Primul militar rus judecat pentru crime de război în Ucraina a primit pedeapsa: „Am fost nervos în momentul în care s-a întâmplat. Nu am vrut să ucid”

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 23 mai 2022, 16:59

Primul militar rus care a fost judecat pentru crime de război în Ucraina și-a primit pedeapsa pentru uciderea unui civil neînarmat.

Militarul rus, în vârstă de 21 de ani, a fost găsit vinovat și condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat, în primul proces pentru crime de război desfășurat în Ucraina de la începutul războiului, după cum arată BBC și The Guardian. Sentința a fost pronunțată de un tribunal ucrainean.

Vadim Șișmarin este numele soldatului rus. Acesta nu a schițat nicio emoție atunci când a primit sentința de închisoare pe viață, după cum arată Reuters. Vadim pledase vinovat pentru uciderea unui bărbat în vârstă de 62 de ani în satul Ciupohovka, din nord-estul Ucrainei. El a recunoscut că l-a împușcat pe bărbat, dar a menționat că a făcut acest lucru la ordinul unui superior.

Soldatul rus a spus în timpul audierii care a avut loc vineri, 20 mai, după cum relatează Libertatea: „Îmi pare rău și mă căiesc sincer. Am fost nervos în momentul în care s-a întâmplat. Nu am vrut să ucid. Dar s-a întâmplat și nu o neg”.

Citește și: Povestea impresionantă a unui ucrainean care a străbătut 3.700 de km pentru a-și vedea logodnica și părinții

Citește și: O elevă din Rusia, mesaj împotriva președintelui: „Nu războiului! Putin e diavolul!”

Citește și: Femeie însărcinată din Ucraina, bătută și torturată de o femeie ofițer din Rusia

Citește și: Vladimir Putin ar fi tratat cu sânge de căprioară, potrivit unor noi zvonuri

Avocatul apărării, numit de stat, a spus: „Șișmarin era într-o stare de stres cauzată de situația de luptă și de presiunea comandantului său. Analiza acelor circumstanțe îmi permite să concluzionez că Șișmarin nu a avut nicio intenție directă pentru crimă”.

Anchetatorii au arătat că pe 28 februarie, Șișmarin a ucis un bărbat neînarmat, care mergea pe bicicletă. Omorul a avut loc după un atac al armatei ucrainene, când coloana din care făcea parte Șișmarin a fost distrusă, iar el și alți patru militari au fugit cu o mașină furată. Pe drum, ei au văzut un bărbat care se întorcea acasă și vorbea la telefon, moment în care a fost ordonată uciderea lui, pentru ca acesta să nu transmită informații armatei ucrainene.

Foto – Realitatea.md

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter