Controverse după ce un politician a făcut remarci sexiste despre ucrainence: „Nici coada celui mai bun club de noapte din Brazilia nu se apropie de coada refugiaților”

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 07 martie 2022, 16:09

Un politician proeminent din Brazilia a făcut mai multe remarci sexiste cu privire la femeile refugiate din Ucraina, stârnind controverse.

Arthur do Val, un parlamentar din Sao Paulo și fost susținător al președintelui brazilian Jair Bolsonaro, a făcut o călătorie de trei zile în estul Europei săptămâna trecută, cu pretextul de a crește gradul de conștientizare cu privire la costul uman al războiului declanșat de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Do Val a postat pe Twitter o fotografie în care este înconjurat de lăzi cu cocktailuri Molotov, în orașul de graniță Ujhorod. Partenerul de călătorie a lui Do Val, activistul Renan Santos, a spus că au donat mii de dolari pentru refugiați și a menționat că au „filmat realitatea unei țări aflate în război”.

Obiectivele nobile ale celor doi au fost spulberate când mass-media din Brazilia a publicat mesaje audio în care Do Val vorbea despre refugiații ucraineni. „Tocmai am trecut pe jos granița dintre Ucraina și Slovacia”, a zis el, citat de Libertatea. „Frate, îți jur… N-am văzut niciodată atâtea fete frumoase”.

Acesta a continuat: „Coada de refugiați are o lungime de 200 de metri sau mai mult doar de zeițe depline, este ceva incredibil. Nici coada din afara celui mai bun club de noapte din Brazilia nu se apropie de coada refugiaților de aici”.

Citește și: Zelenski, mesaj puternic pentru soldații ruși care atacă Ucraina: „Nu va exista niciun loc liniștit pe acest pământ pentru voi, cu excepția mormântului”

Citește și: Ultimul post TV independent din Rusia, închis. Jurnaliștii, în lacrimi înainte ca Putin să închidă postul

Citește și: Gabriela Firea: „Aproape 1.000 de copii orfani din Ucraina vor ajunge în România”

Citește și: Filosoful Andrei Pleșu nu îi condamnă pe cetățenii ruși: „Nouă cât ne-a trebuit să ne revoltăm?!”

În alt mesaj, Do Val a spus: „Își spun că sunt (n.r. – ținte”) ușoare pentru că sunt sărace”. Ulterior, el a adăugat: „Imediat ce se termină războiul mă întorc”.

Remarcile lui Do Val au stârnit controverse, astfel încât 40.000 de persoane au semnat o petiție online pentru înlăturarea lui din Parlament. Inclusiv persoane publice au vorbit despre asta. De exemplu, Fabiana Tronenko, soția fostului ambasador al Ucrainei în Brazilia, l-a numit pe politician un „cretin nerușinat”. „Arătați puțin respect, nu aveți idee prin ce trece poporul ucrainean”, a mai zis ea.

La întoarcerea din Ucraina, Do Val a descoperit nu doar că și-a pierdut aliați politici importanți, ci și iubita. El și-a cerut scuze, spunând că după ce a petrecut trei zile „fără să bea apă sau să facă duș”, a devenit „supra-excitat”. „Mintea mea era suprasolicitată”, a susținut el. „Am zis prostii”. Politicianul a renunțat la planurile de a candida pentru funcția de guvernator al provinciei Sao Paulo. Criticii lui nu au fost impresionați de scuze, acuzându-l de un comportament tipic șovinist și misogin.

Foto – Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter