7 semne că ai fost crescut de părinți imaturi emoțional

Când părinții sunt imaturi emoțional, celor mici le este furată copilăria. Copiii vor fi cei care își vor asuma responsabilități de adult, iar adevăratele lor nevoie emoționale vor fi ignorate. Primul pas spre vindecare este conștientizarea, de aceea am făcut o listă cu șapte semne care îți indică faptul că ai fost crescut de părinți care nu au fost maturi emoțional.

Mulți oamenii nu realizează că sunt imaturi emoțional și că nu-și asumă responsabil rolul de părinte. Maturitatea emoțională înseamnă să ai o bună relație cu sine, să-ți controlezi emoțiile, să-ți asumi responsabilitatea pentru greșelile tale în loc să dai vina pe alții, să accepți că oamenii de lângă tine pot avea păreri diferite.

Din păcate, nici vârsta, nici decizia de a avea un copil nu este un indiciu al maturizării emoționale. Iată cum arată părinții imaturi emoțional, potrivit brightside.me.

Citește și: 7 tipuri de părinţi toxici. Te recunoşti?

Compasiunea și vindecarea emoțională

Când corpul spune nu

Relaţii: 12 adevăruri interesante despre bărbaţi

7 semne că ai fost crescut de părinți imaturi emoțional

Faptul că asigură copilului doar nevoile de bază este primul semn că părinții sunt imaturi emoțional. Pe lângă hrană, casă, educație sau îngrijire atunci când este bolnav, cei mici au nevoie și de sprijin emoțional.

Când copilul lor este îngrijorat sau supărat de ceva, părinții ar putea respinge acele emoții, deoarece nu pot înțelege cum un copil care este bine îngrijit ar putea avea probleme.

Un alt semn este că nu-și exprimă sentimentele. Este important ca un copil să știe că este iubit, dar ei nu știu să-i arate afecțiune. Este posibil să le fie frică să nu pară vulnerabili sau slabi dacă vor să se conecteze cu copiii lor la un nivel emoțional mai profund. Probabil ai auzit și tu mamele spunând: copiii se pupă doar în somn, să nu devină răsfățați.

Părinții imaturi emoțional cred că doar ei fac lucrurile într-un mod corect. O altă părere nu va fi acceptată, oricât s-ar strădui cineva să-i convingă. De obicei, copiii vor trebui să facă mereu lucrurile așa cum își doresc părinții lor. De câte ori nu ai auzit: așa e cel mai bine pentru tine?

Un alt semn al imaturității emoționale este faptul că se poartă copilărește. Nu știu să-și exprime emoțiile într-un mod sănătos și ar fi greu de spus cum se simt. Totuși, se așteaptă ca ceilalți, inclusiv copiii lor, să știe ce stări și nevoi au. În caz contrar, s-ar putea supăra și l-ar putea face pe copil să se simtă vinovat că nu le-a dat ceea ce și-au dorit.

Părinții imaturi emoțional își pierd cumpătul adesea

Părinții imaturi emoțional își controlează cu greu emoțiile și își pot pierde cumpătul adesea. Deseori își învinovățesc copiii pentru supărările lor. Aceștia trebuie să foarte atenți la ceea ce spun sau ce fac în preajma părinților lor, de teamă să nu-i enerveze.

Un alt semn că adulții nu sunt maturi și din punct de vedere emoțional este modul în care gestionează relația cu copiii lor. De cele mai multe ori, atunci când există o situație tensionată în familie, copilul preia sarcina de a calma lucrurile, chiar dacă nu a fost vina lui. Părinții nu vor admite că au greșit și nici nu-și vor cere scuze pentru comportamentul lor.

Emoțiile unor părinți imaturi emoțional vor fi ușor influențate de alți oameni sau de factorii externi. Dispoziția lor se poate schimba des, precum și modul în care interacționează cu copiii lor. Într-o zi ar putea să-i facă toate poftele copilului, iar în cealaltă ar putea să nu-l bage în seamă deloc.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter