Cuvinte care te distrug. Ce trebuie să eviţi să spui cu voce tare

De Diana Zagrean, pe

Cuvintele au o putere imensă asupra oamenilor şi nu trebuie ignorate niciodată. Probabil că ai auzit de “cuvintele care dor” sau de “puterea cuvântului”, însă nu cred că te-ai gândit la cât de des te sabotezi singură prin intermediul cuvintelor negative. Iată ce trebuie să eviţi să spui cu voce tare pentru o viaţă mai fericită.
Cuvinte puternic negative
Poate ai auzit vorbindu-se de mesaje subliminale, dar pot ele să te afecteze atât de tare în realitate? Există o serie de cuvinte pe care probabil le foloseşti fără să ştii cât de mult rău fac ele psihicului tău. Dacă atunci când eşti nemulţumită de ceva foloseşti adjective ca „prost”, „nepriceput”, sau expresii ca „nimic nu-mi iese”, „zi cu ghinion”, află că te intoxici singură. Cuvintele puternic negative te fac să-ţi pierzi tonusul şi încrederea.
Cuvinte care te distrug. Ce trebuie să eviţi să spui cu voce tare
Cuvinte care te bagă în depresie
Dacă lista de mai sus îţi clatină încrederea în tine şi în forţele proprii, următoarele cuvinte toxice îţi zdruncină încrederea în finaluri fericite şi ucid speranţa din interiorul tău. Dacă te surprinzi adesea spunând că ceva îţi este „indiferent”, că „nu îţi pasă” sau că „nu mai poţi”, scapă de ele. Astfel de exprimări nu fac decât să-ţi implanteze ideea că eşti nefericită şi că nu există soluţii pentru această stare.
Cuvinte care te distrug. Ce trebuie să eviţi să spui cu voce tare
Expresii negative despre lucruri pozitive
Nu toate cuvintele toxice sunt atât de evidente ca „nu” sau „prost”. Uneori, multe din noi alegem inconştient expresii negative, chiar şi pentru a exprima o senzaţie pozitivă. Acest lucru nu face decât să diminueze starea de bine. De exemplu, dacă atunci când ai luat o pastilă si nu te mai doare spatele, tu spui ” Durerea de spate a dispărut”, senzaţia de bine va fi scăzută. Încearcă să te exprimi pozitiv şi să spui „Spatele meu se simte grozav, mă simt foarte bine acum”. Faptul că nu îţi mai aminteşti de durere o face pe jumătate uitată.
Cuvinte care te distrug. Ce trebuie să eviţi să spui cu voce tare
Celebrul şi toxicul „nu”
Poate că ai mai auzit teorii despre negaţii şi puterea întunecată a lui „nu” într-o conversaţie. Dacă în anumite aspecte ale vieţii tale, să spui nu poate fi o nevoie sau chiar un avantaj, pe termen lung şi folosit în exces, nu face decât să-ţi amărască viaţa. Data viitoare când eşti confruntată cu o situaţie pe care vrei să o respingi, înlocuieşte durul şi intransigentul „nu vreau/ nu pot/nu acum” cu „ideea sună foarte bine, dar cred că am să aleg altă variantă”. O astfel de exprimare poate salva relaţii, poate adăuga respect între două persoane şi mai ales te ajută să zâmbeşti chiar şi în zilele grele.
Foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter