Viaţa după cancer: 5 sfaturi de la supravieţuitori

De Diana Zagrean, pe

Cancerul nu este egal cu o sentinţă capitală. Persoanele care au luptat şi au învins boala crâncenă sunt de acord în câteva privinţe, mai ales când vine vorba despre viaţa de după remisie. Vezi 5 sfaturi de la supravieţuitori despre viaţa de după cancer.
 
1. Nu te lăsa călcat în picioare de alţii
Oamenii care au luptat cu cancerul au tendinţa să fie aprigi. Fiind supravieţuitori ai unei lupte pe viaţă şi pe moarte, ei ştiu foarte bine cât de valoros este timpul tău.
Nu le pasă ce cred alţii, se îmbracă cum vor, ignoră vorbele răutăcioase despre lipsa părului şi fac ce vor şi ce îi reprezintă.
Viaţa este un dar şi trebuie trăită intens, cu greşeli şi regrete, toate fac povestea de la final mai palpitantă.
2. Nu fii obsedată de frumuseţe
Femeile care au scăpat de cancer nu se mai stresează dacă au o zi în care părul le stă aiurea, deoarece au fost luni de zile în care nu au avut păr deloc.
Ele nu se stresează că li se lasă sânii, se bucură (dacă) mai au sâni în general şi dacă se îngraşă, se bucură că simt din nou gustul mâncării.
Când te bucuri că trăieşti, nu îţi mai pasă de imperfecţiuni. De ce ne-ar păsa şi nouă, restul? Să fii sănătoasă e mai important decât să fii frumoasă şi mereu ca scoasă din cutie.
3. Libertatea şi timpul liber au altă valoare
Oamenii care au fost foarte aproape de a-şi pierde viaţa nu se mai stresează la serviciu, ştiu că să fii workoholic nu e o soluţie.
Banii nu pot cumpăra sănătatea, pe care ţi-o iroseşti dacă înlocuieşti un mic dejun cu familia cu o cafea şi un covrig în metrou.
Stresul şi mâncarea nesănătoasă ne îmbolnăvesc, la fel cum o fac orele suplimentare făcute pentru că te-a obligat şeful, sărbătorile petrecute la birou şi nopţile nedormite.
4. Riscurile te fac să simţi că trăieşti
Oamenii care au învins cancerul şi-au înfruntat temerile şi au ieşit cu bine pe partea cealaltă. Ei ştiu adevărata valoare a vieţii, pentru că erau cât pe aci’ s-o piardă. Riscurile provoacă bucurie, adrenalină, viaţă. Dacă ţi-ai dorit dintotdeauna să faci bungee jumping, sări! Dacă ai vrut mereu să vezi cu ochii tăi turnul Eiffel, alege o perioadă şi ia-ţi concediu. Cheltuie bani pe vise, deoarece ele sunt tot ce rămâne la final. Câte vrei să fie îndeplinite şi câte rămase pentru altă viaţă?
5. Învaţă să spui „nu”
Oamenii care au învins cancerul ştiu ce este important şi ce nu. Nus e vor sfii să refuze o invitaţie undeva, de ruşine. Dacă nu ai chef să faci ceva, să mergi undeva „pentru că trebuie, din obligaţie”, sau pentru că nu poţi refuza o persoană, gândeşte-te că timpul tău este numai al tău.
Sursa foto femeie învins cancerul: Shutterstock
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter