, printre care și Nazar, un copil de 13 ani. El a fugit din Ucraina cu mama sa și sora mai mică, tatăl fiind nevoit să rămână în țară. Băiatul a vorbit cu reporterii Digi24 în Vama Rădăuți Prut.

Nazar a povestit că tatăl său nu era înainte militar, fiind de profesie tehnician medical. El a rămas în Ucraina pentru a-i ajuta pe militari în cazul în care sunt răniți. „Mi-a spus că totul va fi bine”, a povestit copilul, când a fost întrebat ce i-a spus tatăl când s-au despărțit. „Și să îi trimitem fotografii”.

Citește și: Fostul președinte al Ucrainei, înarmat pe străzile Kievului: „Putin a declarat război nu pentru Ucraina. Putin a declarat război întregii lumi”

Citește și: Ultimele cuvinte ale celor 13 polițiști de frontieră ucraineni care păzeau Insula Șerpilor: „Navă rusă, du-te dracului”

Citește și: Scrisoarea tulburătoare a unui medic din Ucraina: „Văd că forțele inamice sunt confuze datorită nivelului neașteptat de rezistență al țării”

Citește și: Unor femei din Ucraina le-au apărut pe Tinder profilurile militarilor ruși: „Nu am de gând să mă culc cu inamicul”

Planul este ca Nazar să plece în Polonia cu sora și mama sa, unde vor sta provizoriu la o familie de prieteni. Întrebat ce ar fi făcut dacă era în locul tatălui său, el a răspuns: „Cred că și eu aș fi făcut la fel”.

O altă poveste impresionantă este cea a unei tinere din Ucraina, care și-a luat fetița de doi ani și a venit pe jos în România. A fost cazată în noaptea de joi spre vineri la un preot din Siret. O altă femeie a venit cu fetița de nici un an și cu mama ei, tot pe jos, povestind cu lacrimi în ochi despre ultima noapte în Ucraina: „Mi-a fost teamă, azi noapte au fost bombardamente lângă noi. Mi-a fost teamă”.

Și multe femei singure au traversat granița, în lipsa altor posibilități. „Tatăl meu a mers să lupte pentru țară”, a explicat ea. „Fiul meu e în Europa, în Germania. Acum sunt singură”. Aceasta a mai adăugat: „Da, plâng. Sper că totul va fi bine. Vă cerem să ne ajutați, să vă rugați pentru Ucraina”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter