Bijuteria ascunsă a turismului românesc: Băile Govora

De Bianca Prangate, pe Ultimul update Luni, 22 noiembrie 2021, 16:53

Dacă pandemia a adus în viețile noastre un lucru bun, acela este șansa de a ne redescoperi țara, în condițiile în care călătoriile peste hotare au devenit mai rare decât înainte.

În județul Vâlcea, la o aruncătură de băț de Carpați, se află Băile Govora, o stațiune balneară mică, dar incredibil de ofertantă. Este locul perfect pentru a merge în sezonul rece – nu doar pentru peisajele de neuitat, ci și pentru beneficiile de sănătate ale zonei. Este singura stațiune din România unde apele minerale au o compoziție chimică diferențiată: ape sărate iodurate, bromurate ,sulfurate foarte concentrate, ape hipotone, sulfuroase, bicarbonate, sodice, calcice și magnezice.

Perioada aceasta vine cu un risc crescut de a răci, întrucât schimbările de temperatura și tendința de a petrece mai mult timp în interior fac ca organismul nostru să fie mai predispus răcelilor și gripelor. Dacă vrei să previi aceste afecțiuni – sau dacă tocmai te-ai vindecat de ele, dar tractul tău respirator încă suferă din această cauză – atunci o cură la Băile Govora este răspunsul.

Bijuteria ascunsă a turismului românesc: Băile Govora

Imunitatea poate fi stimulată prin cure de tratament cu scop profilactic, cum ar fi aerosoli și inhalații cu ape minerale cu sulf și iod, kinetoterapie respiratorie și nu numai. Până și plimbările în natură sunt benefice, prin prisma aerului puternic ionizat, cu ioni negativi care au efect bronhodilatator și relaxant psihic. În urma acestor tratamente, mucoasa respiratorie se regenerează și are o rezistență crescută la frig, mulțumită vasodilatației locale. Efectele benefice se întind pe o durată de până la jumătate de an.

Băile Govora, locul ideal pentru pacienții vindecați de COVID-19

Am avut COVID-19 în ianuarie, înainte să am ocazia să mă vaccinez. M-am numărat printre pacienții norocoși, care nu s-au confruntat cu un caz grav sau cu probleme pe termen lung. Însă nu toți oamenii au același noroc după ce iau contact cu coronavirusul. Experții vorbesc însă despre așa-numitul „long-COVID-19”, care descrie simptomele pe termen lung cu care rămân unii oameni care s-au vindecat de infecția cu coronavirus.

Printre aceste simptome se numără oboseala exagerată, respirația întretăiată, senzația de presiune în piept, insomnia, palpitațiile inimii și lipsa puterii de concentrare. Medicul balneolog dr. Elena Dragomir, de la Hotel Palace Băile Govora, a explicat mai multe: „Sechelele respiratorii pot persista o perioadă îndelungată de timp, de la câteva săptămâni până la câteva luni. În cazul în care pacientul nu urmează un program complex de recuperare, scăderea capacităţii respiratorii se poate accentua, ducând la o alterare a calităţii vieţii”.

Bijuteria ascunsă a turismului românesc: Băile Govora

Tocmai de aceea, specialiștii bazei de tratament de la Hotel Palace Băile Govora, în colaborare cu Asociația Română de Balneologie Filiala Cluj și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj, au inițiat un program complex, care oferă posibilitatea oamenilor care suferă de dificultății respiratorii post-COVID-19 să se recupereze. Dr. Elena Dragomir a spus: „La pacienţii post COVID modelul respirator se schimbă. Ei trec de la o respiraţie normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Ei respiră foarte scurt, ineficient, superficial. Şi, atunci, programul de recuperare pentru aceşti pacienţi va începe cu o reeducare respiratorie. Deci, practic învăţăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciţii de forţă, de anduranţă şi exerciţii de gimnastică respiratorie”.

Întregul proces de tratamente balneare este realizat sub supravegherea atentă a medicilor primari balneologi, asistenților medicali de specialitate, fiziokinetoterapeuților și maseorilor. În urma șederii la Băile Govora, m-am simțit nu doar mai relaxată, dar și cu întregul sistem respirator reînnoit atunci când m-am întors în jungla urbană poluată a Bucureștiului.

Peisaje demne de un film

Dincolo de profilul balnear al zonei, mai există și cel cultural. Stațiunea Băile Govora se laudă cu un patrimoniu arhitectural de mare valoare istorică. Când te plimbi prin stațiune, ai senzația că pășești într-un muzeu în aer liber. Printre clădirile unor arhitecți renumiți, cum ar fi Ștefan Ciocîrlan și Ernest Doneaud, ajungi să uiți că te afli în anul 2021 și simți că ai pășit în trecut, într-un film de epocă.

Bijuteria ascunsă a turismului românesc: Băile Govora
Hotel Palace Băile Govora

O comoară arhitecturală o constituie însuși Hotel palace Băile Govora, o clădire de patrimoniu ce a ajuns să fie un simbol al locului. În urma renovărilor, arhitectura cu atingeri Art Nouveau a rămas neschimbată. În continuare pot fi văzute influențele de diverse stiluri, de la rococo și baroc, până la clasic și renascentist. Cu 365 de ferestre și uși, clădirea a fost proiectată astfel încât soarele să fie savurat din orice cameră a hotelului.

Dacă vrei să descoperi împrejurimile stațiunii, poți descoperi Horezu cu celebrele sale vase de lut, mănăstirile Govora, Horezu, Bistrița și Arnota, precum și Salina Ocnele Mari, care este un veritabil parc de distracții subteran.

Ceea ce m-a fascinat în mod deosebit a fost Pavilionul Băilor, construit între anii 1911 și 1914, care se află în momentul de față într-un avansat stadiu de degradare. Așa degradat cum este, poți încă să pășești în el, dacă găsești intrarea secretă. În interior, vei descoperi ruinele a ceea ce a fost cândva, peste care s-au pictat grafitti. În sala cea mare, pe jos încă se află fișe ale pacienților, vechi de decenii și îngălbenite de timp.

Bijuteria ascunsă a turismului românesc: Băile Govora

Pavilionul Băilor se află în parcul palnear, care se întinde pe o suprafață de 20,5 hectare. Este un loc spectaculos indiferent de anotimp – dacă în sezonul cald poți admira verdele nesfârșit al vegetației, toamna ajungi să te pierzi în nuanțele aurii care înconjoară parcul, pe când iarna descoperi cât de magică poate fi zăpada, chiar dacă nu mai ești copil. Indiferent de sezon, vei descoperi că farmecul de la Băile Govora este de neînlocuit.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter