Parcuri naționale din România. Cele mai mari și cele mai frumoase!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 13 octombrie 2022, 12:21

Din Deltă, până în Semenic și Munții Rodnei, cele mai frumoase parcuri naționale din România te așteaptă cu o biodiversitate rară în Europa. Cu toate că nu avem chiar atât de multe parcuri naționale așa cum ne-am dori, rezervațiile pe care le vei găsi în lista noastră sunt reprezentative pentru toate formele de relief și pentru toate bogățiile țării.

Cuprins

Lista cu parcuri naționale din România este destul de scurtă, în prezent fiind doar 14, dar aceasta poate fi extinsă cu numărul de parcuri naturale care a ajuns în prezent la 16. România are multe zone protejate prin lege, fie ele parcuri naționale sau parcuri naturale, rezervații și arii protejate pentru conservarea și protecția biodiversității.

Parcurile naționale se întind pe arii mari, uneori cuprinzând teritorii din mai multe județe, iar majoritatea cuprind arii montane vaste, păduri de foioase și conifere, zone cu specii rare și periclitate, atât din fauna, cât și din flora locală.

Cele mai mari parcuri naționale din România

Delta Dunării

parcul național Delta Dunarii

Pelicanii, nelipsiți din parcul național Delta Dunarii

Este cel mai mare parc național din țară, cu o suprafață de 580.000 ha, cuprinzând zone largi din județele Constanța și Tulcea. Rezervația biosferei Delta Dunării, aflată în mare parte în Dobrogea și o parte mai mică în Ucraina, este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. Rezervația cuprinde atât delta în sine, zona ei maritimă, la întâlnirea cu Marea Neagră, precum și mai multe rezervații naturale cum ar fi Complexul Sacalin, Grindul Chituc, Grindul Lupilor, Pădurea Caraorman, Pădurea Letea, Pădurea Babadag sau Sărăturile Murighiol. Ostroavele și pădurile Deltei ocrotesc sute de specii de arbori, arbuști, plante de apă, flori spectaculoase precum nuferi și orhidee. Pe plaiurile deltei ajung anual 360 de specii de păsări, sute de specii de insecte, iar în apele ei cresc 45 de specii de pești.

Dintre obiectivele turistice cele mai importante ale parcului național Delta Dunării amintim cetățile Histria și Argamum, complexul lagunar Razim-Sinoe, Gura Portiței, Insula Popina sau Grindul Lupilor.

Parcul Național Domogled – Valea Cernei

Parcuri naționale din România. Cele mai mari și cele mai frumoase!

Este cea de a doua arie protejată de interes național după rezervația Deltei Dunării și se întinde pe teritoriile județelor Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj. Cele mai cunoscute localități din acest parc național sunt Băile Herculane și Tismana. Parcul are o suprafață de peste 61.000 de hectare și se întinde peste bazinul râului Cerna, de la obârșie până la confluența cu râul Belareca, peste masivul Munților Godeanu și al Munților Cernei (pe versantul drept) și respectiv Munților Vâlcanului și Munților Mehedinți pe versantul stâng.

Parcul național este reprezintat de zone montane, cu diverse chei, ponoare, păduri și cascade deosebit de frumoase. În arealul său sunt incluse rezervațiile naturale: Coronini – Bedina, Rezervația Domogled, Iauna – Craiova, Peștera Bârzoni, Cheile Corcoaiei, Ciucevele Cernei, Piatra Cloșanilor, Vârful lui Stan și Valea Țesna.

În acest parc se întâlnesc cele mai rare orhidee sălbatice din România, numeroase flori, păsări și fluturi mult mai rar observate în alte zone ale țării, diverse specii de lilieci, cărăbuși și reptile.

Parcul Național Rodna

Este al treilea parc național ca mărime din țară, 46.600 ha, și este situat în nordul României, pe teritoriile județelor Bistrița-Năsăud și Maramureș, în zona centrală a Munților Rodnei. Acest parc național cuprinde mai multe comune din cele două județe, precum și orașele Borșa și Sângeorz Băi, care constituie o permanentă atracție turistică, indiferent de sezon.

În Parcul Național Munții Rodnei se află mai multe arii naturale deosebite precum Pietrosu Mare, Piatra Rea, Poiana cu narcise de pe Masivul Saca, Peștera din Valea Cobășelului, Ineu – Lala, Peștera Izvorul Tăușoarelor, Izvorul Bătrâna, Izvoarele Mihăiesei, Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei.

Dacă ajungi în zonă, nu rata rezervația naturală Pietrele Doamnei

Parcul Național Retezat

Parcuri naționale din România. Cele mai mari și cele mai frumoase!

Situat în vestul țării, în județul Hunedoara, Retezatul este cel mai complex și grandios masiv montan din Carpați. Numai în Retezat poți admira creste alpine spectaculoase și ascuțite, la peste  2000 de m înălțime, care au rămas în urma a două glaciații mari. Dintre localitățile cunoscute din cadrul parcului amintim orașul Uricani și Râu de Mori, zone frecventate de turiști pentru frumusețea peisajelor și bogăția fructelor de pădure care se coc în lunile iulie-august.

Parcul Retezat (aproximativ 38.000 ha) a fost stabilit la inițiativa profesorilor Alexandru Borza și Emil Racoviță în anul 1935, are o arie de… și, pe lângă vârfurile și crestele semețe, el cuprinde și 80 de lacuri alpine, între care celebrul lac Bucura, cel mai mare lac glaciar din țară. Tot în Retezat găsim rezervația naturală Gemenele, unul dintre cele mai frumoase locuri din parcurile naționale din România.

În acest parc trăiesc sute de specii de păsări și mamifere între care câteva rare și ocrotite prin lege precum cocoșul de munte, potârnichea de tundră, cocoș de mesteacăn, acvile, pescărașul albastru, viespar, muscari, sfrâncioci și diverse ciocănitori. Dintre mamiferele spectaculoase menționăm ursul carpatin, capra neagră, pisica sălbatică, râsul sau jderul.

Parcul Național Semenic – Cheile Carașului

Acesta este unul dintre parcurile naționale din România de mărime medie (36.664 ha), de dată mai recentă, aflat în sud-vestul țării, pe teritoriul județului Caraș Severin. În perimetrul parcului național sunt incluse un număr de zece rezervații naturale, constituite în zone de conservare specială strict protejate: Buhui – Mărghitaș,

Bârzavița, Cheile Carașului, Cheile Gârliștei, Izvoarele Carașului, Izvoarele Nerei, Peștera Buhui, Peștera Comarnic, Peștera Popovăț și Peștera Răsuflătoarei.

Fauna și flora acestui parc este la fel de diversă și interesantă precum a Parcului Național Retezat. Sunt mii de specii de mamifere, păsări, reptile, amfibieni, mii de specii de arbori, arbuști, flori de pășune și ierburi specifice zonelor alpine și turbăriilor.

Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

Parcuri naționale din România. Cele mai mari și cele mai frumoase!

Este unul dintre cele mai populare parcuri naționale din România, deosebit de îndrăgit pentru cheile lui spectaculoase, pentru peșteri, pentru Lacul Ochiul Beiului și pentru cascada Bigăr care, din păcate, s-a prăbușit în mare parte în primăvara acestui an. Parcul Cheile Nerei – Beușnița (36.758 ha) este situat în Sud – Vestul României, în județul Caraș – Severin și este străbătut de râul Nera care sapă în calcare jurasice cele mai lungi chei din România (aproape 23 km). Aici îsi găsesc refugiu unele specii rare, relicte terțiare, așa cum sunt Amphimelania holandri (Mollusca) și Cobitis elongata (Pisces), care se regăsesc și în râurile Sava și Drava din Serbia. Cheile Nerei împreună cu numeroasele izvoare petrifiante cu formare de travertin care dau naștere la impresionante cascade și mirifice lacuri naturale, constituie farmecul acestei zone.

  • Dacă vrei să cunoști mai multe despre fauna din România, vezi curiozități despre pisica salbatica, lucruri surprinzatoare despre bursuc sau informații despre vidra.

Alte parcuri naționale din România de dimensiuni reduse

Parcul Național Buila-Vânturarița

Este o arie protejată de interes național situată în Subcarpații Getici, pe teritoriul administrativ al județului Vâlcea. Acest parc se află în sudul Munților Căpățânii, pe teritoriul localităților Costești, Bărbătești și Băile Olănești și are o suprafață de 4186 ha.

Parcul Național Călimani

Este situat în partea central-nordică a României, pe teritoriul administrativ al județelor:  Mureș,  Suceava, Harghita și Bistrița-Năsăud. În acest parc (24.041 ha) sunt cuprinse arii de o deosebită frumusețe din țară. În județul Mureș, parcul cuprinde comunele Lunca Bradului, Răstolița și Stânceni), din județul Suceava cuprinde Dorna Candrenilor, Șaru Dornei și Vatra Dornei); în Harghita, aria parcului cuprinde comuna Bilbor și orașul Toplița), iar din Bistrița-Năsăud, comuna Bistrița Bârgăului.

Parcul Național Ceahlău

Parcuri naționale din România. Cele mai mari și cele mai frumoase!

Aria naturală se întinde în extremitatea central-vestică a județului Neamț (aproape de limita de graniță cu județul Harghita), pe teritoriile administrative ale comunelor Bicazu Ardelean, Ceahlău și Tașca și al orașului Bicaz. Situat în arealul Carpaților Orientali, acesta ocupă o suprafață de 8.396 hectare (formată din conglomeratele dure ale Masivului Ceahlău) și include ariile protejate Polița cu Crini (rezervație naturală de tip științific și botanic) și Cascada Duruitoarea (monument al naturii).

Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș

Acest parc (6.575 ha) se întinde în partea centrală a Carpaților Orientali, în Munții Hășmaș, pe teritoriul administrativ al județelor Harghita și Neamț. Aici sunt incluse mai multe rezervații naturale precum Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Cheile Șugăului, Masivul Hășmașul Mare, Piatra Singuratică – Hășmașul Negru și Avenul Licaș. Atracțiile turistice locale o reprezintă stațiunea Lacul Roșu, Vârful Ghilcoș, Cheile Bicăjelului, Cheile Șugăului și Cheile Duruitoare, Vârful Hășmașu Mare (1792 m), Piatra Singuratică și Poiana Albă.

Parcul Național Cozia

Parcuri naționale din România. Cele mai mari și cele mai frumoase!

Mănăstirea Cozia pe râul Olt

Limitele parcului se suprapun peste partea de est a Munților Căpățânii, întregul masiv Cozia și peste partea de sud-est a Munților Lotrului. Întreaga suprafață de 17.100 ha a parcului se află în județul Vâlcea.  Parcul național include rezervația naturală Pădurea Călinești – Brezoi, arie protejată (cu o suprafață de 200 ha) de importanță geomorfologică, floristică și peisagistică.

În apropiere se află câteva atracții deosebite ale județului Vâlcea precum defileul Oltului, stațiunile Călimănești-Căciulata, mănăstirea Cozia, cheile și cascada Lotrișor.

Parcul Național Defileul Jiului

Acest parc, aflat pe apa Jiului, se întinde în județele Gorj și Hunedoara, în partea vestică a Carpaților Meridionali. El este cuprins între Munții Vâlcan (grupă muntoasă a Munților Retezat-Godeanu), la vest și Munții Parâng (ce aparțin grupei muntoase Parâng-Șureanu-Lotrului), la est; de-a lungul râului Jiu, între confluența Jiului de Est cu Jiul de Vest și confluența cu valea Sadului. În acest parc de peste 11 ha sunt incluse rezervațiile naturale Sfinxul Lainicilor (formațiune geologică megalitică de forma unui sfinx) și Stâncile Rafailă (arie protejată de interes geologic și peisagistic).

Parcul Național Munții Măcinului

Parcuri naționale din România. Cele mai mari și cele mai frumoase!

Traseu de creastă în Munții Măcinului

Este unul dintre parcurile naționale de dimensiuni mici, are aproxomativ 11.000 hectare, dar cuprinde vei mai vechi și bătrâni munți din țară. Parcul se întinde pe teritoriul nord-vestic al județului Tulcea, în podișul Dobrogei și cuprinde rezervația naturală Pădurea Valea Fagilor. Este o zonă spectaculoasă pentru flora ei bogată în sezonul cald și pentru numeroasele specii de fluturi care pot fi admirate aici, alături de broaștele țestoase de Dobrogea.

  • Dacă ești în zonă, nu rata Lacul Iacobdeal, unic datorită sclipirii salei de smarald

Parcul Național Piatra Craiului

Este unul dintre cele mai populare parcuri naționale din România, aflat pe teritoriile județelor Argeș și Brașov. Parcul de peste 14.000 de hectare este localizat în Masivul Piatra Craiului, pe teritoriile administrative ale comunelor Dâmbovicioara, Dragoslavele, Rucăr și pe teritoriile comunelor  Fundata, Moieciu și Bran și pe cel al orașului Zărnești din județul Brașov.

În acest parc sunt cuprinde rezervații naturale deosebite și populare printre turiști precum Cheile Zărneștilor, Peștera Liliecilor (Rucăr-Bran), Peștera Dâmbovicioara, Zona carstică Dâmbovicioara – Brusturet, Peștera Dobreștilor, Peștera Stanciului sau Peștera Uluce.

foto: wikipedia

Vezi şi Golden Gate National Recreation Area, San Francisco – unul dintre cele mai mari parcuri din lume!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter