Ce se va întâmpla cu bebelușul din Danemarca dacă va fi repatriat: „Bunicii materni prezintă disponibilitate”

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 09 februarie 2022, 10:44

Cazul bebelușului din Danemarca a devenit viral pe internet, iar ministrul familiei, Gabriela Firea, a spus ce se va întâmpla cu el dacă va fi repatriat.

Sorana și Ionuț Rotundu sunt doi români care locuiesc în Danemarca de peste doi ani. Ei au fost arestați de autoritățile daneze pentru patru săptămâni, după ce medicii de acolo au suspectat că cei doi și-au abuzat fizic bebelușul de numai o lună. Cei doi riscă să petreacă șase ani în închisoare, dacă investigația confirmă bănuielile de abuz fizic.

Bunicii materni ai bebelușului se pot ocupa de creșterea și educarea lui, în cazul în care va fi repatriat, conform unei decizii făcute de Protecția Copilului, anunțate de ministrul familiei, Gabriela Firea.

Un comunicat arată că evaluarea realizată de DGASPC că „plasarea în familia extinsă este în interesul superior al copilului. Bunicii materni prezintă disponibilitate în asigurarea creșterii și dezvoltării bio-psiho-sociale corespunzătoare a minorului, iar viaţa şi securitatea acestuia vor fi asigurate în cadrul familiei extinse”.

Citește și: Ce s-ar fi întâmplat de fapt cu bebelușul internat în Danemarca – părinții riscă șase ani de închisoare

Citește și: Moartea a doi copii aduși prea târziu la medic, anchetată de DSP: „Concepția lor este să nu stea la mâna unui medic”

Citește și: Românii, oamenii cu cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană

Citește și: Cât costă „furatul” examenelor. La ce metode apelează studenții în cadrul cursurilor online din pandemie

Gabriela Firea a subliniat că „nu a fost identificată nici o situație de risc care ar putea să influențeze viața sau dezvoltarea copilului în cadrul familiei extinse”. Bunica este casnică, ocazional desfășurând activități de voluntariat la o asociație umanitară, în timp ce bunicul este asistent maternal profesionist, cu o experiență de 10 ani. Acesta are în plasament o fetiță de 14 ani.

Totodată, bunicii paterni au menționat că sunt de acord cu plasarea bebelușului în familia bunicilor materni, subliniind că îi vor susține. Comunicatul mai sus menționat mai arată și: „Bunicii materni cunosc rețeaua de servicii medicale ce trebuie accesate în vederea respectării dreptului la sănătate a copilului, drept conferit de legislația națională și nu numai. Imobilul în care locuiesc bunicii permite alocarea unui spațiu individualizat pentru copil, iar situația lor economică asigură premisele satisfacerii nevoilor acestuia”.

Bebelușul a primit duminică certificat de naștere românesc. Momentan, diplomații Ambasadei României la Copenhaga încearcă să obțină acordul autorităților daneze pentru a vizita copilul la spital.

Foto – Facebook Amalia Lăzarescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter