Agențiile de turism critică condițiile de intrare în România: „Sunt profund discriminatorii”

De Unica.ro, pe

Condițiile de intrare în România afectează libera circulație turistică a cetățenilor români și a cetățenilor străini care doresc să viziteze țara noastră, conform Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

ANAT reclamă faptul că, din cauza condițiilor de intrare în țară, sectorul turistic se confruntă cu un val nou de rezervări anulate, cerând României să se alinieze la tendințele europene. Alături de Asociația Incomind Romania (AIR), Anat a venit cu propuneri pentru elaborarea următoarelor hotărâri guvernamentale cu privire la măsurile care afectează circulația persoanelor.

„În data de 25 ianuarie 2022, Consiliul Europei a adoptat o nouă recomandare privind o abordare coordonată pentru a facilita libera circulaţie în condiţii de siguranţă pe durata pandemiei de COVID-19”, arată sursa citată de Digi24. „Măsurile legate de COVID-19 ar trebui aplicate ţinând seama de statutul persoanei, şi nu de situaţia de la nivel regional, cu excepţia zonelor în care virusul circulă la niveluri foarte ridicate”.

Reprezentanții ANAT consideră că măsurile de intrare în țară sunt profund discriminatorii și într-o notă discordantă față de cele impuse de alte state din Uniunea Europeană.

Citește și: Oana Rotariu, supraviețuitoare Colectiv: „Trebuie să-ți permiți să simți durerea și să vorbești despre ea”

Citește și: Ce este comparația socială și cum îți distruge interacțiunile cu cei din jur

Citește și: Papa Francisc: fake news-urile despre COVID-19 și vaccinuri reprezintă o încălcare a drepturilor omului

Citește și: Măsuri extreme: angajați încuiați în clădirea de birouri, după depistarea unui singur caz de infectare cu Omicron

Comunicatul citat de Digi24 mai arată următoarele: „Din punct de vedere economic, ele impactează grav activitatea operatorilor români de turism şi de transport internaţional, aducând un nou val de anulări ale rezervărilor precum şi o scădere masivă a cererilor de noi rezervări; cel mai elocvent exemplu sunt sutele de zboruri regulate anulate ale companiilor aviatice care operează curse din şi către România”.

Reprezentanții ANAT și AIR propun să fie eliminate condițiile suplimentare privind testarea în cazul persoanelor imunizate (imunizate fie prin vaccinare cu schema completă, fie prin recuperare post-infectare). Totodată, ei sugerează ca testarea de tip PCR să aibă loc la destinație în 24 de ore pentru rezidenți, respectiv la locul originii pentru nerezidenți.

„Mai exact, cetăţenii români (rezidenţi) neimunizaţi ori care sosesc din destinaţii din afara arealului geografic pentru care funcţionează principiile certificatului verde, vor fi obligaţi să se testeze în termen de 24 ore de la intrarea în ţară şi să încarce rezultatul în platforma PLF iar nerezidenţii care doresc să călătorească în România şi nu sunt imunizaţi vor fi obligaţi să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR la intrarea în ţară (eventual, ar putea chiar să îl încarce în platforma electronică ce generează ‘passenger’s location form’ PLF)”, au clarificat ei.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter