Cascada Vălul Miresei, cea mai frumoasă din județul Cluj

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 25 ianuarie 2023, 16:46

Multe mirese vin la Cascada Vălul Miresei pentru poze spectaculoase de nuntă. Dar și mai mulți turiști urcă munții să admire cascada Vălul Miresei, de o frumusețe rară în țară.

Cuprins

Cascada Vălul Miresei este o adevărată bijuterie, cu ape cristaline, prinsă între două stânci masive pe Valea Stanciului. Este considerată de mulți turiști cea mai frumoasă cascadă din Munții Apuseni și atrage mii de curioși în orice sezon.

Primăvara, când apele pârâului sunt bogate din ploi și zăpezi, cascada se desfășoară ca un voal de argint de la o înălțime de peste 30 de metri. Iarna, pereții de stâncă din jur se îmbracă în gheață, oferind turiștilor un spectacol inedit. Este, într-adevăr unul dintre locurile minunate ale județului Cluj și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

Cum ajungi la Cascada Vălul Miresei

Aflată pe Valea Stanciului, cascada este la numai 6 km de localitatea Răchițele din comuna Mărgău, din județul Cluj. În ultimii ani, drumul de acces a fost asfaltat până la un kilometru în apropiere de cascadă, astfel că accesul este facil tuturor turiștilor, indiferent de vârstă.

Cine vine cu mașina dinspre Cluj, are de mers 68 de kilometri până la cascadă.

Zona este și ea deosebit de frumoasă și oferă numeroase locuri de relaxare și picnic la umbra pădurii.

Ce legende înconjoară Cascada din Răchițele

Cascada Vălul Miresei, cea mai frumoasă din județul Cluj

O poveste veche spune că o mireasă nefericită, care încerca să fugă de la nunta ei, ar fi căzut pe stânci și voalul ei a rămas prins de un colț de piatră. Nuntașii care o căutau îngroziți, i-au găsit trupul însângerat și au plâns zile întregi pentru nefericita fată. Așa s-a format cascada Vălul Miresei, din tragedia unei fete pe care părinții o măritau fără voia ei.

Cascada are două trepte foarte înalte, iar la pragul dintre trepte se află o adâncitură în stâncă. În nopțile cu Lună plină, unii localnici spun că aici se vede silueta unei mirese care privește tristă apa vijelioasă.

Ce mai poți vedea în apropiere de Cascada Vălul Miresei

Fiind situată în Munții Apuseni, Cascada Vălul Miresei se află în apropierea unor obiective turistice pe care pasionații de munte le vor găsi extrem de atractive.

În apropiere se află lacul Tarnița, unul dintre cele 4 lacuri de acumulare de pe cursul râului Someșul Cald. Celelalte 3 sunt Lacul Beliș-Fântanele, Lacul Someșul Cald și Lacul Gilău. Este situat în județul Cluj, între comunele Râșca, Mărișel și Gilău. Barajul lacului Tarnița a fost finalizat în 1974 și are o înălțime de 97m și o lungime de 237m.

Trasee montane de la Cascada Vălul Miresei

Dacă ești un împătimit al muntelui, cu siguranță ești interesat de traseele din zona comunei Răchițele.

  • Răchițele – Cascada Vălul Miresei. Cu pornire de la punctul Salvamont, se urcă pe vf. Lespezi. Se coboară în sat pe Dealul Măcrişului, trecând pe lângă biserica satului, se ajunge pe Valea Stanciului şi de acolo până la Cascada Valul Miresei.
  • Răchiţele-Vlădeasa. Punct Salvamont – Valea Stanciului – Ponorul de la Tău – Făget – Pietrele albe – Dealul Petrieni – Refugiul Vlădeasa – Dl Chicera Orzaşilor – Valea Răcadului cu V. Zănoghii – Dosu Răcadului – Biserica Frăsinetanilor – Vf. Cetăţii – Vf. Lespezi – Punct Salvamont
  • Poiana Lespezi – Vârful Lespezi – Creasta Estică – Peştera Mică
  • Răchiţele centru – Cascada Valul Miresei – Pietrele Albe, durata fiind de 5-6 ore dus – întors. Grad de dificultate: uşor. Priveliștea e extraordinară de acolo, cu valea amplă care se deschide pe partea dreaptă și stâncile verticale pe vârful cărora trece poteca
  • Răchiţele centru – Piatra Arsă, cu durata de 4 ore dus – întors. Grad de dificultate: uşor.

Vezu care sunt cele mai frumoase cascade din Romania!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter