Mărturia unui locuitor din Herson, oraș din Ucraina ocupat de ruși: „Chiar dacă rușii nu ne vor ucide, e imposibil să ai încredere în ei”

De Unica.ro, pe

Locuitorii orașului Herson, din Ucraina, se află sub ocupație rusă, iar realitatea vieții de zi cu zi s-a schimbat pentru ei.

Hussain, un bărbat originar din Pakistan, s-a mutat în Herson în septembrie 2020, împreună cu soția lui ucraineană și fiica lor, care are dublă cetățenie. El caută acum ajutor pentru a ieși din Ucraina împreună cu familia lui. El a discutat cu Libertatea despre experiența reală a războiului în care au fost aruncați ucrainenii fără voia lor.

Hussain a povestit că în prezent, situația este mai calmă decât în prima zi. Localnicii au început să iasă pe stradă, pentru a se aproviziona cu alimente și medicamente. Însă farmaciile și băncile sunt închise, bancomatele nu mai au cash, iar cele câteva magazine rămase deschise au rafturile goale. S-au format cozi de zeci de persoane, iar prețurile s-au dublat. Hussain a postat o poză pe Twitter cu una din aceste cozi.

Mărturia unui locuitor din Herson, oraș din Ucraina ocupat de ruși: „Chiar dacă rușii nu ne vor ucide, e imposibil să ai încredere în ei”

„Momentan sunt restricții de circulație între orele 18:00 și 08:00 dimineața”, a spus Hussain. „Și recomandări să nu provocăm soldații ruși. În prima zi mi-a fost frică să ies, acum am prins curaj când am văzut că oameni ca mine sunt afară. Nu vezi forțele armate pe străzi. Poate, din când în când, vezi niște mașini care patrulează în oraș”.

Citește și: Cum sunt pedepsiți rușii care răspândesc informații ce contravin propagandei lui Putin

Citește și: Ce spune un expert care l-a studiat decenii pe Putin: „Cel mai probabil va apela la metode și mai violente”

Citește și: Un canadian și-a lăsat cei trei copii la Toronto pentru a lupta în Ucraina: „Nu sunt ucrainean. Sunt om.”

Citește și: Cum funcționează sancțiunile economice impuse împotriva Rusiei

Bărbatul a spus că rușii nu pot fi văzuți drept oameni pacifiști, chiar și dacă s-ar putea frumos cu ucrainenii: „Chiar dacă rușii ar aduce alimente, resurse pentru oamenii de aici – sigur că asta ar ajuta în prezent, însă atunci când un soldat rus îți dă cu mâinile lui mâncare, te gândești că aceleași mâini au ucis civili ca tine. Așa că eu cred că lipsa de încredere în ei va exista mereu”.

Hussain a recunoscut că nu credea că războiul avea să izbucnească, întrucât guvernul ucrainean a spus oamenilor să rămână liniștiți, până când s-a trezit „cu războiul la geam”. „Chiar dacă rușii nu ne vor ucide, e imposibil să ai încredere în ei”, a zis el. „Este terifiant să te afli într-un loc în care guvernul nu mai are control, armata nu mai are control. Nu te simți deloc protejat sau în siguranță”.

În prezent, Hussain caută să iasă din țară împreună cu familia lui, după cum a povestit el: „Sunt mulți oameni aici, cetățeni de alte naționalități, în special indieni, blocați în oraș. Caut o informație oficială care să-mi spună dacă pot pleca sau nu de aici. Dacă reușim să ieșim, cel mai probabil vom ajunge în România iar de acolo, mai departe, în Spania sau Germania, unde am prieteni”.

Foto – Twitter

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter