Grădina Botanică din Cluj, cea mai frumoasă din țară

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 25 ianuarie 2023, 16:48

Peisajul deosebit de variat, speciile rare de plante și oazele decorative, fac din Grădina Botanică din Cluj cea mai frumoasă grădină din țară. Grădina Botanică din Cluj a fost modernizată și extinsă începând cu anul 1920 prin eforturile profesorului Alexandru Borza căruia îi poartă numele.

Cuprins

Întinsă pe o suprafață de 14 hectare, în partea sudică a orașului, Grădina Botanică din Cluj ”Alexandru Borza” a reușit să se dezvolte în timp atât ca un obiectiv turistic atractiv cât și ca important spațiu didactic și științific din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Grădina Botanică din Cluj, cea mai frumoasă din țară
sere. Grădina Botanică Alexandru Borza

Este o oază de verdeață, răcoare și liniște vara, cuprinsă între bulverdele aglomerate ale Clujului, dar și un peisaj mirific iarna, când copacii sunt încărcați de zăpadă. Este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Cluj, dar și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din țară.

Speciile de plante din Grădina Botanică din Cluj

Ceea ce te impresionează chiar de la prima vizită în Grădina Botanică din Cluj este varietatea peisajului și a formelor de relief. Din fiecare colț de lume, există o mică părticică și aici. Grădinile londoneze cu straturi bine delimitate, deșertul cu cactuși, lacurile cu flori și poduri japoneze, păduri de foioase și conifere, munți cu pâraie repezi, pășuni și dealuri întinse, aproape toate formele de relief se regăsesc la scară redusă în această grădină.

Grădina Botanică din Cluj, cea mai frumoasă din țară

Grădina Botanică din Cluj conține peste 10 000 de specii de plante din toate colțurile lumii, fiind structurată pe mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și medicinal. Numărul mare de plante este impresionant pentru orice grădină botanică din lume, ceea ce a dus la recunoașterea ei în plan internațional.

Istoria Grădinii este mai veche și începe la 1872, când contele Miko a dăruit un parc Muzeului Național Ardelean, în care se afla deja un fond bogat de arbori și arbuști propice pentru o grădină botanică. Dar investițiile au fost modeste multă vreme, până în anii 1920, când conducerea este preluată de prof. Alexandru Borza care transformă grădina într-o adevărată bijuterie.

Atracțiile Grădinii Botanice ”Alexandru Borza”

Cele mai atrăgătoare locuri sunt Grădina Japoneză, Grădina Romană, lacurile și etajul alpin, străbătut de pârâul Țiganilor. S-au creat drumuri, cărări și poteci, care au fost pavate și pietruite în parte, iar altele acoperite cu nisip.

S-au construit două florării de zid și lemn, o casă mare de iernare pentru plantele mediteraneene, cu încălzire centrală și apă caldă, la care s-a atașat o seră de fier. Există și o seră pentru palmieri, precum și o zonă pentru cactuși, dar tot flora de pe meleagurile noastre, bogată în flori variate este mai atractivă pentru turiști.

Grădina Botanică din Cluj, cea mai frumoasă din țară

Flora din țara noastră este foarte bine reprezentată pentru toate regiunile geografice: câmpia și podișul transilvan, zona Banatului, vegetația munţilor Carpați, zona Moldovei și a Olteniei, litoralul Mării Negre.

În timpul profesorului Borza au mai fost cumpărate două parcele de teren și s-au unit două pârâuri care curgeau în pârâul Țiganilor. S-au construit trei podulețe rustice și un pod mai mare peste acest pârâu. În același timp s-au desfundat peste 35.000 m² de teren pentru secția sistematică, care se plantează cu iarbă.

În toamna anului 1923 s-au terminat lucrările de construire a instalațiilor hidraulice proprii ale Grădinii, alcătuite la acel moment din următoarele piese: un baraj pentru Pârâul Țiganilor, un bazin de colectare a apei, casa de pompe cu motor pe benzină, castelul de apă cu rezervor (capacitate de 80 000 kg apă) având o scară de acces până în vârf și o galerie care servește și astăzi drept punct de admirare a panoramei grădinii și întregului oraș.

Din anul 1925, Grădina Botanică din Cluj a fost deschisă publicului larg, până atunci fiind un spațiu de cercetare destinat studenților și oamenilor de știință. Presa internațională a scris, la deschidere, articole memorabile despre cea mai frumoasă grădină botanică de la noi și una dintre cele mai mari din lume.

Grădina Japoneză, preferată de toți vizitatorii

Grădina Botanică din Cluj, cea mai frumoasă din țară

Pe drumul care începe cu fântâna de piatră pitorească și până la pădurea de brad ce alcătuiește un fond admirabil pentru întregul peisaj, s-a amenajat o grădină japoneză, cu plante din flora Orientului Îndepărtat. Grădina Japoneză este aranjată în stilul tradițional gyo-no-niwa și prezintă o serie de elemente arhitecturale specifice Țării Soarelui Răsare: insula împodobită cu diferite plante, un pod curbat și ornamentat în stilul tradițional japonez, alături de un „mon” – poarta sacră.

În jurul lacului au fost așezate patru lanterne de piatră. În acest cadru specific japonez sunt cultivate numeroase plante ale Japoniei. Lanternele de piatră au fost pregătite la Școala de Arte și Meserii din Zlatna, iar podul, în stil japonez, în atelierul propriu din Grădina Botanică din Cluj.

Cele mai importante comori din Grădina Botanică din Cluj

Muzeul Botanic din incintă deține peste 7 000 de piese și exponate, care sunt admirate de către vizitatori și folosite cu scop didactic și științific.

Herbarul Grădinii Botanice este cel mai mare din România, cu peste 650 000 de eșantioane de plante din toate regiunile lumii, cu o valoare științifică deosebită și aflat mereu la dispoziția studenților și a cercetătorilor.

Biblioteca de Botanică este adăpostită la parterul Institutului Botanic și deține materiale de la instituții cum ar fi Asociația Muzeului Ardelean, Biblioteca Institutului Botanic, Catedra de Botanică a Universității Clujene precum și donații de la oameni de știință clujeni cum ar fi Alexandru Borza sau Onoriu Rațiu.

Cum ajungi la Grădina Botanică din Cluj

Accesul la Grădina Botanică A. Borza se realizează de pe strada Republicii nr. 42, Cluj-Napoca.

Se ajunge ușor, grădina botanică fiind situată destul de aproape de centru, fiind situată la 15 minute de mers pe jos de Piața Unirii.

Cea mai apropiată stație de autobuz este Ion Creangă, de pe linia 22.

Programul de vizitare a Grădinii Botanice A. Borza din Cluj

Grădina Botanică A. Borza este deschisă de luni până duminică, între orele 09:00 și 19:00. Ultimele bilete se pot achiziționa până la ora 18:00.

Sera Palmariu este deschisă de marți până duminică, între orele 09:00 și 17:00, iar ultimele bilete se pot achiziționa până la 16:15, iar ultimii vizitatori întră în seră la ora 16:45.

Muzeul botanic este închis.

Regulament vizitare Grădina Botanică:

  • accesul cu animale de companie, biciclete sau trotinete este interzis.
  • vă rugăm să păstrați în permanență o distanță minimă de 2 m față de ceilalți vizitatori!
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter