Simptome şi tratament pentru chisturile ovariene

De Erika Chivu, pe

Chiar dacă este în general o problemă minoră şi trece de la sine, un chist ovarian se poate complica. Află care sunt simptomele unui chist ovarian şi cum se tratează.

Ce este un chist ovarian

Majoritatea femeilor au un chist ovarian cel puţin o dată în viaţă, fie că o ştiu, fie că nu. Chistul arată ca un sac rotund pe suprafaţa ovarului şi se formează dintr-un folicul ovarian care se dezvoltă greşit.

Din fericire, cele mai multe chisturi nu sunt periculoase şi nici dureroase şi dispar fără niciun tratament în câteva luni. Totuşi situaţia se complică uneori pentru că un chist ovarian se poate rupe, provocând o hemoragie internă.

Ce simptome are un chist ovarian

De aceea e bine să recunoşti din timp simptomele unui chist ovarian:

–    Dereglări ale ciclului
–    Dureri pelvine – de obicei e o durere surdă, continuă sau intermitentă şi poate radia în zona lombară şi în picior, fiind confundată cu o durere de spate.
–    Dureri la contactul sexual.
–    Dureri în timpul scaunului – când chistul apasă pe intestine.
–    Probleme urinare –  când chistul apasă pe vezica urinară.
–    Greaţă şi vărsături
–    Senzaţia de abdomen prea plin, chiar dacă nu ai mâncat

Trebuie să mergi imediat la medic dacă începi să ai brusc o durere puternică în abdomen sau în zona pelvină – poate fi semn că un chist ovarian s-a rupt.

Tratament pentru chisturile ovariene

În aceste cazuri grave este nevoie de o operaţie, necesară şi în cazul chisturilor mari, chiar dacă nu s-au rupt.

Pentru chisturile mici, medicii recomandă de obicei expectativa vigilentă, adică nu faci niciun tratament, dar urmăreşti simptomele şi revii la control periodic pentru a vedea cum evoluează chistul. Pentru a preveni formarea de noi chisturi s-ar putea să primeşti contraceptive care opresc ovulaţia.  

Din păcate, chisturile nu pot fi prevenite. Tot ce poţi face este să urmăreşti permanent schimbările care au loc în corpul tău şi să mergi la control periodic pentru a descoperi chisturile înainte să îţi dea dureri sau alte simptome.

Află şi alte afecţiuni care provoacă dureri pelvine!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter