Klaus Iohannis, despre ce înseamnă conflictul Rusia-Ucraina pentru țara noastră: „Niciun român nu trebuie să se teamă”

De Unica.ro, pe

În contextul în care tensiunile dintre Rusia și Ucraina ridică semne de întrebare cu privire la ce înseamnă pentru noi, președintele Klaus Iohannis le-a transmis românilor că nu au de ce să se teamă.

La baza militară Mihail Kogălniceanu, Klaus Iohannis a spus că România este o țară țigură, iar cetățenii ei nu ar trebui să se teamă. „NATO este o alianță pur defensivă, nu dorim să atacăm pe nimeni și nu dorim să invadăm pe nimeni, dar dorim să garantăm securitatea statelor noastre și securitatea cetățenilor noștri”, a zis el, citat de Digi24.

„România e foarte bine apărată și are toate garanțiile de securitate”, a spus Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă susținute la baza militară Mihail Kogălniceanu, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Niciun român nu trebuie să se teamă. Însă trebuie să știm de unde vine această siguranță a noastră”.

Președintele a vorbit și despre garanțiile de securitate ale țării noastre, de la forțele armate la alianța NATO: „Ce sunt garanțiile de securitate? În primul rând, forțele noastre armate, care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani, sunt foarte bine pregătiți și sunt pregătiți pentru orice scenariu. În plus, România este în alianța NATO, cea mai puternică alianță militară din câte au existat în istorie. Pentru a veni în sprijinul nostru, iată că avem acești militari pe care i-am salutat azi aici, în baza Mihail Kogălniceanu și alții care au venit din state partenere strategice, de la aliați, pentru a lucra împreună cu militarii români.

Citește și: Ce se întâmplă cu școlile săptămâna viitoare, în contextul pandemic

Citește și: Mama suspectată că și-a maltrat bebelușul în Danemarca, vizitată în închisoare de fratele ei: „Nimeni nu o înțelege, ea nu stăpânește bine nici engleza, daneza nici atât”

Citește și: Marea Britanie vrea să renunțe la izolarea persoanelor cu COVID-19 de la finalul lui februarie

Citește și: Petiție pentru a reintroduce vacanța intersemestrială: „Copiii trebuie aduși la munte să schieze, să se dea cu snowboardul”

Klaus Iohannis a vorbit și despre scutul anti-rachetă de la Deveselu. „Dacă vorbim despre instalația de la Deveselu, este pur defensivă, nu poate fi folosită pentru a ataca pe nimeni”, a explicat el. „Această retorică pe o auzim din când în când e una falsă, instalația de la Deveselu face parte dintr-un cadru mai larg al NATO, un cadru defensiv de rachete defensive. Nu avem ce să ascundem sau să ne ferim să spunem acest lucru”.

Și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit despre ce s-ar întâmpla cu România în cazul în care Rusia ar ataca Ucraina. „România nu este în pericol și populația poate să stea liniștită din acest punct de vedere”, a afirmat Dîncu. „Noi suntem pregătiți pentru efectele colaterale care ar putea fi legate de un conflict, suntem pregătiți pentru a primi refugiați în această situație și pentru ajutoare de tip umanitar în această zonă, dar nu este cazul unui conflict care să afecteze direct România”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter