Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Drepturilor Omului – ce a spus despre măsurile restrictive

De Unica.ro, pe

Președintele Klaus Iohannis a trimis un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, în care a vorbit despre măsurile restrictive din timpul pandemiei.

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele are un mesaj pentru români cu ocazia Zilei Drepturilor Omului. Vorbind despre pandemie, Klaus Iohannis a spus că „doar printr-o responsabilitate asumată la nivel individual putem depăşi această perioadă”.

Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost adoptată la data de 10 decembrie 1948 de către Organizația Națiunilor Unite, fiind un reper în istoria omenirii, după cum arată Iohannis în mesajul său.

„Consacrarea drepturilor și libertăților în legi fundamentale și în numeroase tratate internaționale dă substanță acestui ideal, al protecției universale a drepturilor omului”, a transmis președintele, citat de Libertatea. „Sunt eforturi permanente, o continuă dedicare pentru a face lumea un loc mai bun, în care demnitatea umană și libertățile cetățenilor să fie promovate, respectate, înțelese”.

Citește și: Elon Musk, mesaj alarmist: „Civilizația se va prăbuși dacă oamenii nu fac mai mulți copii”

Citește și: S-a schimbat structura anului școlar. Când vor avea elevii vacanță de iarnă acum

Citește și: Județul din România cu aproape 1.000 de mame minore

Citește și: Cum i-a afectat pe copii pandemia: „Deși puteam vorbi din spatele unui ecran, ne lipsea mult conversația față în față”

El a mai explicat că pandemia de COVID-19 a însemnat că „subiectul drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor s-a aflat mai mult decât oricând pe buzele tuturor, pe agenda publică, în atenția decidenților politici, a instanțelor de judecată, a fiecărui cetățean”, iar că „în această nouă realitate, statele au fost puse în situația de a găsi abordări echilibrate”.

Klaus Iohannis a vorbit despre dificultatea de a lua măsuri restrictive, pusă în balanță cu necesitatea: „Nu este niciodată ușor pentru decidenți să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale, chiar dacă acestea urmăresc scopuri legitime, sunt prevăzute de lege, sunt temporare și proporționale”.

El a subliniat că protecția sănătății publice și a dreptului la viață nu sunt misiuni ușoare: „Protecția sănătății publice, a dreptului la viață, la integritate fizică, protejarea concomitentă a tuturor celorlalte drepturi și libertăți nu sunt deziderate facil de atins, mai ales când de acestea depind coeziunea socială, încrederea în instituții, eficacitatea acțiunii statului”.

Foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter