Totul despre chisturile ovariene

De Unica.ro, pe

Una din problemele de sănătate frecvente cu care se confruntă femeile sunt chisturile ovariene. Dacă ai avut sau ai neplăceri din cauza acestora şi vrei să ştii cum te poţi trata…
 
… află care sunt cele mai eficiente metode pentru combaterea lor.Chisturile ovariene pot fi definite ca formaţiuni patologice cu un conţinut lichid. Acestea depăşesc de regulă dimensiunea de 2 cm şi pot apărea pe pereţii ovarelor. Multe dintre chisturi sunt absolut normale, fiind inofensive, deoarece se formează în urma ovulaţiei.
 
Există însă şi chisturi care îţi pot pune viaţa în pericol şi de aceea controlul ginecologic anual este obligatoriu. Pentru a-ţi proteja sănătatea şi pentru a depista la timp apariţia şi evoluţia chisturilor ovariene, află în continuare tot ceea ce trebuie să ştii despre acestea.

Cum se manifestă?

 
Deşi cele mai multe dintre chisturile ovariene nu prezintă niciun fel de simptome, există unele care dau semnale de alarmă uşor de recunoscut:

â–º dureri pelviene cu două trei zile înainte de începerea perioadei de menstruaţie
â–º stare de ameţeală sau de greaţă
â–º dificultăţi în timpul urinării
â–º durere în zona abdomenului
â–º menstruaţie neregulată
â–º sângerări vaginale
â–º durere acută în timpul sau după terminarea actului sexual.

Cum le depistezi?

 
 
Există două mijloace principale prin intermediul cărora poţi afla dacă ai sau nu chisturi ovariene.

1 Controlul medical > Vizita periodică la medicul ginecolog te poate salva de posibilitatea dezvoltării unor chisturi ovariene. O simplă palpare a ovarelor, în timpul examenului pelvian din partea ginecologului poate semnala prezenţa unui astfel de chist.  

2 Ecografia > În cazul în care chisturile nu au putut fi observate la un control ginecologic obişnuit, se poate apela la ajutorul ecografiei. Aceasta va reflecta fidel imaginea uterului şi a ovarelor, iar chisturile pot fi depistate cu uşurinţă, în cazul în care există.

Supravegherea medicală este obligatorie

 
 
În cazul femeilor cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani cărora li s-a depistat un chist ovarian se recomandă o perioadă de aşteptare de două-trei luni, timp în care este supravegheată îndeaproape evoluţia chistului. De cele mai multe ori, acesta se vindecă de la sine şi nu mai sunt necesare tratamentul sau intervenţia chirurgicală.

Metode de tratament

 
 
â–ºTratamentul cu anticoncepţionale
Dacă în urma unui control medical ţi s-a descoperit un chist ovarian nu trebuie să disperi. În funcţie de gravitatea acestuia, există mai multe metode de tratament. Alege-o împreună cu ginecologul tău pe cea care ţi se potriveşte cel mai bine. Prima şi cea mai des utilizată metodă de tratament pentru chisturile ovariene este prescrierea pilulelor contraceptive. Acestea ajută la regresia chistului şi la prevenirea apariţiei altora noi. De obicei, sunt recomandate în cazul chistului funcţional, cel mai comun tip de chist ovarian.
 

â–ºIntervenţia chirurgicală
Chisturile necancerigene pot fi înlăturate chirurgical fără pericolul de a se înlătura şi ovarul. Acestea se operează cu incizii mici prin care se secţionează chistul, iar operaţia poartă denumirea de chistectomie. Există însă cazuri în care, din cauza complicaţiilor, ovarul afectat trebuie înlăturat total. Acest tip de intervenţie chirurgicală se poate face şi laparoscopic.
 
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter