Politolog rus, despre incidentele din Transnistria: „Să dea Domnul să mă înșel. Numai că acesta este un alt pas spre un mare război european”

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 27 aprilie 2022, 14:16

Istoricul și politologul rus Andrei Zubov se teme că incidentele din Transnistria ar putea duce la un moment dat către un război european.

Andrei Zubov este o voce publică apreciată în Rusia. El este istoric, cercetător religios, politolog, filosof și fost profesor la una dintre cele mai bune universități rusești, Institutul de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe. Totodată, el este una dintre vocile ferme antirăzboi a inteligenței ruse, după cum arată Libertatea.

Într-o postare publică, el a analizat semnificația exploziilor din Transnistria și posibilitatea unei escaladări a războiului către Republica Moldova. „Ieri și astăzi au avut loc împușcături și explozii în Transnistria”, a scris el. „O clădire a KGB-ului a fost bombardată, iar doi stâlpi de radiolocație au fost aruncați în aer. Mii de transnistreni au fugit în Republica Moldova, sute – în Ucraina”.

Politologul și-a continuat analiza astfel: „Și totuși, întreaga populație a statului nerecunoscut este de mai puțin de o jumătate de milion de oameni. Ce s-a întâmplat? Ucraina dă vina pe Rusia pentru bombardamente, Rusia dă vina pe Ucraina, iar premierul moldovean vorbește de «conflicte interne» în enclava autoproclamată Republica Moldovenească Nistreană (PMN)/Transnistria”.

Citește și: O bunică din Ucraina și-a făcut primul tatuaj la 80 de ani, în cinstea țării ei: „În timp ce o tatuam, a cântat cântece ucrainene”

Citește și: Fetița de 14 ani, însărcinată după ce a fost violată de mai mulți soldați ruși, va păstra copilul: „Medicii au avertizat că, dacă victima face avort, probabil că nu va mai putea avea copii”

Citește și: Șeful ONU a desființat retorica Rusiei, care încă numește războiul „operațiune specială”: „Nu există trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar există trupe ruse pe teritoriul Ucrainei”

Citește și: China, răspuns la amenințările Rusiei: „Nimeni nu vrea să vadă izbucnirea unui al Treilea Război Mondial”

Zubov a vorbit despre reachetele rusești care au distrus „singurul pod feroviar și rutier peste limanul Nistrului care leagă partea pre-dunăreană a regiunii Odessa, o regiune mică cu orașele istorice Ismail, Kilia, Bolgrad și Akkerman”. „Prin capturarea zonei Akkerman-Ismail, trupele rusești vor fi la o aruncătură de băț de Odesa dinspre vest și astfel vor facilita atacul asupra acestui minunat oraș dinspre est – dinspre Nikolaev”, a explicat el. „Podurile aruncate în aer ar fi împiedicat trupele ucrainene să vină în ajutorul apărătorilor din Cetatea Albă și Ismail”.

De asemenea, Zubov a vorbit și despre nostalgia Transnistriei pentru vremurile sovietice: „Transnistria a cerut să adere la Federația Rusă încă din 2014, iar jumătate dintre locuitorii săi au deja pașapoarte rusești. Transnistria este în mod deschis nostalgică față de vremurile sovietice și are un steag cu secera și ciocanul (al fostei RSS Moldovenești și aceeași stemă)”.

Anexarea Transnistriei ar aduce noi probleme pe mai multe planuri, potrivit lui Zubov. „Perspectivele anexării Transnistriei și a deschiderii unui «al doilea front» în vestul Ucrainei ar putea să-i amețească de cap pe generalii și politicienii ruși. Să dea Domnul să mă înșel. Numai că acesta este un alt pas spre un mare război european, în care actuala Rusie nu va fi niciodată învingătoare”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter