Cazul românilor arestați în Danemarca: copilul lor a fost dat în plasament

De Unica.ro, pe

Cazul românilor acuzați că și-ar fi abuzat bebelușul și arestați în Danemarca continuă. Copilul lor a fost externat și plasat în plasament.

Bebelușul a fost pus în plasament timp de un an de zile, la o familie maternală pe care părinții nu o cunosc și nu o pot vizita timp de șase luni, potrivit informațiilor transmise de ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, pe Facebook.

„Nu ne dorim să îngreunăm în vreun fel activitatea autorităţilor daneze”, a notat ea, citată de Digi24. „Însă, informaţiile cu privire la situaţia copilului sunt îngrijorătoare. Măsura de plasament a fost, deja, instituită pentru un an de zile, iar băiatul se află la o familie maternală pe care părinţii nu o pot cunoaşte sau vizita. Tinerii români nu-l vor putea vedea pe băiat, indiferent de situaţia acestora, în următoarele şase luni”.

Gabriela Firea a mai spus că starea de sănătate a bebelușului nu permite încă deplasare în România, chiar dacă a fost externat. „Autorităţile daneze ne-au transmis că M.R. a fost externat, dar starea sa de sănătate nu permite în acest moment o deplasare până în România”, a zis ea. „Mulţumesc specialiştilor din Ministerul Afacerilor Externe, ministrului Bogdan Aurescu şi personalului ambasadei României în Danemarca pentru implicarea în acest caz şi pentru legătura permanentă cu familia copilului”.

Citește și: Ministrul Vasile Dîncu: Am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi din Ucraina

Citește și: Când vor fi implementate cărțile de identitate electronice

Citește și: Șeful SRI: Atacurile cibernetice, activitățile de spionaj și fake news s-au intensificat în România

Citește și: Avertismentul producătorilor agricoli: mâncarea ar putea să fie de trei ori mai scumpă în primăvară

Oficialii danezi au transmis ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse că doar autoritățile din localitatea unde s-a produs incidentul pot lua decizii concrete cu privire la soarta copilului. Mai mult, Gabriela Firea a spus că dorește să continue demersurile pentru a-l aduce pe copil în România, când starea lui de sănătate va permite acest lucru.

„Continuăm demersurile pentru aducerea în ţară a copilului M. R. aflat în plasament în Danemarca, când starea sa de sănătate va permite acest lucru”, a afirmat ea. „Am primit răspuns din partea ministrului Afacerilor Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Astrid Krag, la scrisoarea pe care am trimis-o în urmă cu două săptămâni. Legislaţia din Danemarca permite repatrierea unor copii aflaţi în astfel de situaţii delicate, dacă sunt îndeplinite condiţiile Convenţiei de la Haga. De asemenea, Ministrul Astrid Krag ne-a transmis că deciziile concrete în acest caz pot fi luate doar de autorităţile din localitatea unde a fost semnalat incidentul”,

Totodată, ea a amintit că bunicii materni ai bebelușului sunt dispuși să aibă grijă de copil: „Am transmis, astăzi, o scrisoare primarului localităţii unde s-a născut M. R. şi unde locuieşte familia de tineri români. Am transmis, din nou, disponibilitatea autorităţilor române de a aduce în România copilul şi de a-l plasa în îngrijirea bunicilor materni. Am reiterat principiul internaţional potrivit căruia este în interesul copilului să fie crescut în familia extinsă”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter