Grădina Botanică din Iași, cea mai mare din România

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 14 octombrie 2022, 10:28

Grădina Botanică din Iași, aflată pe celebrul deal al Copoului, a fost prima grădină botanică din România, înființată în 1856. După războaiele mondiale, Grădina Botanică din Iași a fost reorganizată și extinsă, fiind una dintre cele mai mari și mai frumoase din țară.

Cuprins

Grădina Botanică din Iași este gazda celebrului tei argintiu pe care îl iubea poetul Mihai Eminescu. Specialiștii acestei grădini botanice au reușit să înmulțească teiul lui Eminescu și să obțină alți doi copaci identici în anul 1981.

Toți vizitatorii vin aici să îi vadă și să se bucure de frumusețea grădinii. Este atât de vastă și bogată în specii de plante și arbori, că ai nevoie de trei zile pentru a străbate fiecare alee și pentru a admira fiecare colțișor, de la rondurile de trandafiri, crângurile de copaci, până la serele cu plante exotice și mediteraneene. Frumusețea ei și bogăția de plante fac din Grădina Botanică din Iași unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din România.

Cea mai mare grădină botanică din țară

Grădina Botanică din Iași este cea mai mare din ţară și este unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate. Amenajarea grădinii s-a făcut pe Dealul Copou, iar intrarea se face din strada Dumbrava Roșie, nr. 7 – 9.

Grădina Botanică din Iași, cea mai mare din România
plante de apă în Grădina Botanică din Iași

Grădina Botanică a fost rodul pasiunii și sacrificiului unui mare om de cultură și a unui filantrop cu un spirit patriotic deosebit. Naturalistul și medicul Anastasie Fătu a cumpărat, din fonduri proprii, un teren destul de mare lângă Râpa Galbenă din Iași, unde a început să amenajeze prima grădină botanică din țară. Acest loc avea să fie un important centru cultural pentru tineretul studios din Iași care avea posibilitatea de a studia botanica pe material viu, dar și un mijloc de instrucție și educație pentru toți iubitorii naturii. La moartea sa, în 1886, urmașii săi au vândut terenul și toată munca lui de cercetare, precum și plantele adunate s-au pierdut.

Cu toate acestea, munca prof. Anastasie Fătu a fost continuată de Societatea de Medici și Naturaliști din Iași. În 1873, a fost înființată o a doua Grădină Botanică din Iași, lângă sediul acestei societati, actualmente Muzeul de Istorie Naturală.

Grădina Botanică din Iași are 80 de hectare de teren

Grădina Botanică din Iași, cea mai mare din România

Pentru a satisface cerințele învățământului biologic, în 1921, Prof. Al. Popovici înființează o nouă grădină botanică pe terenul din spatele noii clădiri a Universității cu suprafața de un hectar, pe care se construiește un mic complex de sere pentru plantele tropicale. Această grădina a servit învățământului ieșean timp de peste 40 ani, până în 1963-1964 când a fost mutată pe actualul amplasament din Dealul Copoului.

În anul 1963 s-a ales ca teren de amplasare a grădinii botanice Dealul Copoului, au fost preluate terenuri largi, s-a organizat o rețea de drumuri și alei, plantații noi și sere cu material din vechea grădină botanică. După 1990, au mai fost cumpărate terenuri și au fost amenajate alte sectoare, Grădin Botanică din Iași având acum un total de 80 de hectare. Nu este de mirare că ai nevoie de mai multe zile pentru a descoperi toate frumusețile acestei grădine, toate rondurile de plante, serele și sectoarele vaste.

Ce poți vedea la Grădina Botanică din Iași

Grădina Botanică din Iași, cea mai mare din România
Grădina Botanică din Iași, oază de relaxare

Plantele, pomii și arborii sunt împărțiți pe 10 sectoare, dintre care Secția Flora și Vegetația României este cea mai întinsă, ocupând 25 de hectare.

Secția Sistematică are o suprafață de 5 hectare, pe care se cultivă aproximativ 2000 de specii de plante, aranjate pe încrengături, ramuri, ordine și familii, conform înrudirilor naturale.

Complexul de sere este format din 12 sere, fiecare ocupându-se de un anumit aspect din flora și vegetația lumii: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (colecții de cactuși), flori ornamentale (36 soiuri de azalee și 469 soiuri de crizanteme).

Expozițiile organizate în sere în lunile februarie (azalee) și octombrie (crizanteme) atrag un număr mare de vizitatori și sunt celebre la nivel național.

Mai amintim sectorul de plante utilitare, secția botanică, rosariumul cu peste 600 de trandafiri, secția flora globului sau sectorul dendrologic cu arbori autohtoni, dar și arbori exotici, primiți de la 500 de grădini botanice din lume. În acest sector sunt amenajate două izvoare de apă minerală: izvorul nr. 3, Amfiteatru, și izvorul nr. 5, Ruina.

Caracterul unic al Grădinii Botanice din Iaşi este conferit de valoarea patrimonială remarcabilă a colecţiilor ştiinţifice şi de secţia destinată persoanelor cu dizabilităţi de vedere, unde speciile de plante, bogate în uleiuri eterice, sunt prevăzute cu explicaţii în alfabetul Braille.

Program de vizitare a Grădinii Botanice din Iași

Potrivit site-ului oficial, Grădina Botanică Anastasie Fătu din Iași, poate fi vizitată zilnic în exterior.

Exterior: zilnic intre orele 900 – 1700
Complex de sere: marti, joi, vineri, sambata si duminica intre orele 900 – 1700
Luni si miercuri, complexul de sere este inchis.

Intrarea se face prin Strada Dumbrava Rosie nr. 7

Descoperă mai multe detalii despre Grădina Botanică din Cluj, a cărei frumusețe rivalizează cu Grădina Botanică din Iași.

Alte obiective turistice în Iași pe care merită să le vezi

O plimbare lungă prin Grădina Botanică din Iași poate fi completată cu vizitarea obiectivelor culturale și istorice ale acestui oraș, care a fost capitala Moldovei în perioada 1564-1859, dar și capitala României pe timp de război, între 1916 și 1918.

Parcul Copou și teiul lui Eminescu, foarte bătrân, susținut azi de stâlpi, dar încă verde și spectaculos pe timpul verii.

Bojdeuca lui Ion Creangă din Ticău, aflată pe strada Simion Bărnuțiu la nr. 4, la capătul unei alei pavate cu piatră ca acum două secole.

Casa Dosoftei  sau Casa cu arcade, aflată pe str. Ștefan cel Mare. Ea adăpostește secția de literatură veche a Muzeului Literaturii din Iași. Aici a funcționat prima tiparniță din Moldova, tipărindu-se prima Biblie în limba română.

Palatul Culturii din Iași care găzduiește Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.

Biblioteca Gheorghe Asachi din Iași, inclusă într-un top al celor mai frumoase biblioteci din lume. Se află în incinta facultății tehnice “Gheorghe Asachi”, în Palatul Universitar de la Copou, pe bdul Carol I.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei se află în centrul orașului, iar catedrala adapostește Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Turnul Goliei care are o înălțime de 30 de metri și este unul dintre simbolurile orașului. Se urcă 120 de trepte în turn, dar odată ajunși în vârf, merită efortul.

Muzeul Unirii din centrul orașului, pe strada Lăpușneanu nr.14, cuprinde un valoros patrimoniu de istorie modernă. Clădirea are un destin de excepție, fiind reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a regelui Ferdinand.

Obiective turistice Iasi – vezi si alte locuri de vizitat in capitala Moldovei

foto: wikipedia.org

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter